Tato skvělá sytá polévka je pro každého, kdo má rád pálivější jídla a vůni exotiky. V tomto receptu je to  snadná, zrychlená a tak trochu „osekaná“ a zároveň pro metabolic balance upravená verze tradiční thajské polévky Tom Kha Gai (v mé verzi je mnohem více zeleniny!) Pro pravou Tom Kha Gai musíte mít k ruce to správné koření. A protože ne vždy nám po ruce citronovou trávu, koriandr, limetové listy a rybí omáčku fakt „nemusím“, tak jsem si to upravila k obrazu mému, tedy metabolic balance snadno, rychle, chutně a hned!

A navíc jsem to viděla na youtube připravovat přímo thajskou ženu a ta se s tím také tak nepárala, jak je vidět v běžných receptech. Každopádně, pokud byste chtěli ochutnat tu pravou verzi, koření a ingredience k ní potřebné seženete např. v thajské večerce Assian Food, Francouzská 66, Praha 2. Tam mají opravdu všechno. Ale polévka lze připravit i bez toho!

Budete potřebovat na 1 porci

  • porci kuřete (cca 130g)
  • pori zeleniny (cca 135 g) – např. lilek, cuketa, zelené fazolky, paprika nebo mrkvička
  • kolečko zázvoru
  • 1 čl thajské kari pastu (zelená a červená hodně pálí, žlutá je jemná, té můžete použít 1PL – volba je na vás!)
  • 1 šálek kokosového mléka
  • olej

Postup

Vše si připravte dopředu.

Maso a zeleninu nakrájejte na tenké plátky. Zázvor na jemné proužky nebo ho nastrouhejte.

Na vok pánvi nebo hlubší nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji krátce zázvor a červenou curry pastu (cca 2 min. nechte rozvonět).

Po chvíli přidejte nakrájené kuřecí maso nakrájené na tenké plátky. Promíchejte dobře s curry pastou a  restujte (cca 2 – 3 min.).

Vše zalijte šálkem (cca 1 – 2 dcl) bio kokosového mléka a za stálého míchání 2 – 3 minutky povařte.

Přisypte zeleninu nakrájenou na tenké proužky, promíchejte a za stálého míchání krátce povařte (2 min.).

Polévku můžete naředit vodou dle chuti. Já ji mám raději pouze s koksovým mlékem, ale v přísné fázi doporučuji zacházet s kokosovým mlékem opatrně, tedy na 1 porci pouze 1 dcl kok. mléka.

Podle chuti dosolte.

Ozdobte lístky thajské bazalky a podávejte v přísné fázi s celozrnným žitným chlebem a od 4. fáze si dopřejte i celozrnnou rýži.

Nádhera! Užívejte!

Tip

Místo kuřete můžete použít tofu, vynikající jsou i krevety.

Jezte chytře, zhubněte a omládněte s metabolic balance!

Kuřecí polévka po thajsku podle metabolic balance

Kuřecí polévka po thajsku podle metabolic balance