Červená řepa je velmi ceněnou pro svůj vysoký obsah organickcýh kyselin a pektinů. Je dobrou prevencí proti kornatění cév a chorám jater. Podporuje imunitní systém, správný vývoj kostí, tkání i kloubů… Tento recept lze skvěle vytvořit z mandelády nebo můžete použít pouze samotné mandle… V malém množství se ale nedělá dobře, proto si ho připravte do zásoby, v lednici vadrží klidně 4 dny… Porci uvedenou ve vašm plánu můžete násobit.

Ingredience

cca na 2 – 3 porce

2 větší červené bio řepy, nakríjené na plátky

Na mandlový sýr potřebujete

  • 1 1/2 šálek přes noc namočených a vyloupaných mandlí
  • 1 – 2 PL lahůdkových kvasnic – Tebi droždí (není nutné)
  • 1 stroužek česneku (nebo dle chuti více)
  • sůl dle chuti
  • bazalka na ozdobení
  • 1/2 šálku vody

Na zálivku potřebujete

  • 5 PL kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1 citrónu nebo 3 PL bio jablečného octu (kyselost zálivky si regulujte množstvím citrónu nebo octu)
  • 1 – 2 PL agáve sirupu
  • špetka soli
  • Vše dobře rozmixujte v mixéru na haldkou zálivku

Postup

Červenou řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lepší je použít vroubkované struhadlo, pomazánka tam poté lépe drží…

Mandle přes noc namočte, potom je proláchněte a oloupejte (pomazánka tak bude bílá a bude připomínat sýr).

Přidejte kvasnice (není nutné) nebo avokádo, celerovou nať, bazalku, stroužek česneku a postupně vodu, která určuje husotou pomazánky.

Hotovou mandlovou pomazánkou poté natírejte jednotlivé plátky řepy, které vršte na sebe. nakonec ozodbte bazelkovými lístky nebo jiným zeleným oblíbeným kořením a přelijte zálivkou…

Tip

Pro obměnu můžete přidat do k mandlím avokádo (sýr tak získá exotický zelenkavý nádech a je hustší) view website.

Řepu nakrájenou na kolečka je také možné pár hodin předem marinovat ve zmiňované zálivce – krásně zkřehne a získá lahodnou chuť. Akorát pomazánka na ní potom dobře nedrží, je ted ydobré ji trochu naředit a marinovanou řepu ředěnou pomazánkou přelít, jako omáčkou…

Dobrou chuť s metabolic balance

Za isnpiraci děkujeme Radmile Zrůstkové a její knize Zdravě a syrově

RAW_repove_lasagne