Oblíbená snídaně z jakéhokoli mléka, ovesných vloček a ovoce! Tuhle variantu se strouhaným jablíčkem určitě vyzkoušejte. Použít můžete jakýkoli druh mléka – kozí, ovčí, kravské, sojové i ořechové, tedy např. mléko z mandelády (mandlí a slunečnicových semínek). Pozor! Není vhodné mléko rýžové, ovesné (neobsahuje dostatek bílkovin a převažují sacharidy). V případě, že nemáte ve svém jídelním plánu ovesné vločky, tak můžete použít žitné, nebo žitnou krupici. 

Ovesná kaše je velmi snadné jídlo, ale i tak se u svých klientů často setkávám s nejistotou, jak ji připravit, aby byla opravdu lahodná. Způsobů přípravy je více, dnes můžete vyzkoušet tento, z mléka, ovesných vloček, vanilky, skořice a strouhaného jablíčka. 

Budete potřebovat

  • 1 porce mléka, cca 200g (kozí, ovčí, kravské, sojové nebo ořechové, které si snadno připravíte z mandelády)
  • 1 středně velké jablko
  • 1 čaj lžička skořice, zrníčka z vanilkového lusku (nebo vanilková esence)
  • 30g ovesných nebo žitných vloček, nebo žitné krupice

Postup

  • Z mléka oddělíme 1 dcl (tím své jídlo začnete), zbývající část použijeme na kaši.
  • 3/4 jablka nastrouháme na hrubo, zbytek nakrájíme na ozdobné plátky, kterými při servírování kaši ozdobíme.
  • Mléko povaříme za stálého míchání s porcí ovesných vloček (nebo žitné krupice), lžičkou skořice a vanilkovou esencí nebo luskem na kaši.
  • Před ukončením vaření vmícháme do ovesné kaše nastrouhané jablíčko. Společně promícháme a krátce prohřejeme.
  • Pokud nemáte ve svém seznamu potravin doporučené žádné mléko, připravte si svoje vlastní mléko z mandelády.
  • Pokud nemáte ovesné vločky, použijte ty žitné, nebo žitnou krupici (jako alternativu žitného chleba).
  • Já tuhle alternativu ovesné kaše se strouhaným jablkem miluji úplně nejvíc, protože vysoké množství vlákniny dodá kaši opravdu velejemnou chuť a je krásně hladká.

Tip

  • Pozor na glykemickou zátěž ovesných vloček! Jo, a kaši vařte jen krátce, protože tepelnou úpravou ovesných vloček se zvyšuje jejich glykemická zátěž, stoupá koncentrace cukru (poznáte to tak, že čím déle vaříme kaši, tím je sladší). A tomu je dobré se ve druhé, přísné, hubnoucí fázi vyhnout. Takže vaříme jen úplně krátce.
Ovesná kaše se strouhaným jablkem, vanilkou a skořicí - jednoduché recepty na hubnutí, Megabolic Balance

Ovesná kaše se strouhaným jablkem, vanilkou a skořicí – tip na velejemnou ranní kaši