Víte, že se ráda nořím do ledu… Také asi víte, že díky této své vášni, pořádáme v centru Cordeus občas i workshopy, kde skvělý lektor Martin Thám učí lidi, techniky správného noření do ledu podle Wim Hof Metody (tedy podle „ledového muže“, Wima Hofa.) No a protože po takovém „ledovém zážitku“ je třeba prohřát tělo zevnitř, vaříme vždy nějakou super výživnou a horkou polévku, která přináší vše, co tělo po takové extrémním zážitku potřebuje…

Dostatek bílkovin a přirozených tuků, báječnou zeleninu a hlavně nějaké to „zahřívací koření“. Tahle polívka je pěkně „nabušená“ živinami a tak s žitným chlebem je to zcela plnohodnotné jídlo. V dubnu jsem na workshop Wim Hof Metody uvařila tedy tuhle polívku – a mám radost, protože sklidila velký úspěch. Proto recept dávám i sem. Polívka je čistě „Metabolic vybalancovaná“. Proto si i můžete uvařit i vy…

Ingredience (na 4 porce)

V přísné fázi vycházejte z vašich doporučených gramáží

  • Zelenina (sacharidy): 1 květák, 1 cuketa, 1 mrkev, 1 brambora (není nutné)
  • Bílkovina: cca 300g červená čočka
  • Koření: sůl, pepř, zázvor, garam masalla (můžete místo ní použít i římský kmín jemně mletý), kurkuma, muškátový oříšek (celý), hrst zeleného koriandru nebo petrželky (vše dle chuti)
  • Bio zeleninový vývar (já používám tento nebo můžete použít svůj domácí)
  • Limeta na dokyselení (v přísné fázi můžete použít místo limety bio jabl. ocet)
  • Ghí – přepuštěné máslo
  • Kokosové mléko – na závěrečné zjemnění, cca 1 pol. lžíce na porci (zn. Real Thai nebo Aroy-D) – není ale vůbec nutné, nicméně polévku krásně zjemní a dá ji finální šmak

Postup

  • Na ghí osmahněte na jemno nakrájený zázvor (podle chuti, já dávám na 1 porci 1 kolečko). Přidejte další koření:  lžičku garam masalla (nebo římský kmín), lžičku kurkuma, přistrouhejte muškátový oříšek dle chuti. Vše restujte chviličku, do rozvonění.
  • Přidejte očištěný květák rozebraný na růžičky, oloupanou a nakrájenou cuketu, mrkev a případně oloupanou bramboru. Chviličku restujte.
  • Poté zalijte horkou vodou a povařte do změknutí. Hustotu polévky určuje množství vody, já dávám raději méně, aby byla polévka hustá. Pokud by byla polévka příliš hustá, doředit ji lze i později.
  • Povařte do změknutí. Já vařím zeleninu krátce, protože mám výkonný mixér, který ji snadno rozmixuje do opravdu hladkého krému. Pokud máte méně výkonný mixér nebo ji budete mixovat tyčovým mixérem, raději vařte zeleninu do úplného změknutí.
  • Poté rozmixujte vše na hladký krém a ochutnejte, zda je chuť v pořádku. Přidejte dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, garam massalu… Já mám ráda v této polévce ještě mírně nakyslou „notu“, proto do ní přidávám vymačkanou šťávu z limetky. Dochucujte polévku postupně tak, aby to chutnalo vám. (V přísné, redukční fázi programu Metabolic Balance®  použijte místo limety bio jablečný ocet).
  • Tak máte připraven zeleninový základ polévky.
  • Nyní si vedle uvařte červenou čočku „al dente“ – nemusíte ji namáčet, vaří se jen pár minut. Čočku vařím s kurkumou a garam masallou.
  • Hotovou čočku vmíchejte do hotové polévky.
  • Nyní můžete upravit také finální hustotu polévky, přesně tak, jak to máte rádi vy. Já miluji, když v polívce „stojí“ lžíce, protože pak to vnímám jako skutečné hlavní jídlo.
  • Vše ještě finálně dochuťte dle potřeby solí, pepřem, případně strouhaným muškátovým oříškem.
  • Podávejte s celozrnným 100% žitným chlebem, ozdobené hrstí zeleného koriandru nebo petrželky. Mě k této kombinaci více chutná koriandr, ale je to na vás.
  • Na závěr můžete polévku ještě zjemnit lžící kokosového mléka nebo skvělý je také dýňový olej za studena lisovaný.

No a je hotovo! A teď už vám přeji dobrou chuť s Metabolic Balance®!

Květákový krém po indicku - recepty Metabolic Balance

Květákový krém s červenou čočkou, muškátovým oříškem a garam masallou – dokonalá exotická chuť