Tohle je zajímavý dezert, snídaně a nebo i hlavní „sladké“ jídlo. Určitě by šel ještě vylepšit, to už nechám na vás, ale já zkoušela tu nejjednodušší variantu. Je vhodný pro metabolic balance® od 3. fáze (kdy už můžete používat tuky), je vhodný pro diabetiky, protože má nízkou glykemickou zátěž, je vhodný pro celiaky, protože neobsahuje žádný lepek – je vhodný prostě pro každého, kdo chce jíst „sladké koláče“, hubnout a podporovat zdravý metabolizmus.

Budete potřebovat na 2-3 porce

  • 4 velké vejce, pokojové teploty (bílkovina)
  • 3 velké nebo 4 malá sladká jablka, oloupaná a nakrájená tenké plátky
  • Šálek kokosového mléka (cca 1,5 dcl) – používáme jako zástupce tuku
  • 3 čaj. lžičky lžíce xylitolu (nízkoglykemické přírodní sladidlo*)
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilkové esence
  • V tomto receptu chybí zelenina, dokážu si představit, že do „vaječné směsi“ přidám porci oloupané rozmixované cukety, nebo mrkve, nebo dýně…
Jablečný koláč pro diabetiky i celiaky podle principů programu metabolic balance® je vhodný pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii

Jablečný koláč vhodný pro diabetiky i celiaky podle principů programu metabolic balance® od 3. fáze

Postup

  • Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (loupání není nutné, ale z oloupaných jablek je koláč jemnější).
  • Vymažte pečící nádobu kokosovým olejem (já používám menší plastovou), a poklaďte v několika vrstvách nakrájené plátky jablek.
  • V misce rozmíchejte vejce, kokosové mléko, skořici a vanilku, jako když chystáte těsto na omeletu.
  • Zalijte vaječnou směsí jablka a pečte do zlatova v troubě cca 30 minut při 220C°, než koláč získá pevnější tvar.
  • Špejlí zjistíte, zda je koláč hotový. Nečekejte, že budete mít úplně „pevný“ korpus, koláč je velmi jemný, a může se rozpadat. Takže při manipulaci buďte opatrní a něžní.
  • Můžete ho také ozdobit strouhanou, vysokoprocentní čokoládou.
Jablečný koláč pro diabetiky i celiaky podle principů programu metabolic balance® je vhodný pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii

Jsme přesvědčená, že vám tenhle jednoduchý koláč pomůže překonat chutě na sladké…

*Xylitol – co to je?

Xylitol patří mezi cukry, přesněji mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván dřevný nebo březový cukr (jeho název pochází z řeckého slova xylo). V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích. Dříve se získával ze dřeva břízy, ale nyní se získává z výše zmíněného bobulového ovoce, kde je součástí rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako jiný cukr sacharóza, ale má oproti němu jen dvě třetiny kalorií.

Důležité je, že je vhodný i pro diabetiky (jeho metabolická přeměna nevyžaduje inzulín). Uvádí se, že má velmi nízký glykemický index, GI 7. Proto pomáhá udržet nízkou a stabilní hladinu krevního cukru. Proto je vhodný pro doslazování i od 3. fáze metabolic balance®.

Dobrou chuť s metabolic balance®

Jablečný koláč pro diabetiky i celiaky podle principů programu metabolic balance® je vhodný pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii

Tenhle jablečný koláč je vhodný pro diabetiky i celiaky a pro program metabolic balance® od 3. fáze

Jablečný koláč pro diabetiky i celiaky podle principů programu metabolic balance® je vhodný pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii

Nechte si chutnat – tenhle jablečný koláč bez mouky a bez cukru vám pohladí chuťové pohárky…

 
Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 


 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.