Jemná drůbeží paštika podle principů Metabolic Balance

Dnes vám chci představit recept na jemnou drůbeží paštiku, který je nejen nádherným doplňkem vašeho jídelníčku, ale také skvěle ladí s principy Metabolic Balance. Tento recept je dokonalým spojením chutí, nutričních hodnot a flexibility, poskytuje vám totiž možnost experimentovat s různými ingrediencemi a přizpůsobit ho vašim individuálním potřebám a chutím. S použitím kvalitních, přirozených potravin podporuje tento pokrm optimální metabolismus a zdravý životní styl. Ať už hledáte inspiraci pro nový způsob, jak zpracovat kuřecí nebo krůtí prsa, nebo můžete experimentovat s vegetariánskými alternativami jako je např. hlíva ústřičná, houby shiatake – tento recept je flexibilní, snadno přizpůsobitelný a ohromně chutný. Nabízí vám tak nejen cestu k lepšímu zdraví, ale i kulinářské dobrodružství, které oživí každou příležitost.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou (nebo můžete zkusit hlívu ústřičnou pro vegetariánskou variantu, či jiný typ masa jako krůtí, kachní nebo jelení pro různé chutě)
  • 100 – 150 ml kokosového mléka (plnotučného pro bohatší chuť – Aroy-D nebo real Thai)
  • 2 šalotky, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 a půl lžičky koření „pěti vůní“ (nebo přidejte jiné, oblíbené koření, tipy najdete níže)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř (pro hlubší chuťový profil)
  • Přepuštěné máslo na zalití do skleniček + 4 sklenice se šroubovacím víčkem nebo pantem

Postup

  • Kuřecí prsa (nebo zvolenou alternativu) očistěte a pokrájejte na menší kousky.
  • Na hlubší pánvi na středním ohni rozehřejte trochu přepuštěného másla nebo kokosového oleje. Přidejte šalotku a česnek, osmahněte krátce  dozlatova.
  • Přidejte koření pěti vůní, sůl, a černý pepř, míchejte minutu.
  • Přidejte maso a orestujte dokřupava. Zalijte kokosovým mlékem a povařte 2-3 minuty, dokud maso nebude uvnitř zcela uvařené.
  • Směs umixujte tyčovým mixérem do jemné konzistence. Pro extra jemnost můžete paštiku propasírovat ještě přes husté sítko.
  • Hotovou paštiku rozdělte do připravených vyvařených sklenic a zatímco je ještě horká, zalijte povrch paštiky rozpuštěným přepuštěným máslem. Toto vytvoří ochrannou vrstvu, která pomůže paštice zůstat déle čerstvé.

Paštika vydrží v lednici při správném skladování až 5 dní. Ve sklenicích se šroubovacím víčkem a zalitá máslem může vydržet až dva týdny.

Tipy na směsi koření

  • Koření pěti voní: Tato směs koření, která zahrnuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček a bílý pepř, je ideální pro paštiky z kuřecího nebo kachního masa, přidává bohatou a komplexní chuť.
  • Muškátový oříšek: Jeho teplá, jemně sladká chuť skvěle doplňuje jemné paštiky, zejména ty z bílého masa.
  • Čerstvé bylinky: Tymián, rozmarýn, majoránka a petržel jsou výborné pro přidání svěžesti a zemité chuti. Hodí se zejména k paštikám z drůbežího nebo vepřového masa.
  • Černý a bílý pepř: Základní koření, které dodává pikantnost a zvýrazňuje hlavní chutě v paštice.
  • Jalovec: Jeho aromatické bobule jsou vynikající ve spojení s masem z divočiny, jako je jelení nebo srnčí maso, dodávají jedinečnou lesní vůni.
  • Koriandr: Mletý koriandr přidává jemnou citrusovou notu, která může oživit jak drůbeží, tak i vepřové paštiky.
  • Šalvěj: Šalvěj je vynikající volbou pro vepřové a drůbeží paštiky, přidává hlubokou aromatickou chuť.
  • Hřebíček: Jeho silný a pronikavý aroma je obzvláště vhodné pro bohaté, výrazné paštiky.
  • Kardamom: Pro exotický nádech můžete přidat kardamom, který dodá sladké, ale zároveň kořeněné tóny.

Při výběru koření pro vaši paštiku zvažte typ masa a požadovaný chuťový profil. Některé koření a bylinky můžete kombinovat pro dosažení složitějších chutí, ale důležité je koření používat uměřeně, aby nepřebilo jemné chutě samotného masa. Experimentováním najdete tu pravou kombinaci koření, která vaši paštiku povýší na novou úroveň.

Závěrečné Tipy

Vegetariánská varianta: Pro ty, kteří dávají přednost bezmasým pokrmům, je hlíva ústřičná nebo houby shitake vynikající volbou. Díky své textuře a schopnosti absorbovat chutě se stane skvělým základem pro paštiku, která nezklame ani nejnáročnější gurmány.

Různé druhy masa: Tento recept je výjimečně univerzální a umožňuje vám experimentovat s různými druhy masa. Pro výraznější chuť zkuste:

  • Kachní maso: Jeho bohatá chuť skvěle doplní koření pěti voní a přinese do vaší paštiky luxusní nuanci.
  • Jelení maso: Pro milovníky divočiny je jelení maso skvělou volbou, která paštice dodá jedinečný lesní nádech.
  • Krůtí maso: Jako lehčí alternativa k kuřecímu může krůtí maso nabídnout jemnější chuť, ale stále bohatou na nutriční hodnoty.

Další koření: Nebojte se experimentovat také s kořením. Podle typu masa můžete přidat rozmarýn pro jeho aromatické tóny, tymián pro jemnou a zemitou chuť nebo dokonce čerstvé bylinky, jako je petržel a bazalka, pro svěží vzpruhu.

Tyto tipy a variace poskytují nekonečné možnosti pro personalizaci vaší paštiky, umožňují vám hrát si s chutěmi a texturami, a zároveň udržovat vaši stravu zajímavou a vyváženou. S každým novým experimentem nejen objevujete nové oblíbené kombinace, ale také přispíváte k vaší celkové pohodě a zdraví.

Jak s gramáží?

(Info pro klienty, kteří mají svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance)

Pokud dodržujete principy programu Metabolic Balance, jistě víte, že důležitou roli hrají přesně stanovené gramáže potravin, včetně masa, které konzumujete. Při přípravě a konzumaci paštiky je třeba mít na paměti, že gramáž hotového produktu se liší od gramáže syrového masa, z něhož byla paštika vyrobena. Díky teplné úpravě a obsahu kokosového mléka v tomto receptu dochází k redukci hmotnosti masa o zhruba 20 až 30 %.

To znamená, že pokud máte v rámci programu Metabolic Balance doporučenou gramáž syrového masa pro jedno jídlo (snídani, oběd nebo večeři), například 150 gramů, vaše porce hotové paštiky by měla vážit zhruba o 30 % méně, tedy 105 gramů. Tato úprava gramáže zohledňuje ztrátu hmotnosti během vaření a zajišťuje, že vaše porce zůstane v souladu s dietními doporučeními Metabolic Balance.

Pamatujte, že tento výpočet je přibližný a může se lišit v závislosti na specifických ingrediencích a způsobu přípravy. Proto je vždy nejlepší vařit s mírou a dbát na to, aby množství konzumované paštiky odpovídalo vašim individuálním potřebám a doporučením programu Metabolic Balance.

GOJI sušené ovoce – hodí se pro Metabolic Balance?

V programu Metabolic Balance je důležité sledovat složení potravin a jejich vliv na metabolismus. GOJI je vlastně sušené ovoce, a to se do redukční fáze tohoto programu obvykle nezařazuje. Důvodem je, že sušené ovoce, včetně GOJI, obsahuje koncentrované množství cukrů a má tedy vyšší glykemickou zátěž než čerstvé ovoce. To znamená, že může rychleji zvyšovat hladinu cukru v krvi a inzulinovou křivku, což v redukční fázi, kdy je cílem snížit tělesnou hmotnost a zlepšit metabolické parametry, není žádoucí.

V udržovací fázi programu Metabolic Balance je možné GOI zařadit, ale je třeba ho konzumovat s mírou a považovat ho za samostatnou porci ovoce. To znamená, že by se nemělo mísit s dalším ovocem, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky cukrů a k optimalizaci glykemické zátěže jednotlivých jídel.

Pokud má někdo svůj osobní jídelní plán sestavený v programu Metabolic Balance, GOJI tam pravděpodobně nenajde, a to zejména v redukční a přísné fázi programu. Je to proto, že v těchto fázích je důležité kontrolovat příjem cukrů a upřednostňovat potraviny s nižší glykemickou zátěží, což napomáhá redukci hmotnosti a stabilizaci metabolických parametrů.

GOJI, neboli goji bobule, jsou známé svými výživovými hodnotami a jsou často považovány za superpotravinu.

Co se ale týče jejich glykemické zátěže, přesné hodnoty může být obtížné určit bez konkrétního testování, protože gliyemická zátěž závisí nejen na glykemickém indexu potraviny, ale také na množství konzumovaných sacharidů. Goji bobule mají středně vysoký glykemický index (GI), který se může pohybovat okolo hodnoty 50, ale konkrétní glykemická zátěž bude záviset na porci.

Pokud jde o obsah vlákniny a cukru, sušené goji bobule obsahují poměrně vysoké množství obou. Na 100 gramů sušených goji bobulí můžeme najít:

  • Vláknina: Přibližně 10 gramů vlákniny, což je významné množství podporující trávení a pocit sytosti.
  • Cukr: Obsah cukru se může pohybovat kolem 45 až 50 gramů na 100 gramů. Tento vysoký obsah cukru je důvodem pro umírněnou konzumaci goji bobulí, zvláště pro osoby sledující příjem cukru nebo ty, kdo jsou citliví na změny hladiny glukózy v krvi a mají vysokou inzulinovou citlivost.

Vždy je důležité pamatovat na to, že při zařazování goji bobulí do vašeho jídelníčku byste měli zvážit celkový příjem cukrů a vlákniny v rámci vaší denní stravy. Goji bobule lze konzumovat v udržovací fázi, ale s mírou. Jako součást vyvážené stravy mohou přinést různé zdravotní přínosy, včetně podpory imunitního systému a zlepšení celkové vitality.

V případě, že byste chtěli do svého jídelníčku zařadit GOJI, je dobré přizpůsobit jeho konzumaci podle fáze, ve které se v programu nacházíte. Zařazení GOJI doporučuji konzultovat s vaším poradcem, který zná vaši celkovou anamnézu i průběh programu. V redukční fázi je lepší tedy GOJI vynechat, zatímco v udržovací fázi může být přijatelné, ale s ohledem na omezení a pravidla programu.

Maltodextrin: Co byste měli vědět, pokud chcete hubnout a jíst zdravě

Vítejte v sekci Časté dotazy, kde se věnuji otázkám a tématům, které vás nejvíce zajímají v oblasti zdravého životního stylu a výživy. Dnes se zaměřím na jedno často diskutované téma: maltodextrin. Toto potravinové aditivum se stává stále více běžnou součástí mnoha zpracovaných potravin, ale co to vlastně je a jaké může mít účinky na naše zdraví? V tomto článku se podíváme na maltodextrin z různých úhlů – od jeho základních vlastností, přes potenciální rizika pro zdraví, až po důvody, proč byste se mu měli vyhýbat, nejen pokud následujete program Metabolic Balance. Pokud jste se kdy ptali, proč byste měli být opatrní vůči maltodextrinu, tento článek vám poskytne odpovědi.

Zobrazit celý článek

Najděte si ty správné proteinové tyčinky, vyhněte se těm příliš sladkým!

Pokud jste se někdy pokoušeli najít vhodné proteinové tyčinky, které by vám poskytly potřebnou energii během lyžařského dne, výletu nebo dovolené a zároveň nebyly příliš sladké, tak mrkněte na moje osvědčené tipy. S ohledem na principy Metabolic Balance se zaměříme na možnosti, které vám pomohou najít ty správné tyčinky, které budou vyhovovat vašim potřebám.

Zobrazit celý článek

Severská rybí polévka – Lohikeitto ala Metabolic Balance

Lohikeito - rybí polévka, program Metabolic Balance

Pokud milujete rybí polévku, stejně jako já, tak tohle je velmi snadný a uklidňující recept, ideální pro chladné zimní večery. Tahle lososová polévka je oblíbeným jídlem ve Finsku a dalších severských zemích. Lohikeitto, jak se polévce ve Finsku říká, je krémová lososová polévka s pórkem, bramborami a hlavně spoustou čerstvého kopru! V rámci Metabolic Balance principů zaměníme brambory za vhodnější druhy zeleniny.

Zobrazit celý článek

Kombucha, Magu a program Metabolic Balance

kombucha a metabolic balance

„Je kombucha a jí podobné nápoje (např. Magu) vhodná v rámci programu Metabolic Balance? Mohu ji někdy začít pít, např. v udržovací fázi a jaký je optimální způsob ji zařadit do jídelníčku?“ Zkráceně: kombucha v Metabolic Balance vhodná není! Vysvětlení najdete v článku.

Zobrazit celý článek

Divoká rýže v Metabolic Balance (indiánská rýže)

Často se objevuje dotaz, jak je to v programu Metabolic Balance s používáním rýže. Běžná rýže se v Metabolic Balance přísné fázi nevyskytuje, má totiž vysoký obsah škrobů a hlavně vysokou glykemickou zátěž (vysoký obsah sacharidů a cukru). Proto běžnou rýži v jídelních plánech nenajdete. Zařazuje se jen občas, příležitostně a výjimečně až od 4.fáze, místo žitného chleba a to prioritně v celozrnné podobě. Výjimkou ale je “divoká rýže“ (jinak také indiánská), kterou mají někteří lidé doporučenou v jídelním plánu i v přísné, redukční fázi.

Zobrazit celý článek

Ovesné vločky vs. pohanka z pohledu Metabolic Balance?

Ovesné vločky a pohanka z pohledu metabolic balance

Jaký je rozdíl mezi ovesnými vločkami a pohankou a proč pohanka není v jídelních plánech Metabolic Balance? Ovesné vločky a pohanka jsou dvě různé obiloviny, které se liší v mnoha aspektech, včetně obsahu sacharidů, škrobů, glykemické zátěže, glykemického indexu a stravitelnosti/ vstřebatelnosti živin. Zde je porovnání těchto dvou potravin z hlediska obsahu sacharidů, škrobů, glykemické zátěže, glykemického indexu a také stravitelnosti a vstřebatelnosti živin…

Zobrazit celý článek

Čtyři fáze programu Metabolic Balance

Pokud jste na cestě za lepším zdraví a ideální váhou, pravděpodobně jste slyšeli o programu Metabolic Balance. Tento program je založen na individualizovaném přístupu k výživě a je navržen tak, aby pomohl lidem dosáhnout svých cílů týkajících se nejen váhy a primárně celkového zdraví. Jedním z klíčových prvků Metabolic Balance jsou i čtyři základní fáze, kterými během programu projdete. V tomto článku se podíváme na každou z těchto fází více do hloubky.

Celý článek si můžete přečíst na webu zde>>.

 

Zapečené lilky s hovězím mletým masem

Lilek zapečený s mletým hovězím masem, hubnutí s Metabolic Balance

Dnes jsme připravovala tyhle lilky s mletým hovězím masem. I tento recept přesně odpovídá principům programu Metabolic Balance. Na přípravu je možná trochu náročnější, ale chuťově určitě stojí za to. Spojení mletého hovězího masa, pečeného lilku a té správné směsi koření přináší excelentní chuťový zážitek – a to je důvod, proč říkám, že i hubnutí může chutnat královsky, bez pocitu omezení. A to je přesně to, co na Metabolic balance principech miluji.

Zobrazit celý článek

Cuketovo-drůbeží karbanátky

Cuketovo-drůbeží karbanátky - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus, program Metabolic Balance

Občas slýchám nářky některých klientů, „že jim v Metabolic Balance chybí chutě, že jídla jsou taková nijaká, že je to pořád všechno na jedno brdo, stereotypní strava!“ Chápu to, když jsem sama v roce 2010 s programem Metabolic Balance začínala, jedla jsem také stereotypně a vůbec jsem netušila, co bych měla z těch surovin, které mi vyšly v individuálním seznamu potravin, připravovat. Oči mi otevřela moje maminka, které fantazie nechyběla a vařila samé metabolicky vstřícné dobroty. Hodně mi tenkrát její přístup pomohl odemknout „vařící kreativitu“ a přinesl mi spoustu inspirace. A tyhle karbanátky – to je také její dílo! Před týdnem jsem u ní byla na obědě a oblizovala jsem se až za ušima. A přitom je to tak jednoduchý recept na přípravu. Zobrazit celý článek

Vajíčková pomazánka vhodná pro Metabolic Balance principy

Vajíčková pomazánka vhodná pro Metabolic Balance

Velikonoce znamenají fůru vajíček! Já miluji vajíčkovou pomazánku a připravuji si ji s radostí nejen po Velikonocích, ale i během celého roku. Vejce obsahují komplexní aminokyseliny, vitamíny a minerály a patří mezi nejlepší zdroje cholinu, které můžete získat. Pokud jíte vejce od tzv. „šťastných slepic“, mají i správný poměr Omege 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na fluidnost buněčných membrán a snižují záněty v organismu. Vejce podporují i redukci hmotnosti. Rovněž se vyznačují vysokým indexem sytosti, což znamená, že působí pozitivně na pocit sytosti a že se po nich cítíme dobře zasyceni.

Zobrazit celý článek

Houby v Metabolic Balance jako bílkoviny?

Hlíva ústřiná jako bílkovina v programu Metabolic Balance

Proč jsou hlíva ústřičná a houby shitake považovány z pohledu principů Metaboic Balance za bílkoviny a ostatní houby patří do zeleniny? Vždyť nemají tak vysoký obsah bílkovin a mají poměrně dost sacharidů? Důvodů je hned několik – pojďme se na ně podívat více do hloubky.

Zobrazit celý článek

Jak je to s alkoholem v rámci programu Metabolic Balance?

Alkohol a hubnutí nejde dohromady - program Metabolic Balance

Všichni víme, že při hubnutí není alkohol vhodný. A co si budeme povídat, držet alkohol na uzdě je dobré i po ukončení redukční fáze a má to své důvody. A my ženy bychom se měly mít před užíváním alkoholu na pozoru ještě více než muži – pokud chceme zůstat krásné a zdravé až do vysokého věku. Alkohol totiž, mimo jiné, podporuje systémový zánět, stárnutí na buněčné rovině a výrazně zhoršuje i projevy menopauzy!

Zobrazit celý článek

Rychlá rybí polévka z tresky a zeleniny

Rybí polévka - vývar, receoty na hubnutí, program Metabolic balance

Rybí polévka je polévka obvykle vařená z ryb, z jejich částí nebo případně i z darů moře, z různých druhů zeleniny, voňavého koření a vody nebo vývaru. Recepty se v různých kuchyních mohou značně lišit a tak se naší fantazii meze nekladou. Já sama polévky miluji a v rámci programu Metabolic Balance je považuji za jeden ze skvělých způsobů, jak dostat ryby více do svého jídelníčku.

Zobrazit celý článek

Lilek plněný mozarellou a cherry rajčaty – lepší než pizza

Lilek zapečený s mozzarellou

Miluji italskou kuchyni, ty její báječné chutě. Lilek a mozarella jsou dvě ideální suroviny na zapékání, které se snoubí v dokonalém chuťovém souladu. Přemýšlela jsem, jak pojmenovat tohle výborné jídlo, kde hlavní roli hraje právě lilek a mozarella. Když do toho kousnete, je to chuťově podobné pizze, akorát bez těsta. V receptu jsem použila trochu kokosové mouky, která se chová trochu jako „strouhanka“ a dodá jídlu chuť těsta, které tam ale není. Možná by to fungovalo pěkně i s nadrceným žitným knäckbrotem namísto běžné strouhanky, která se vyskytuje v původním receptu. Každopádně – báječně to chutná i bez kokosové mouky.

Zobrazit celý článek

Tvarohové vafle z ovesné mouky s ovocem – bez cukru a vajíček

Vafle z tvarohu, ovesných vloček s jahodami

Už před delší dobou jsme zde zveřejnila jeden z nejoblíbenějších „sladkých“ receptů, kterým jsou jogurtové vafle z ovesných vloček s ovocem. Další recept na skvělé vafle, který mám pro vás připravený také již delší dobu, je recept na vafle z tvarohu, ovesných vloček a ovoce. A opět je to recept bez cukru a bez vajec. Tyto vafle jsou svou konzistencí trochu  hustší, než ty jogurtové, ale jsou skvělé. Tvarohové vafle můžete připravit k snídani, k obědu nebo k večeři, jen tak spontánně, bez velkých plánování či složitých příprav. Základ těsta je z klasického tvarohu (můžete použít také tvaroh ovčí nebo kozí, cottage nebo žervé), který dodá vaflím vláčnost a příjemnou chuť. Další klíčovou ingrediencí jsou ovesné vločky, které jsou přirozeným zdrojem škrobu, který zajistí křupavou tenkou kůrku a také dokonalou křehkost!

Zobrazit celý článek

Krevetové tacos s mangovou salsou

Tacos s krevetami a mango salsou - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance

Hledáte nějaký epický recept? Potom tohle lahodné krevetové tacos bude pro vás to pravé! Recept mám od kamaráda z Austrálie, kterého baví jíst chutně a zároveň zdravě. Jen trochu jsem ho přizpůsobila principům Metabolic Balance a podle mého mlsného jazýčku nemá chybu. Když máte připravené tortilly předem, potom příprava jídla zabere opravdu jen pár minut. A ta mangová salsa dá celému jídlu neuvěřitelné chuťové grády. Věřte mi, že tenhle recept je o neskutečných chutích a budete ho chtít jíst znovu a znovu a znovu…

Zobrazit celý článek

Vláčná tortilla z kokosové mouky

Tortilly z kokosové mouky

Vyzkoušejte místo žitné tortilly tu z kokosové mouky. S touto tortillou si můžete připravit jídlo ve stylu mexické kuchyně, které bude zároveň podle principů Metabolic Balance. Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem nasycených tuků. Patří mezi nejbohatší zdroje MCT tuků, které se hojně využívají při redukčních dietách, ale také při podpoře sportovních aktivit.

Zobrazit celý článek

Zeleninový džuveč z tuňáka

Rybí džuveč - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance

Džuveč je tradiční jihoevropské dušené jídlo, které se podobá rizotu. Standardně jde o jídlo z rýže, masa (nebo ryb) a zeleniny. Je to jídlo původně tureckého původu a později se rozšířilo po skoro celé Evropě. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období či kraji byly k dispozici.

Zobrazit celý článek

Smoothie z mandelády a ovoce

Smoothie, mandeláda, jablko, skořice - recepty na hubnutí, Metabolic Balance

V programu Metabolic Balance se jako jedna ze snídaní objevuje tzv. „MANDELÁDA“. Nemívá ji každý, ale ve většině jídelních plánů se vyskytuje. V prvních týdnech programu doporučuji zařazovat nejprve ty nejjednodušší recepty. A smoothie z mandelády je jedním z nich. Potřebujete totiž jenom dobrý mixér, mandle, slunečnicová semínka, jablko a skořici a hrnek vody.

Zobrazit celý článek

Luštěninové tacos se zeleninovou směsí

luštěninové tacos, recepty na hubnutí, metabolic balance

Dnes mám pro vás recept na luštěninové „tacos“. Je to skvělý způsob jak zařadit do jídelníčku více rostlinných bílkovin. Tacos je tradiční mexické pouliční jídlo. Běžně se jedná o malou tortillu, která je naplněna směsí, jejíž obsah se může lišit recept od receptu. Dá se do nich plnit opravdu ledacos. Já v tomto receptu doporučuji využít např. dýni a cibuli (v udržovací fázi jsem si dovolila zpracovat batáty, které ale v hubnoucí fázi nedoporučuji) a jako bílkovinu jsem použila bílé fazole, ale můžete klidně použít cizrnu, beluga čočku, kidney fazole nebo jiné luštěniny, které máte ve svém seznamu potravin.  Tortilly se běžně používají buď pšeničné nebo kukuřičné a mohou být měkké nebo tvrdé. My, v rámci principů Metabolic Balance, použijeme jejich alternativu – a to buď ve formě žitných tortillek a nebo namísto tortill použijeme listy baby salátu.

Zobrazit celý článek

Treska na zeleném kari (green curry)

Zelené kari s treskou - green curry, recepty Metabolic Balance

Další můj oblíbený recept – tentokrát zelené kari/ curry s treskou. Kari/ curry obecně připravuji velmi ráda a velmi často. Je to hlavně o kombinaci koření a kvalitních surovinách. Naučila jsme ho připravovat přímo v Thajsku na ostrově Kho Pan Ghan a od té doby je u nás na talíři často. Na kari mě baví to, že lze připravit na nespočet způsobů, kdy v rámci principů programu Metabolic Balance  mohu použít jakoukoli bílkovinu a zeleninu, kterou mám předepsanou v seznamu potravin a nebo doma v lednici či ve spíži.

Zobrazit celý článek

Plánuji „hřešit“ – jak se na to připravit? A jak si poradit poté?

Oslavy a hřešení při hubnutí, přísná fáze Metabolic Balance

Čeká vás “hřešící den”? Svatba, oslava, raut apod.? Plánujete jíst “mimo plán”? Plánujete porušit metabolicky vstřícná pravidla? Jak se připravit na takový den „mimo plán“ (hřešení) a co dělat den poté? Připravila jsme pro vás takový „mini návod“, jak se na takový den připravit, jak ho prožít, ale také jak se zachovat den dva poté. Mrkněte na tipy níže…

Zobrazit celý článek

Když v seznamu potravin nemám oblíbené potraviny, kdy je budu moci zařadit a jak?

Jak na přidání nových potravin - hubnutí s Metabolic Balance

Jana se ptá: “Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně zelí pak choi, v mém plánu mám různé druhy zelí a pak choi tam není, znamená to tedy že ho nesmím?” Tento dotaz se v souvislosti s rozšiřováním seznamu potravin, které vám vyšly v programu Metabolic Balance jako nejvhodnější, objevuje velmi často a týká se různých druhů bílkovin, zeleniny a ovoce ?. Níže najdete moji odpověď…

Zobrazit celý článek

Celerovo-mrkvová pomazánka s tvarohem

Celerovo-mrkvová pomazánka s tvarohem - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance

Také máte rádi pomazánky? Já moc. Většinou v rámci metabolicky vstřícných principů vídáme pomazánky nejvíce s avokádem, které nahrazuje máslo nebo majonézu. Když ale avokádo ve svém jídelním plánu nemáte doporučené, je možné místo něj použít i jiné druhy zeleniny. Dnes jsem si vyhrála s celerem a mrkví, jako bílkovinu jsem použila tvaroh. Místo tvarohu ale můžete použít klidně cottage, kozí žervé nebo ovčí čerstvý sýr. Stejně tak můžete místo tvarohu použít jako zdroj bílkoviny vajíčka, rybu, luštěniny a nebo mandeládu (směs mandlí a slunečnicových semínek).

Zobrazit celý článek

Lilek zapečený s cizrnou aneb cizrnová musaka (moussaka)

Cizrnová mousaka - recepty pro hubnutí a metabolické zdraví1

Jedno z mých nejoblíbenějších řeckých jídel je musaka. Dnes jsem ji připravila ve vegetariánské/ veganské podoby. Jako bílkovinu jsem použila cizrnu ve slaném nálevu. Moussaka je opravdu moc dobrá i bez masa, uvidíte sami! Vyzkoušejte pečený lilek s kořeněnou cizrnou, cherry rajčátky a zalitý omáčkou tahini… Připravuji vždy aspoň 2 porce.

Zobrazit celý článek

Kakaové mufinky

mufiny metabolic balance

Snídaně nebo dezert? Obojí je správně. Já tento recept používám v rámci 3. fáze k snídani a v rámci 4. fáze si je občas dopřeji i jako dezert (hlídám si totiž abych nemíchala bílkoviny). Pokud máte v seznamu potravin vajíčka, můžete ho vyzkoušet i vy. Ale raději až ve 3. přechodové nebo 4. udržovací fázi, protože tam přidáváme sladidlo a je zde použito vyšší množství tuku. Nicméně, tohle je rychlý, moc dobrý a zároveň metabolicky vstřícný recept.

Zobrazit celý článek

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru5

Nikdy by mě nenapadlo, že je možné připravit luxusní krémovou polévku z řapíkatého celeru. Takže ANO, je to možné. A je opravdu vynikající. Řapíkatý celer má příjemnou oříškovou chuť a velmi často se vyskytuje v jídelníčcích programu Metabolic Balance. Jako bílkovinu jsem v tomto receptu zvolila čerstvé houby shitake, které jsem koupila na trhu (používám jenom ty čerstvé, sušeným se vyhýbám, protože ta chuť prostě není nic moc). Můžete ale přidat třeba tofu, nebo na kostky nakrájenou mozarellu, nebo třeba bílé fazole či čočku a nebo by se zde krásně snoubil losos či drůbeží maso.

Zobrazit celý článek

Proč jsou v jídelních plánech Metabolic Balance omezena rajčata?

Rajčata v programu Metabolic Balance

Tenhle dotaz se objevuje velmi často, protože ve většině jídelních plánů jsou ve 2. úpravné fázi rajčata významně omezena a u některých osob dokonce zcela vyloučena. Mnoha lidem se tohle omezení bytostně nelíbí a zpočátku ho nesou velmi těžce (měla jsem to stejně). Ale když pochopíme, proč tomu tak je, bude i mnohem snazší, tohle omezené přijmout. Ač se všude na internetu dočtete, jak jsou rajčata úžasně zdravá, plná antioxidantů a vitamínu a obsahují užitečné vitamíny, mikro a makro živiny vhodné pro vyváženou stravu – je to jenom část informací, která se k této zelenině váží. Je zde ještě ta druhá část – a o té se nikde moc nepíše, ale je třeba o ní vědět. Proč s rajčaty zacházet s respektem a nepřehánět to s jejich využíváním? Více v článku…

Zobrazit celý článek

Ovesná palačinka s papájou

Palačinka z ovesných vloček, mléka a papáji - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance6

Máte rádi palačinky? Já ano, proto zde sdílím recept z našich kurzů zdravého vaření. Pokud máte ve svém jídelním plánu jako snídani kombinaci mléka, ovesných vloček a ovoce – je tenhle recept právě pro vás. Divíte se, jak je možné připravit palačinku bez vajec? Je to možné, i když je třeba dodržet jednu důležitou zásadu. Ptáte se kterou? Nespěchat a nechat těsto potřebný čas odstát. Čím déle, tím lépe bude držet pohromadě. Pojďme na to!

Zobrazit celý článek

Tofu na špenátovém lůžku

Tofu se špenátem - recepty na hubnutí, Metabolic Balance

Aby tofu chutnalo, musí se dobře okořenit, namarinovat, dochutit. Výhoda jeho neutrální „nijaké“ chuti je právě ta, že si ho můžeme dochutit opravdu na milion způsobů. Dnes se s vámi podělím o další recept z našeho kurzu vaření Tofu párty, který vás překvapí. Vypadá a chutná skoro jako míchaná vajíčka.

Zobrazit celý článek

Růžičková kapusta podle Jamie Oliver a Metabolic Balance (příloha)

Růžičková kapusta podle Jamie Oliver a Metabolic Balance

Pokud máte rádi růžičkovou kapustu, určitě neváhejte. Pokud ji nesnášíte, tak ji určitě vyzkoušejte! Chutná skvěle! Já kapustu „nemusím“, nepatří mezi moje oblíbené chutě, ale v této úpravě jsem jí naprosto podlehla. Musela jsem trochu recept upravit tak aby byl v souladu s principy Metabolic Balance – ale i mírně „osekaná“ chutná skvěle. Úprava, kterou vám dnes chci zprostředkovat je geniální a bude skvělou přílohou k mnoha druhům bílkovin – masu, rybám, drůbeži apod. Zobrazit celý článek

Pochoutkový salát podle principů Metabolic Balance

Pochoutkový salát podle principů Metabolic Balance

Vždy jsem milovala pochoutkový salát. V rámci přechodu na zdravý způsob stravování podle programu Metabolic Balance jsem přemýšlela, jak si připravit jeho zdravou alternativu. A něco jsem vyzkoušela… No, úplně stejně nevypadá, ale chutná překvapivě velmi jedle! Máte-li tedy ve svém osobním seznamu potravin šunku a avokádo, zkuste si ho připravit.

Zobrazit celý článek

Omáčka z pečených paprik – vhodná pro hubnutí s Metabolic Balance

Omáčka z pečených paprik - hubnutí s Metabolic Balance, zdravé recepty

Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. Zkuste si připravit tuhle úžasnou omáčku z pečených paprik, rajčat a kokosového mléka. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k masu nebo zelenině. Já ji využila ke grilovanému kuřecímu prsíčku se sicilskou caponatou. Mrkněte.

Zobrazit celý článek

Moje tipy na zdravé silvestrovské občerstvení

Silvestr s Metabolic Balance

Jak si užít Silvestra v mantinelech programu Metabolic Balance? Připravte si metabolicky vstřícné Silvestrovské menu. V tomto článku najdete mé tipy, jak si užít Silvestra tak, abyste nepřibrali, aby vám nebylo špatně, abyste se vyhnuli trávicím obtížím a abyste své tělo obdarovali jen tím nejlepším… Já sama nejvíce využívám různé pomazánky nebo uzené ryby doplněné o zeleninovou oblohu. Super je např. kvalitní uzený losos.

Zobrazit celý článek

Využíváte cheat day? Hřešíte? Vytěžte z toho maximum!

Cheta day při hubnutí, metabolic balance

V dnešním povídání bych s vámi ráda sdílela téma, které se týká hřešení při dietě, nebo jinak také cheat day, tedy den, kdy jíme mimo plán. Já sama nemám to slovo „hřešení“ moc ráda, protože má takový ten negativní vliv a význam, kdy v nás může vyvolat přesvědčení, že když už jsme zhřešili, tak se na to můžeme vyprdnout úplně a nemá prostě cenu pokračovat. Když to vnímáme tak, jako že hřešíme, tak to v nás vyvolává negativní pocit ve smyslu, že jsme špatní, že jsme zase selhali, že děláme něco špatného tím, že jíme nezdravá jídla. A tohle nás pak vede ještě k hlubšímu selhání, k většímu sebemrskačství a hlavně k tomu, že tu svoji snahu změnit své stravování nebo zhubnout nakonec prostě vzdáme. Je vám tohle povědomé?

Zobrazit celý článek

Bílkoviny v Metabolic Balance

Bílkoviny v Metabolic Balance -hubnutí a zdravý metabolizmus

Proč nemícháme bílkoviny?

Proteiny jsou hlavním stavebním kamenem všech buněk v našem těle a jsou pro nás nepostradatelné . Při některých dietních programech se občas na jejich důležitost zapomíná a hledí se výhradně na snížení energetického příjmu. Možná i proto, že mnoho lidí vlastně ani neví, které potraviny bílkovinu obsahují a jaká je jejich biologická využitelnost.

I při dodržování redukčních programů a snížení množství přísunu sacharidů a tuků, musíme tělu dodat potřebné množství bílkovin, aby všechny procesy v těle mohly probíhat správně a buňky se mohly plnohodnotně regenerovat a tvořit. K tomu potřebují nejen dostatečné množství proteinu ze stravy, ale hlavně takové druhy bílkovin, které tělo zásobí všemi esenciálními aminokyselinami. Aminokyseliny jsou základní stavební složky bílkovin. Jejich biologická hodnota je ovlivněna limitní aminokyselinou. Tělo může využít jen takové množství všech esenciálních aminokyselin, které limituje nejméně obsažená z nich. Zobrazit celý článek

Jak si udržet dosaženou váhu a výsledky?

Oslavy a hřešení při hubnutí, přísná fáze Metabolic Balance

Dodržujete program Metabolic Balance, krásně hubnete, zlepšily se vám zdravotní parametry, blížíte se ke svému cíli a už přemýšlíte, co bude následovat po skončení programu? Jak to zvládnete? Jak to udělat, abyste shozené kilogramy nenabrali zase zpět? Jak to udělat, aby se vám zase nevrátily zdravotní neduhy? Bojíte se jojo efektu, když začnete polevovat? Jak se mu vyhnout a přitom nemuset být tak striktní po celý zbytek života?

Zobrazit celý článek

Výsledky v Metabolic Balance předčily mé očekávání

Hubneme podle metabolic balance

Když jsem zvažovala, zda začít s programem Metabolic Balance®, chtěla jsem hlavně zlepšit a podpořit své zdraví a také zjistit, co za potraviny a jejich kombinace mému tělu svědčí. Musím říci, že výsledky předčily mé očekávání. Nejen že výsledky se dostavily rychle, ale vše do sebe zapadlo, vše mi dává smysl.

Zobrazit celý článek

Drůbeží krém se zeleninou – nebe v hubě!

Drůbeží krém se zeleninou - recepty na hubnutí, Metabolic Balance

Dnes jsem si pro vás připravila jednu naprosto dokonalou polévku, která vám podlomí kolena! Je rychlá, sytá a neskutečně dobrá! Základem jsou kuřecí prsíčka a zelenina. Já si dnes zvolila jako hlavní druh zeleniny brokolici. Za prvé ji miluji, za druhé ji mám v plánu a za třetí jsme ji potřebovala zpracovat! Volba byla skvělá. Můžete ale využít jakoukoli jinou zeleninu. S drůbežím masem se bude krásně pojit třeba květák, cuketa, umím si představit dýni, tuřín nebo i špenát, pórek, řapíkatý celer či jakoukoli kořenovou zeleninu. Nebojte se experimentovat. K drůbežímu krému se zeleninou se parádně hodí jako koření šafrán, který krásně voní a polévku krásně zabarví a muškátový oříšek, který podtrhne chuť polévky. No a potom už klasika v podobě soli a pepře (doporučuji vždy čerstvě namleté). Recept je vhodný i pro klienty v programu Metabolic Balance a to jak pro přísnou fázi bez tuků, tak pro fázi s tuky.

Zobrazit celý článek

Ovocný krambl/ crumble bez cukru a bez mouky

Ovocný krambl - zdravé recepty, hubnutí, program Metabolic Balance

O tomhle koláči/ dezertu se říká, že je nejjednodušší a nejrychlejší a také božsky chutná. Základem je ovoce a drobenka. Během léta, když je k dispozici spoustu úžasných druhů sezonního ovoce, je to výborný dezert a nebo snídaně 🙂 Maliny, jahody, borůvky, jablka, hrušky, meruňky, švestky a další poklady ze zahrady – z toho všeho můžeme krambl připravit za pár minut. Jak ale připravit takový krambl bez cukru a bez mouky a bez másla a navíc u toho nemíchat bílkoviny? Jde to… Upravila jsem recept ve dvou variantách tak, aby odpovídal principům Metabolic Balance a my si mohli tuhle dobrotu užívat i v rámci hubnoucí fáze. Já dnes využila kyselý červený rybíz ze zahrady… Tak pojďme na to…

Zobrazit celý článek

Marmeláda/ džem bez cukru – vhodné pro Metabolic Balance

Meruňkový džem bez cukru - vhodné i pro Metabolic Balance

Léto je v plném proudu a s ním i hojnost všeho možného ovoce. Chodí mi dotazy, jak zavařovat ovoce bez cukru, jak si zdravě připravit džem nebo marmeládu aby vyhověla principům programu Metabolic Balance, kde žádný cukr nepoužíváme. Receptů na internetu najdete spousty, ke mě se v minulosti dostal tento, který zde sdílím (už si přesně nepamatuji, kdo je jeho autorem), ale upravila jsem ho tak aby odpovídal i principům programu Metabolic Balance. A že to bez cukru nejde??? Omyl! Jde to! Místo cukru použijeme trošku soli, která „zvýrazní“ v ovoci jeho sladkou chuť a agar nebo citrusový pektin pro ztuhnutí. Já dnes využila meruňky, které mám ve svém seznamu vhodných potravin, ale můžeme použít různé druhy ovoce – jahody, maliny, švestky, borůvky, hrušky, pomeranče atd. Tak pojďme na to…

Zobrazit celý článek

Metabolic Balance je patrně to, co jsem už dlouho hledala – zkušenost Zuzky

Zuzka začínala s programem Metabolic Balance v březnu 2021, v té divné „době covidí“, kdy nebylo možné se potkávat osobně v poradně. Konzultace probíhaly formou videomeetingů. Probíraly jsme při nich společně všechny otázky, které Zuzka měla k průběhu programu, k principům, k potravinám a jídlům apod. I když jí ještě nějaké to kilčo k cílové hmotnosti zbývá, sdílí takto své aktuální zkušenosti, které mohou být motivací a inspirací i dalším z vás… Ani uzavřené poradny a konzultace „na dálku“ ji a mnoho dalších neodradily aby na sobě začali pracovat, zhubli a začali si tvořit nový, zdravější vztah k jídlu. Moc Zuzce děkuji za sdílení jejích dosavadních zkušeností a pocitů.

Zobrazit celý článek

Jablečný císařský trhanec z žitné mouky

Jablečný trhanec z žitné mouky - recepty na hubnutí, metabolic balance2

Máte chuť na sladkou snídani, oběd nebo večeři? Máte ve svém jídelním plánu vejce? Potom vyzkoušejte tento jablečný trhanec ze dvou vajec a žitné mouky. Musím říci, že tohle jídlo naprosto splnilo mé očekávání, protože chutná téměř stejně jako jídlo, které připravují v Rakousku. A proč císařský? Protože prý vznikl jako „nepovedený“ dezert pod rukama císařovny Sisi. V tom rakouském trhanci by měly být správně čerstvé švestky a rozinky. Ale verzí je nespočet. Tak já zde připravila tu metabolicky vstřícnou.

Zobrazit celý článek

Káva a mléko v Metabolic Balance

V programu Metabolic Balance se doporučuje pít káva vždy v hodině určené k jídlu, tedy ne v přestávkách mezi jídly. A navíc bychom ji měli pít bez mléka, bez cukru a bez umělých sladidel. K tomu se váže i časté postesknut a zároveň dotaz mnoha klientů, kteří s programem Metabolic Balance začínají:“ Jsme zvyklá pít kávu s mlékem, bez mléka i nechutná! To nedokážu! Proč se nesmí pít káva s mlékem? A jsou nějaké alternativy a kompromisy, jak si užít kávu s mlékem?“ Zobrazit celý článek

Voňavá hruška s mandlovým máslem nebo mandeládou

Mandlové máslo, dušená hruška, recepty pro hubnutí1

Tahle snídaně patří do mých oblíbených. Horké hrušky s kořením překrásně voní a mandlové máslo vás skvěle zasytí na dlouhou dobu. U této snídaně nemáte pocit, že byste drželi nějakou dietu – ba naopak! Mandlové máslo doporučuji používat po prvních 14 dnech přísné fáze, ve chvíli, kdy je již vhodné zařadit zdravé tuky. Do té doby bych využívala předepsané gramáže mandlí a slunečnicových semínek (pokud je máte na svém seznamu potravin).

Zobrazit celý článek

Cookies z mandlového másla a jablečného pyré (mandeláda)

Mandlové cookies - recepty Perfect Balance3

Snad každý miluje sušenky, cookies. V hubnoucí fázi mnoha lidem podobné dobroty chybí a často kvůli tomu z nastoupené cesty hubnutí vypadnou. Zdravých sušenek/ cookies, které jsou v souladu s dietním režimem a zároveň vstřícné k našemu tělu, není zas tak mnoho. Tyhle jsem připravila z ingrediencí, které jsou v souladu s dodržováním programu Metabolic Balance a metabolicky vstřícnými principy obecně. A kupodivu nebude třeba žádné mouky, žádného vajíčka ani žádného cukru! A přesto jsou tyhle sušenky sladké a moc dobré a hlavně nám směle uspokojí chutě na nepříliš zdravé sladkosti. Základem bude kvalitní, čisté mandlové máslo (které nahrazuje metabolickou mandeládu) a jablečné pyré. Tak pojďte na to…

Zobrazit celý článek

Kuře po baskicku – dokonalá chuť

Baskické kuře - recepty na hubnutí

Miluji Španělsko! Projeli jsme ho křížem krážem, od severu k jihu, snad celé. Baskicko leží v severní části Španělska a jeho břehy omývají vlny Atlantského oceánu v Biskajském zálivu. Z východu je přirozenou hranicí oblast Navarra a Pyreneje. Ze západu je to zase úžasná horská krajina Kantábrie. Baskická kuchyně je skvělá! Typicky používá rajčata, papriky, ryby a mořské plody z Atlantského oceánu. Hodně používá také různé sýry, maso, fazole nebo víno (a to nejen na pití, ale i na vaření). Připravují se zde i uzeniny, například různé klobásy a také známé chorizo. Baskické kuře je úžasná španělská specialita, která se vaří téměř sama. Všechny suroviny totiž naskládáte do pekáčku a čekáte, až se vše upeče do excelentní měkkosti a výtečné plné chuti.

Zobrazit celý článek

Jogurtovo-ovesné vafle s teplými jablky

Pokud máte rádi snídaně “na sladko”, nemusíte se obávat toho, že byste se jich v rámci hubnutí museli nutně vzdát. I chuťově sladká jídla nemusí totiž obsahovat žádný přidaný cukr, ale přitom chutnají krásně sladce. Tyhle jogurtové vafle mají vysoký obsah bílkovin v podobě dostatečné porce plnotučného bílého jogurtu a pro ještě vyšší sytivost jsou zakápnuté polévkovou lžící za studena lisovaného lněného oleje (výborný je také olej z vlašských ořechů). Chcete vědět jak na ně?

Zobrazit celý článek

Brokolicový krém se semínkovou smetanou

Brokolicový krém se semínkovou smetanou - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance1

I tohle je jedna z mých snídaní, které využívám často ve svém jídelním plánu Metabolic Balance®. Brokolicový krém se semínkovou smetanou. Nejste zvyklí jíst k snídani polévky? Já také nebyla. Ale zjistila jsem, že v chladných dnech je taková polévka skvělý začátek dne. V  jídelních plánech Metabolic Balance® se často objevuje k snídani kombinace semínkové směsi a zeleniny. Jedná se o směs dýňových a slunečnicových semínek a lidé často nevědí, co z této kombinace, kromě salátu se semínky, připravit. Tak mrkněte na věc – je to opravdu dobrota!

Zobrazit celý článek

Porušila jsem přísnou fázi Metabolic Balance – co s tím? Jak mám pokračovat?

Porušili jste hubnoucí fázi Metabolic Balance - poradím jak na to...

[VIDEOPORADNA] Včera jsem odpovídala na dotaz jedné ženy, která aktuálně prochází prvními 14 dny v programu Metabolic Balance®, což je fáze, kdy nejsou povoleny žádné oleje a přihodilo se jí to, že v této důležité fázi, kdy bychom měli být velmi pečliví, snědla nějaké věci “mimo plán”, které rozhodně do této fáze nepatří a mohou narušit ten tzv. restart těla a metabolizmu. Jak postupovat dál, jak si postupně poradit se svými zlozvyky a závislostmi najdete v článku nebo videu níže.

Zobrazit celý článek

Ovesná kaše se strouhaným jablkem

Ovesná kaše se strouhaným jablkem, vanilkou a skořicí - jednoduché recepty na hubnutí, Megabolic Balance

Oblíbená snídaně z jakéhokoli mléka, ovesných vloček a ovoce! Tuhle variantu se strouhaným jablíčkem určitě vyzkoušejte. Použít můžete jakýkoli druh mléka – kozí, ovčí, kravské, sojové i ořechové, tedy např. mléko z mandelády (mandlí a slunečnicových semínek). Pozor! Není vhodné mléko rýžové, ovesné (neobsahuje dostatek bílkovin a převažují sacharidy). V případě, že nemáte ve svém jídelním plánu ovesné vločky, tak můžete použít žitné, nebo žitnou krupici.  Zobrazit celý článek

Hubnutí s Metabolic Balance z 96 na 65 kg? Příběh Andrey

Hubnutí a proměna s Metabolic Balance

Andrea zhubla s programem Metabolic Balance úspěšně z 96 kg na 65 kg. Její výsledek je krásná ukázka toho, jak silný záměr, dobrá motivace a dobře sestavený jídelní plán mohou zafungovat. Moc Andrejce děkuji za sdílení jejího inspirujícího příběhu… „S programem Metabolic Balance  jsem se setkala, tak jako i řada dalších klientů, na Facebooku. Mojí hlavní motivací bylo zhubnout, což se mi i podařilo.

Zobrazit celý článek

Žitná kaše ze semínkového mléka a horké švestky se skořicí

Žitná kaše ze semínkového mléka, horké švestky. Vyzkoušejte recepty na hubnutí Perfec Balance. Vhodné pro program Metabolic Balance

Miluji ořechová mléka – moc! Ne ta kupovaná, ale ta, která si vyrobím čerstvě doma. Dříve jsem to takhle necítila, neuměla jsem si vůbec představit, že bych mohla kravské mléko nahradit nějakým jiným. Nanejvýš jsem si dokázala představit, že budu pít kozí nebo sojové mléko. Se změnou stravy podle Metabolic Balance principů však přišlo i velké rozšíření mých stravovacích obzorů. A já objevila kouzlo čerstvě vyrobených mlék z různých oříšků a semínek. K mým nejoblíbenějším patří mléko z mandlí a slunečnicových semínek (tzv. mandelády) a také mléko ze směsi dýňových a slunečnicových semínek (tzv. semínkové směsi).

Zobrazit celý článek

Koprová omáčka z patizonu a knedlík z žitné mouky

Koprová omáčka z patizonu, knedlík z žitné mouky - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus, program Metabolic Balance1

Dnes pro vás mám inspiraci na patizonovou koprovku s žitným knedlíkem. Odjakživa miluji koprovku. Strašně moc! Bohužel, v té běžné podobě má tahle omáčka k receptům na hubnutí docela daleko. Míchání bílkovin a “nedietní” knedlíky, kalorická bomba – to prostě k metabolicky podporujícím principům moc nepatří. Alternativ, jak připravit koprovku zdravě je určitě více, dnes jsem využila sílu patizonu. Stejně tak skvěle chutná koprovka z oloupaných cuket nebo z pastiňáku… A pozor! Nepoužila jsem ani kapku smetany či mléka. Jak na to? Čtěte dál…

Zobrazit celý článek

Jak v Metabolic Balance řešit doporučenou 14 hodinovou noční pauzu bez jídla?

Noční pauza mezi jídly v Metabolic Balance - přerušovaný půst prospívá zdraví

V jídelních plánech Metabolic Balance se doporučuje v ideálním případě dodržet 1 – 2x v týdnu noční přestávku (bez jídla)  minimálně 14 hodin. Častý dotaz klientů zní: „Jak mám řešit doporučenou 14 hodinovou noční pauzu? Nedokážu to naplánovat tak abych jedno jídlo nevynechala. Nějak mi to nesedí výpočtem! Tohle přece nevychází, jídlo vám trvá minimálně 20 minut, spíš půl hodiny a tím pádem už vám tam hodina a půl lítá. Prostě při dodržení 5 hodinové pauzy, tří jídel a doby trvání jídla, to prostě nejde!“ Nemalujte čerta na zeď! Ráda vám vysvětlím, že to jde a také jak na to…

Zobrazit celý článek

On-line produkty

Zažij, jaké to je, cítit se konečně skvěle ve svém těle díky několika metabolicky vstřícným principům, které znovu probudí tvůj metabolizmus a podpoří tvoji hormonální a biochemickou rovnováhu. Zde najdeš eBooky zdarma i placené, ale také Balance test na Omega 3 v krvi. Pro více informací o produktech překlikni, prosím, na můj další web www.perfectbalance.cz.

KLIKNI ZDE>>

Lilek plněný hovězím masem zapečený s dýňovým pyré

Lilek plněný hovězí masem, zapečený s dýňovým pyré1

Inspiraci na tuhle dobrotu jsem potkala na menu mého oblíbeného podniku Kavárna pod pavlačí v Dolních Chabrech, kde měli tyhle plněné lilky zapečené s bramborovou kaší. A protože se brambory v Metabolic Balance jídelníčcích moc nevyskytují nebo jsou dost omezeny, tak jsem místo brambor použila raději dýni hokaido a připravila z ní dýňové pyré. A byla to opravdu mňamka. Tohle jídlo je moooc dobré, akorát jeho příprava trvá trochu déle, než jen mých oblíbených 15 minut, ale stojí za to. Navíc jeho výhodou je to, že se dá připravit den dopředu a potom jen v troubě pěkně ohřát.

Zobrazit celý článek

Mandlový sýr s irským mechem – nahradí vám mozzarellu [VIDEORECEPT]

Rostlinný veganský sýr z mandlí a slunečnicových semínek - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus, program Metabolic Balance

Tenhle krémový sýr z mandlí a slunečnicových semínek chutná jako skutečný čerstvý sýr. Mě strukturou asi nejvíce připomíná mozzarellu, ale chuťově si ho můžete upravit přesně tak, jak chcete vy! Tuhle inspiraci jsem již před lety objevila na webu Markuse Rothkranze a Cary Brotman. Jako bílkovinu zde využívám namočené a oloupané mandle a slunečnicová semínka a další důležitou ingrediencí je tzv. Irský mech. Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete běžné sýry, potom není nic snadnějšího, než si sýr nahradit touhle rostlinnou, veganskou alternativou, plnou kvalitních bílkovin a dalších úžasných živin. Tento sýr je vhodný při hubnutí a úpravě stravy v programu Metabolic Balance®.

Zobrazit celý článek

Vliv stravy na hubnutí a prožívání období menopauzy + časopis MY50 ke stažení

V květnu 2020 jsem měla příležitost publikovat článek na téma vlivu stravy na období menopauzy v časopisu pro ženy, které procházejí menopauzou MY50. Napadlo mě, že by se vám časopis mohl líbit a tak ho zde sdílím. Celé povídání o stravě a nejen o ní + další zajímavé články na témata, která vás možná, pokud procházíte menopauzou budou také zajímat, najdete v časopise, který si můžete přes formulář níže objednat ke stažení zdarma (formát PDF).

Zobrazit celý článek

Salát s hovězím masem a papájou

Salát s hovězí masem a papájou - recepty na hubnutí, Metabolic Balance

Tenhle salát jsem ochutnala kdysi v Rakousku a překvapila mě jeho dokonalá chuť. Saláty přirozeně patří k létu, tak to u nás frčí během prázdnin hodně často. V tomhle receptu se nádherně snoví chuť mírně nahořklých čekankových puků, ostrých čočkových výhonků, jemnost polníčku a dokonalou přísadou je zde zralá papája, která se opravdu báječně snoubí s hovězími ministeaky. Pokud nemáte výhonky nebo klíčky uvedené v bílkovinách, patří pro vás do zeleniny a můžete je použít již po prvních 30 dnech přísné fáze na dochucení.

Zobrazit celý článek

Oslavy a hřešení v přísné redukční fázi Metabolic Balance

Oslavy a hřešení při hubnutí, přísná fáze Metabolic Balance

„Mám za sebou 14 dnů a zítra jdu na oslavu. Jak to mám zvládnout? Všude bude spoustu dobrot a lákadel, takže to bude pro mě velká výzva! Mohu už hřešit? Mohu si dát alkohol a něco sladkého? Nebo bych se měla raději držet zpátky.“ Podobné otázky se honí hlavou mnoha lidí, kteří dodržují Metabolic Balance přísnou fázi. Jak to tedy udělat? Jak nejlépe se rozhodnout? Odpověď jsem natočila spontánně v krátkém videu, pod kterým ji najdete ještě v článku rozvedenou do hlubších detailů.

Zobrazit celý článek

Zajistí nám program Metabolic Balance® dostatek kalorií?

Kalorie v Metabolic Balance

Je redukční fáze v programu Metabolic Balance® bezpečná? Nemůže nižší příjem kalorií poškodit naše zdraví? Jíme dostatek sacharidů, nechybí nám? Jak vypovídající jsou hodnoty z kalorických kalkulaček? Je zpomalení metabolizmu nutně špatné nebo to může být ještě jinak? Hrozí nám po absolvování redukční fázi v programu Metabolic Balance® jo-jo efekt a nebo mu umíme předcházet? Co je nejdůležitější abychom u restriktivních diet předcházeli negativním dopadům na zdraví a soustředí se na to program Metabolic Balance®? Věřím že vám toto video i doplňující článek pod videem poskytnou dostatečné odpovědi.

Zobrazit celý článek

Co dělat, když nemám čas ani chuť piplat se s jídlem

Bára Wolfová Balcarová - poradce Metabolic Balance, hubnutí a zdravý metabolimzus

Dnešní článek a video bych ráda zaměřila na téma minimalizmus v Metabolic Balance aneb jak to udělat, když nemám čas ani chuť piplat se s jídlem. Pracuji aktuálně na několika projektech, které mě zcela pohlcují. Nechce se mi odcházet od práce a připravovat si jídlo, protože pak ztratím takové to tvůrčí flow a práce mi přestane jít od ruky. Mám pozornost úplně někde jinde a nějaké piplání s jídlem je mi aktuálně úplně ukradené a dá se říci, že mě vlastně tak trochu obtěžuje. Ale nemusí to být jenom pracovní a tvůrčí nasazení, které nám bere pozornost od zdravého stravování.

Zobrazit celý článek

Mléčná ovesná kaše s ovocem

Mléčná ovesná kaše s ovocem podle Metabolic Balance - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus

Oblíbená snídaně z mléka, ovesných vloček a ovoce! Ale ne každý ji ve svém jídelním plánu Metabolic Balance smí. Třeba vám chybí ovesné vločky nebo nemáte mléko! Dá se to ale skvěle obejít. I v takovém případě, že vám chybí na seznamu potravin zdánlivě některé ingredience, mám pro vás řešení. na tuto kaši můžete použít jakýkoli druh mléka – kozí, ovčí, kravské, sojové, ale! i ořechové, tedy mléko z mandelády (mandlí a slunečnicových semínek). A pokud nemáte v plánu ovesné vločky, tak můžete použít ty žitné, akorát si je budete muset nasekat na jemnější strukturu, protože jsou stráááášně tvrdé! A nebo je skvělým řešením žitná krupice! Tak jdeme na to! Zobrazit celý článek

Tvarohové jahodové knedlíky bez bílé mouky, cukru a vajec – videorecept

Ovocné tvarohové knedlíky bez bílé mouky, cukru a vajec - recepty na hubnutí podle Metabolic Balance2

Držíte dietu a máte chuť na sladké ovocné knedlíky? Máte pocit, že pro hubnutí není tohle jídlo ani trochu vhodné. To je sice pravda, ale týká se to pouze těch „běžných“ ovocných knedlíků z běžné mouky a s cukrem. Tyhle jahodové knedlíky obsahují pouze tvaroh, žitnou mouku a krupici, jahody a trochu másla nebo ghí na polití. Jsou metabolicky vstřícné, a jsou tedy vhodné i pro fázi hubnutí. A to proto, že tam není ani špetka cukru a poměry bílkovin a sacharidů odpovídají téměř doporučením ve vašem jídelním plánu – tedy pokud figuruje na vašem osobním seznamu potravin tvaroh. Vyzkoušejte…

Zobrazit celý článek

Vejce ala francouzská omeleta s rukolou

Francouzská omeleta, rukola - recepty pro hubnutí, recepty Metabolic Balance, Low carb

Klasika! Vajíčka se v programu Metabolic Balance vyskytují jako skvělý zdroj bílkovin. Každý má ve svém jídelním plánu doporučený nějaký počet vajec pro přísnou fázi. Někdo má 2 vajíčka za týden, někdo 8 vajec za týden. To záleží na tom, jak vám vyšly laboratorní hodnoty, zda jsou v těle přítomny nějaké záněty apod. Pokud nemáte svůj jídelní plán na základě laboratorních hodnot, tak doporučuji jíst 4 – 6 vajíček za týden, z čehož na jednu porci použijte vždy 2 vejce. Vajíčka lze připravit různě, ale já je mám asi nejraději jako takovou hodně vláčnou „francouzskou“ omeletu. Ona to není úplně tak omeleta, ale spíše krátce míchaná vajíčka, zabalená jakoby do omelety, kterou jsem poprvé ochutnala v Paříži a od té doby je takhle miluji. Povrch omelety má být krásně hladký a zlatý bez známek opečení. Vejce uvnitř jsou udělaná jen tak akorát a pěkně krémová. Vejce, máslo, sůl – absolutní kouzlo!

Zobrazit celý článek

Tipy na mléka – sojové, kokosové, mandlové, kozí

Tipy na mléka, Metabolic Balance

Vyšlo vám v seznamu potravin sojové mléko a sojový jogurt? Nikdy jste je nejedli a nevíte, které výrobky jsou vhodné a kde je koupit? Vidíte v metabolicky vstřícných receptech kokosové mléko a nevíte kam ho zařadit, jak s ním pracovat a které je nejlepší? Vyšlo vám v seznamu potravin kozí mléko? Nevoní vám, nechutná vám, nevíte si s tím rady? Více najdete v článku a videoporadně.

Zobrazit celý článek

Lilkové minipizzy

Lilkové minipizzy - hubnutí, zdravý metabolizmus, recepty Metabolic Balance

Miluji jídlo, kterému se v Itálii říká parmigiana melanzane. Je to lilek zapečený s rajčaty a parmazánem. Je to vlastně takový ideální recept, který odpovídá principům programu Metabolic Balance. A navíc je neskutečně dobrý. V Itálii tohle jídlo zapékají většinou v misce. Já jsem dnes udělala změnu, lilek jsem nakrájela na kolečka a ozdobila rajčatovou passatou, parmazán vyměnila za nadrobenou ovčí fetu, která figuruje v jídelních plánech často, a navrch přidala kolečko rajčete. Okořenila jsem to sušenou bazalkou (skvělé by bylo i oregáno), dochutila himalájskou solí a zakápla olivovým olejem extra virgin. Nakonec jsem tyhle pidipizzy posypala ještě lahůdkovým droždím. S domácím kváskovým žitným chlebem to byla velká mňamka. Tak doporučuji vyzkoušet.

Zobrazit celý článek

3 kola dýchacího cvičení podle Wim Hof metody

Dýchání podle Wim Hof Method - 3 kola

Přátelé Metabolic Balance… Chcete, vedle zdravého jídla, udělat ještě něco víc pro své zdraví, chcete si se mnou zadýchat? Tak přeskočte na web perfectbalance.cz, kde je na blogu uložená Breathing Mantra a ukázkou dýchání podle Wim Hof metody (3 kola dýchacího cvičení) . Ve videu vám ukáži, jak již 2 roky dýchám já a pokud chcete, tak se ke mě můžete přidat… Tohle dýchání je vedené dechem, hudbou, textem i gesty. Diego Perassi (Wim Hof instruktor) složil krásnou Breathing Mantru a propůjčil mi ji k tomuto účelu – stojí to za to. Dýchání snad nikdy nebylo snazší…

Zobrazit celý článek

Drůbeží pomazánka s řapíkatým celerem a cibulkou

Pomazánka z drůbeže s řapíkatým celerem, cibulkou a mrkví - recepty Metabolic Balance. hubnutí, zdravý metabolizmus

Tento recept je vhodný jak pro přísnou fázi bez tuků, tak po zařazení tuků (s tuky je pomazánka samozřejmě ještě chutnější). Pokud máte např. problém drůbeží k snídani, protože si neumíte představit, že budete jíst kuře k snídani, tak tento recept vám ho určitě vyřeší. Výhodou je, že můžete použít téměř jakoukoli zeleninu ze svého seznamu potravin. Chuť může být tak pokaždé trochu jiná, v závislosti na použitém koření. Navíc si tuhle dobrotu můžete připravit den předem, vzít si ji sebou do krabičky, do práce nebo na cestu.

Zobrazit celý článek

Tipy jak na drůbež k snídani – Metabolic Balance (recepty)

Jak na drůbež k snídani v Metabolic Balance

Máte ve svém jídelním plánu Metabolic Balance doporučenou drůbež k snídani? A máte s tím problém? Netušíte jak si ji připravit v přísné fázi bez tuků? Máte doporučené uzené drůbeží maso a ptáte se, zda ho můžete nahradit drůbeží šunkou? Vůbec si neumíte představit, že tuhle snídani sníte? Nebojte se, je to jenom o zvyku a o představivosti. A s tím se dá něco dělat. A nakonec to bude vaše oblíbená snídaně „na vidličku“. Připravila jsem si tady pro vás několik praktických  tipů, jak si s drůbeží k snídani poradit aby vám to chutnalo. Zobrazit celý článek

Jak udržet Metabolic Balance v aktuální situaci nouze (koronavirus)

Rady, porady Metabolic Balance. Bára Wolfová Balcarová

„Jak a co mám jíst a nakupovat v této krizové situaci?“ „Báro, já končím, nedokážu jíst teď podle plánu, nemohu dodržet seznam potravin, protože prostě mnohé z nich vůbec neseženu.“ Tyto a jim podobné dotazy mi přicházejí od některých mých klientů, ale i od jiných lidí, kteří dodržují program Metabolic Balance. Ptají se, jak zvládat Metabolic Balance v této aktuální nouzové situaci,  která některé omezuje v možnosti nákupů a tedy i v možnosti jíst přesně podle seznamu doporučených potravin. Ptají se mě, co mají dělat, zda je možné program nějak přizpůsobit nebo zda není lepší raději skončit, protože to prostě v daných podmínkách nemohou zvládnout.

Zobrazit celý článek

Jak podporovat svoji sílu, odolnost a imunitu

Stále častěji od vás dostávám dotazy týkající toho, co dělat v souvislosti se šířící se nákazou koronaviru. Protože není v mých silách odpovídat na tyto dotazy jednotlivě, tak to dělám nyní formou videa a článku s konkrétními doporučeními, které jsem publikovala na svém druhém webu www.perfectbalance.cz, kde najdete jak krátké video, tak článek i další zajímavé odkazy.

Zobrazit celý článek

Fritatta z vajec a zeleniny

Chutná a snadná zeleninová fritatta podle Metabolic Balance

Už jste zkoušeli vaječno-zeleninovou fritattu? Frittata je původem italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec (bílkovina) a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je v rámci metabolicky vstřícných principů možné vmíchat navíc různé druhy zeleninu, koření a bylinek. Výhodou je, že je skvělá i za studena – můžete si ji tedy připravit i do práce či na cesty, do krabičky. Frittatu můžete podávat jako vydatnou snídani nebo hlavní jídlo. Vejce obsahují komplexní aminokyseliny, jsou tedy skvělým zdrojem bílkovin a zasytí na dlouhou dobu.

Zobrazit celý článek

Perfekcionismus, stres a jeho vliv na hubnutí

Kniha Ženy, které se příliš snaží

Tohle video je určeno primárně ženám, které se příliš snaží ? Jste perfekcionistky? Snažíte se být dokonalé ve všem, co děláte? Chcete zvládat vztah, děti, rodiče, domácnost, práci, přátele, realizovat svá přání a schopnosti a k tomu všemu se ještě snažíte aby všichni kolem nás byli šťastni? Chcete být prostě ve všem perfektní? A cítíte se jako „křeček v kolečku“, kdy se honíte za vším až jste unavené, bez nálady a vyčerpané? Moc dobře tohle znám sama ze své vlastní zkušenosti, ale i z příběhů žen, které navštěvují moji poradnu Metabolic Balance®.

Zobrazit celý článek

Hummus v barvách podzimu – cizrnová pomazánka s pečenou zeleninou

Podzimní hummus - cizrnová pomazánka s pečenou zeleninou podle Metabolic Balance

Také milujete hummus? Hummus je úžasný studený pokrm levantského původu, což je oblast Libanonu a okolních států. Je to vlastně taková pomazánka či dip z rozmixované uvařené cizrny smíchané s pastou tahini, což jsou rozmixovaná sezamová semínka až do olejnaté struktury, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. V současné době je oblíbený nejen v zemích Středního východu, ale díky obrovskému zájmu o luštěniny a vegetariánská jídla se stal velmi populárním jídlem i u nás. Kromě vynikající chuti a také snadné přípravy je na této pomazánce skvělé, že obsahuje vysoké procento bílkovin, má vysokou výživovou hodnotu a parádně uspokojí i ty největší hladovce. A navíc vás zasytí až na 5 hodin!

Zobrazit celý článek

Jak jsem se zbavila chronických zánětů močových cest

Jak jsem se zbavila zánětů močových cest

Nedávno jsem odpovídala na žádost o radu jedné ženě. Psala, že jednou za čtvrt roku trpí záněty močového měchýře. Snaží se jíst zdravě, vynechala cukr ve všech podobách. Ale ve chvíli, kdy prochladne, reaguje její tělo zánětem močového měchýře. Pije bylinkové čaje, Blokurimu a Colostrum. Ale záněty se stále vracejí. Tohle není ojedinělý případ.

Zobrazit celý článek

Čokoládová kaše s mlékem, ovocem a žitnou krupicí

Čokoládová kaše z žitné krupice a ovoce - recepty Metabolic Balance

Tohle je jedna z mých oblíbených podzimních, tedy i „zahřívacích“ snídaní. Můžete ji připravit z mléka kozího, ovčího, kravského, sojového a nebo si připravit proteinové mléko rostlinné z mandlí a slunečnicových semínek. Místo ovesných vloček zde používám žitnou krupici, která nahrazuje plátek žitného chleba a má nižší obsah škrobů a také nižší glykemickou zátěž. Kaši „sladím“ pouze ovocem, tedy žádný přidaný cukr. Skvělá je s nastrouhaným jablíčkem, švestkami, malinami, hruškami, mangem či jiným druhem ovoce… Výhodou je, že si můžete vybrat mléko i ovoce, které máte ve svém seznamu potravin v jídelním plánu Metabolic Balance. A pokud tam žádné živočišné mléko nemáte, je snadné připravit si mléko z mandelády, která ve většině jídelních plánu Metabolic Balance figuruje jako hlavní nebo čtvrtá varianta snídaně. Tak vyzkoušejte, chutná báječně.

Zobrazit celý článek

Tempeh, zelené fazolky a Tamari omáčka

Tempeh se zelenými fazolkami a Tamari omáčkou - program Metabolic Balance

Tempeh je fermentovaný sójový „sýr“ osobité, kouřové, oříškové chuti. Je to skvělý zdroj bílkovin, vitaminu B a probiotik a patří mezi nejlepší sójové produkty, protože prošel procesem fermentace. Díky fermentaci se rozkládají pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2, který je nejen silný antioxidant, ale je také základem správného využití vápníku v těle a pevných kostí, což může být právě pro ženy v menopauze skvělou prevencí osteoporózy.

Zobrazit celý článek

Jablečné zelí s pečeným kuřetem nebo tempehem

Jablečné zelí s pečeným kuřetem - program Metabolic Balance

Na jablečné zelí jsem dostala tip od jedné své klientky, která absolvuje program Metabolic Balance®. Připravuje si ho tatínek, který je diabetik a ve stravě omezil výrazně běžný cukr. Dušené zelí miluju, baví mě ta jeho sladkokyselá chuť. V Metabolic Balance® nepoužíváme cukr ani žádná jiná sladidla. Takže tenhle recept na sladkokyselé dušené zelí „oslazené“ jablkem je perfektním řešením. A ta chuť!!! Naprosto skvělá! Jako bílkovinu jsem přidala kuřecí prsa a ve vegan verzi uzený tempeh.

Zobrazit celý článek

Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou a zelenými listy

Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou podle Metabolic balance

Luštěniny se v programu Metabolic Balance® vyskytují v jídelních plánech jako skvělý zdroj rostlinných bílkovin. Můžeme z nich připravit živinami nabité jídlo vhodné pro vegetariány i vegany, ale jsou báječným zpestřením také pro zarputilé „masožravce“. Tohle je výborný podzimní receptík z podzimních druhů zeleniny (dýně a červená řepa), který vás zasytí na více jak 5 hodin. Čočka se krásně „navaří“ a je j opravdu plný talíř. Výhodou tohoto jídla je, že si ho můžete připravit i předem a jíst ho vychladlé. Takže je vhodné i na cesty do krabičky. Chuťově si ho můžete přizpůsobit podle svých preferencí – po asijsku, po indicku, po česku, po francouzsku, ostré nebo jemné koření – prostě použijete koření, které máte rádi. Já jsem v tomto receptu použila základní koření, jako je majoránka, kurkuma (tu používám téměř v každém jídle), sůl, pepř a dochutila jsem vše balzamikovým octem. Výborný by byl třeba umeocet anebo Tamari omáčka. Chuťové fantazii se meze nekladou.

Zobrazit celý článek

Prošli jste si také „letní fází“ Metabolic Balance® a přibrali pár kilo?

Bára Wolfová Balcarová - poradce v programu Metabolic Balance

Skončily prázdniny a pomalu končí i doba našich letních dovolených. Tak co? Jak jste zvládli během léta dodržovat metabolicky vstřícné principy? Bylo to pro vás těžké? Nebo jste s tím neměli žádný problém? Přibrali jste nebo ještě zhubli? Je pro vás léto větší výzvou než třeba vánoce? A které prohřešky proti metabolickým principům během léta vedly a jaké jsou jejich důsledky? Po létě se setkávám v poradně se svými klienty a musím říci, že je to teda pěkný fičák. První věta, kterou slýchávám už ve dveřích je “dneska mě teda nepochválíte!” Ukazuje se, že léto je pro spoustu z nich mnohem větší výzvou, než třeba vánoce. Tak o tom je mé dnešní povídání.

Zobrazit celý článek

Proteinové tyčinky z mandelády, jablka a žitných vloček

Tyčinky z mandelády a jablka podle Metabolic Balance

Vhodné pro 2. přísnou fázi bez tuků i přísnou fází s tuky. Tento recept jsem objevila náhodou, když jsem brouzdala ve facebookové skupině pro německé klienty v programu Metabolic Balance®. Protože občas se hodí mít snídani připravenou předem, je tohle skvělá možnost, jak si večer připravit třeba 3 porce předem na celý týden. Tyhle metabolicky vstřícné mandeládovo-jablečné tyčinky totiž celý týden vydrží aniž by ztratily na chuti. Můžete si je také „nasušit“ sebou na dovolenou a máte parádní snídani i v místě, kde mandeládu určitě neseženete. Skvělé jsou pro cestování a výlety. Můžete si je také vzít jako SOS jídlo sebou do krabičky, když se náhodou nestihnete během dne najíst. A hlavně jsou Metabolic Balance®! Recept je koncipován na 2 porce, protože když už se s tím budete „patlat“, tak se jich prostě vyplatí udělat víc!

Zobrazit celý článek

Mám ráda život – rozhovor s Lucií Bílou o životě a stravování podle Metabolic Balance®

Rozhovor s Lucií Bílou o stravě podle Metabolic Balance®

S Lucií Bílou jsem se setkala poprvé v srpnu 2013, kdy se rozhodla na základě doporučení vyzkoušet program Metabolic Balance®. Už tenkrát se jí krásně podařilo přenastavit stravování a zhubnout, ale nemilé životní okolnosti, které jí tenkrát nečekaně vstoupily do života, odvedly na čas její pozornost jiným směrem. Letos jsme se ale opět setkaly a Lucie se rozhodla pro aktualizaci svého původního jídelního Metabolic Balance® plánu. V době našeho rozhovoru (červenec 2019) „jede“ už čtvrtý měsíc na metabolicky vstřícné stravě na plné obrátky a říká, že tento životní styl jí moc vyhovuje.

Zobrazit celý článek

Uzený tempeh s květákovou rýží a Tamari omáčkou

Tempeh s květákovou rýží a Tamari omáčkou

Dnes jsem dostala velkou chuť na tempeh. Tempeh je skvělá alternativa tofu. Je to výborný sójový produkt, který pochází z Indonésie. Podobně jako tofu je připravován ze sójových bobů. Jde o kvalitní fermentovaný sojový produkt, který je dle mého názoru, díky fermentaci, ještě lepší než tofu. Je to skvělý zdroj bílkovin, vitamínu B a probiotik. Vyznačuje se specifickou kouřovou oříškovu chutí, která se skvěle hodí do pokrmů asijské kuchyně. To jsem využila právě dnes a neskutečně jsem si pošmákla. Místo běžné rýže jsem si připravila svoji oblíbenou květákovou rýži ze syrového, rozsekaného, krátce orestovaného květáku. Recept je vhodný i pro přísnou fázi, kdy místo tofu použijete právě chuťově výraznější tempeh.

Zobrazit celý článek

Jak zhubnout za rok 50 kg? Pomůže vám Metabolic Balance®!

Hubnutí a proměna s Metabolic Balance

Ivanka za mnou přišla v únoru 2018, kdy se na základě doporučení své kamarádky rozhodla, po mnoha neúspěšných pokusech, nastoupit do programu Metabolic Balance®. S programem začínala v dubnu a během 15 mesíců zhubla -50 kg, ze 120 kg na 69 kg. Rozloučila se s xy cm v pase, xy cm přes boky, xy cm přes stehna. Z 44,6% tuku se dostala na neuvěřitelných 20% tuku. Z 52% svalové hmoty se dostala na úžasných 77,5% svalové hmoty.

Zobrazit celý článek

Jahodová zmrzlina s avokádem – dietní zmrzlina

Jahodová zmrzlina s avokádem

V horkých dnech bývá pro většinu z nás zmrzlina velkým lákadlem. Pokud ale dodržujeme Metabolic Balance® nebo nějakou jinou dietu zaměřenou na redukci hmotnosti nebo dietu terapeutickou, tedy zaměřenou léčebně na zlepšení zdraví, nebývá zmrzlina na jídelníčku. Jak to tedy udělat aby zmrzlina byla úplně zdravá a zároveň dobře chutnala? Těch možností je mnoho. Můžete zamrazit oblíbené ovoce a poté ho rozmixovat na osvěžující sorbet. Můžete použít čerstvé ovoce a k němu přimixovat zmražený banán, díky čemuž získáte jemnou krémovou konzistenci. A nebo si můžete připravit tuhle moji oblíbenou kombinaci.  Zobrazit celý článek

Rajčatová polévka s pečenými paprikami, kapary, olivami a burratou

Rajčatová polévka s pečenými paprikami - Metabolic Balance

Nedávno jsem objevila toskánský recept na tuhle rajčatovou polévku s pečenými paprikami, kapary, olivami a burratou ?. Toskánsku jsem dala srdce a kdykoli mohu, jsem tam ?. Itálie totiž nejsou jenom těstoviny a pizza, ale i další úžasný jídla, která vás chytí za srdíčko. Navíc mnohé z nich odpovídají metabolicky vstřícným principům. A tahle hustá polévka, ve které stojí lžíce, patří mezi jeden z nich! Polévka je připravena z pečených rajčat, pečených červených paprik a červené cibule. Jako koření jsem použila oregano, majoránku a sůl. Do hotové polévky přijdou na ozdobu a dochucení ještě olivy a kapary. Jako bílkovina zde figuruje úžasná burrata z Mozarella art (můžete klidně použít i buvolí mozzarellu nebo běžnou mozzarellu, ale burrata je po rozříznutí plná smetanového mléka, které polévku nádherně zjemní – takže je to „vítěz“). No a nakonec můžete tuhle úžasnou polévku ozdobit lístky čerstvé bazalky a zakápnout virgin olivovým olejem.

Zobrazit celý článek

Květákový krém s červenou čočkou, muškátovým oříškem a garam masallou

Květákový krém po indicku - recepty Metabolic Balance

Víte, že se ráda nořím do ledu… Také asi víte, že díky této své vášni, pořádáme v centru Cordeus občas i workshopy, kde učíme lidi techniky správného noření do ledu podle Wim Hof Metody (tedy podle „ledového muže“, Wima Hofa.) No a protože po takovém „ledovém zážitku“ je třeba prohřát tělo zevnitř, vaříme vždy nějakou super výživnou a horkou polévku, která přináší vše, co tělo po takové extrémním zážitku potřebuje…

Zobrazit celý článek

Salát z beluga čočky – recept z Apenin

Salát z čočky podle Metabolic Balance

Ráda cestuji a na svých cestách čerpám často recepty z lokální kuchyně a snažím se je upravit pro potřeby Metabolic Balance®. Zde je jeden z oblasti Apenin, kde hraje hlavní roli čočka. Já použila beluga čočku, můžete použít i jiný druh čočky, kterou máte ve svém osobním jídelním plánu Metabolic Balance®.

Zobrazit celý článek