Copak je to Chermoula? Chermoula je marocká omáčka, která se tradičně používá s rybami, ale v tomto receptu jsem ji použila se zeleninou a kuřetem. Suroviny se mohou lišit podle místa, ale obecně obsahují římský kmín, papriku, citrón, česnek, koriandr a olivový olej. Někdy může být hodně pikantní a některé verze mají jako přísady cibuli a petrželové listy. Tuhle jednoduchou marockou omáčku si fakt zamilujete! Můžete si ji totiž připravit s drůbeží, masem, rybami, mořskými plody, luštěninami, ale i s tofu. Je intenzivní, voňavá, návyková, snadná na přípravu a skvěle doplní jakékoli jídlo… Obměňovat ji můžete podle své chuti.

Budete potřebovat ?

Gramáže jsou určeny pro 1 porci. Chcete-li jídlo pro vícero lidí, znásobte doporučené porce počtem osob.

  • porce kuřete, nebo jiného masa, ryby, tofu apod. |(130 – 160g)
  • porce zeleniny: vhodná je např. mrkev, cuketa, paprika, lilek | (130 – 160g)

Na omáčku>>

  • svazek koriandrové nati
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 1 malá červená cibule nebo šalotka (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 – 2 lžíce červené sladké mleté papriky (můžete dát méně nebo více, vše závisí na vaší chuti)
  • 1 lžíce římského kmínu (cumín)
  • sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky nebo chilli (nemusí být)
  • trošku šafránu (nemusí být)
  • 2 – 4 pol. lžíce velmi kvalitního olivového oleje, za studena lisovaného
  • šťáva z 1/2 – 1 citronu

Postup ?

  • Nakrájejte si kuřátko na plátky. Stejně tak si připravte zeleninu, nakrájejte ji na drobné kostičky. Můžete ji také nastrouhat nebo nasekat ve food procesoru. To je na vás!
  • Potom si připravte omáčku Chermoula. Promixujte v mixéru nebo ve food procesoru všechny ingredience na omáčku. Omáčka by měla být pěkně hustá.
  • Vyklopte omáčku na pánev (již nepotírejte olejem) a začněte prohřívat.
  • Přidejte kousky kuřete a zeleniny, promíchejte a společně orestujte.
  • Přilijte sklenku vody a nechte dusit 10 – 15 minut. Náramně to bude vonět…
  • Občas promíchejte.
  • Hotovo!

V přísné hubnoucí fázi metabolic balance® servírujte se žitným chlebem, ale není to nutné. Můžete to sníst úplně bet příloh.

Později, od 4. fáze, můžete jako přílohu zvolit např. celozrnnou nebo indiáankou rýži, vynikající je s naklíčenou nebo uvařenou Quinou ?!

Dobrou chuť s metabolic balance®

Chermoula, kuře, zelenina podle metabolic balance

Chermoula, kuře, zelenina podle metabolic balance®

Chermoula omáčka maroko | recepty metabolic balance

Chermoula omáčka maroko

Chermoula omáčka - Maroko

Chermoula omáčka – Maroko