S květákem se dá náramně kouzlit. Je skvělou zeleninou pro podzimní a zimní období. Můžete z něj připravit pyré, polévky, ale třeba i salát. Do polévky můžete přidat jakoukoli bílkovinu z vašeho jídelního plánu. Já si dnes vybrala mozarellu (můžete použít i tu buvolí, akorát se více rozteče). Skvělá jsou také opražená dýňová a slunečnicová semínka, použít můžete i drůbež, nebo luštěniny (fazole či čočka). Famózní jsou vejce, ať již vmíchaná nebo vařená natvrdo. No a kouzlit můžete i s kořením. Já jsem dnes dělala takovou „klasiku“, ale dovedu si představit tento krém „po indicku“, nebo „po asijsku“. Krém je nádherně barevný díky mrkvi a kurkumě.  Prostě fantazii se v tomto receptu meze nekladou. Dnešní inspirace na rychlý květákový krém rozhodně nezklame. Hotovo za 15 minut a chutná fantasticky.

Budete potřebovat na 4 porce

Pokud vaříte jen pro sebe, doporučuji – připravte si rovnou 2 porce, svoji doporučenou gramáž z plánu si vynásobte počtem porcí, kolik jich budete připravovat.

  • 500g květáku
  • 100g mrkve
  • 1 střední šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 čaj. lžička kurkumy
  • 1 pol. lžíce ghí
  • zeleninový vývar
  • 1 dcl kokosového mléka na zjemnění (není nutné)
  • zelený koriandr na ozdobu a pro vůni
  • 4x porci mozarelly
Květákový krém podle metabolic balance® - recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii.

Květákový krém podle metabolic balance® – recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii.

Postup

Květák rozeberte na růžičky a pokrájejte. Mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky.

V hrnci na ghí nechte zesklovatět cibuli, přidejte mrkev a česnek a orestujte. Přidejte kurkumu, popř. jiné oblíbené koření. Přidejte květák a asi 2 minuty opékejte.

Zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 15 minut, potom rozmixujte buď tyčovým mixérem, nebo ve vysokorychlostním mixéru. Já zbožňuji polévkové krémy hodně husté, ale když už je to moc, tak stačí zředit  polévku vodou. Zjemnit můžete kokosovým mlékem, ale v přísné fázi to není nutné – polévka je skvělá i bez něho. Dochuťte solí, pepřem.

Do misky si připravte nakrájeno mozarellu, přelijte polévkou, ozdobte lístky koriandru nebo petrželky a pro ty z vás, kteří máte povolen žitný chléb, můžete přidat opečené kostky žitného chleba.

Další tipy

Místo mozarelly můžete do polévky přidat třeba opražená dýňová a slunečnicová semínka, použít můžete i drůbež, nebo luštěniny (fazole či čočka). Velmi dobrá jsou vejce, ať již vmíchaná nebo vařená natvrdo.

Pokud chcete polévku „po asijsku“, přidejte do ní na začátku trošku červené (nebo žluté či oranžové)  kari pasty a 1 pol. lžíci zázvoru. Na konci ji zjemněte kokosovým mlékem a ozdobte koriandrem.

Pokud chcete polévku spíše „po indicku“, přidejte do ní na začátku zázvor, kurkumu a římský kmín, nebo koření garam masalla. Opět ji na konci zjemněte kokosovým mlékem a odzdobte koriandrem.

Dobrou chuť s metabolic balance®

Květákový krém podle metabolic balance® - recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii.Květákový krém podle metabolic balance® - recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii.

Květákový krém podle metabolic balance® – recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii.