Džuveč je tradiční jihoevropské dušené jídlo, které se podobá rizotu. Standardně jde o jídlo z rýže, masa (nebo ryb) a zeleniny. Je to jídlo původně tureckého původu a později se rozšířilo po skoro celé Evropě. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období či kraji byly k dispozici.

Receptů na džuveč je hodně a často se od sebe velmi liší, v závislosti na regionu, možnostech či chuti. Používá se skopové (jehněčí), vepřové nebo hovězí maso, vzácně také drůbeží maso, ale i různé druhy ryb. Ze zeleniny je častou ingrediencí cibule, rajčata, papriky, zelené fazolky, cuketa, lilek a okra. Mnoho receptů také užívá rýži – tu my ale v rámci principů Metabolic Balance vynecháme. Kořením je celer nebo petržel a česnek a také červená paprika. Někdy se zelenina dusí a poté se teprve přidává maso/ ryba s tekutinou (voda nebo vývar), někdy se nejprve nakrájí maso na kostky a poté se opéká ve vlastní šťávě. Pro přípravu se používá kameninový hrnec ale také běžné kovové hrnce – já použila hlubší pánev.

Budete potřebovat

  • 150g zeleniny: cibule, paprika, cuketa, cherry rajčata (můžete ale použít i jinou zeleninu, např. lilek, mrkev…)
  • 1 – 2 pol. lžíce rajčatové passaty
  • 150g čerstvý tuňák (můžete použít i jiné druhy ryb, např. tresku)
  • Ghí nebo olivový olej
  • Sůl, pepř a další oblíbené koření
  • Trochu zeleninového vývaru (používám tento sušený)
  • Jablečný ocet nebo citronová šťáva (v udržovací fázi můžeme podlít troškou vína, které dodá jídlu zajímavou chuť)

Postup

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
  • Na trošce Ghí nebo olivového oleje orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme další druhy zeleniny a rajčatovou passatu.
  • Osolíme, opepříme, přidáme jiné, oblíbené koření.
  • Promícháme a necháme pod pokličkou cca 5 minut podusit do měkka.
  • Mezitím si připravíme tuňáka nebo jinou rybku tak, že ho nakrájíme na malé kousky a přidáme ho k podušené zelenině, podlijeme trochou zeleninového vývaru, jabl. octem nebo citronovou šťávou, promícháme, dochutíme solí, pepřem a znovu necháme pod pokličkou 5 minut podusit.
  • Podáváme s celozrnným žitným chlebem.

Tip

V udržovací fázi můžeme místo jabl. octa podlít bílým nebo červeným vínem, které dodá jídlu velmi zajímavou chuť.

Dobrou chuť s principy Metabolic Balance.

Rybí džuveč - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance

Zeleninový džuveč s tuňákem – recept, který odpovídá principům programu Metabolic Balance

 

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.