Tento chléb, nebo spíše placka, je vyroben z červené čočky, takže je přirozeně bezlepkový a navíc má vysoký obsah bílkovin. A je fakt super! Jíte jakoby chleba – ale vlastně jíte bílkovinu. V kombinaci s avokádovou pomazánkou quacamole je to naprosto skvělé jídlo. Pracujeme zde s namočenou čočkou, protože namáčení snižuje její obsah kyseliny fytové, tudíž je i lépe stravitelná. Recept je převzatý z portálu nestandglow.com. Zkoušela jsem chleba připravit i z jiné čočky, ale červená má prostě ty nejlepší vlastnosti a i tu  správnou texturu. Chleba si můžete připravit i více porcí a dát zamrazit. Tak máte po ruce vždy připravené jídlo s vysokým obsahem bílkovin. No a je také velmi vhodný „na cesty“ a do „práce“. Takže určitě vyzkoušejte…

Budete potřebovat

Čočkový proteinový chléb

Doporučuji připravit si rovnou 2 porce

  • 2 porce červené čočky (cca 2x 75g)
  • cca 200 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkuma
  • 1/5 lžičky Cayennského pepře
  • 1/5 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • voda pro namáčení

Pomazánka

2 porce zeleniny (cca 300g)

  • 2x avokádo
  • 10 cherry rajčátek
  • plátky červené cibule (na dozdobení)
  • 2 polévkové lžíce jablečného octu
  • lžička uzené papriky (na ozdobení – není nutná)
Bezlepkový chléb z červené čočky plný proteinů

Bezlepkový chléb z červené čočky plný proteinů s avokádovou pomazánkou | recept vhodný pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii | vhodný v programu metabolic balance®

Postup

Chleba/ placka:

  • Čočku namočte aspoň na 1 hodinu, nebo přes noc. Pokud ji nestíháte nemočit, namočte ji aspoň na 30 minut. Namáčení snižuje její obsah kyseliny fytové, tudíž je i lépe stravitelná.
  • Předehřejte troubu na 190C°.
  • Čočku propláchněte a dejte do mixéru i s ostatními ingrediencemi.
  • Přidejte trošku vody.
  • Směs dobře promixujte (1-2 minuty), dokud není krásně hladká (připomíná palačinkové těsto).
  • Přelijte ji do nádoby vyložené pečícím papírem a pečte po dobu cca 30- 45 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte několik minut odpočinout.

Pomazánka:

  • Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou s octem, solí a pepřem. Pokud máte rádi hladkou pomazánku, můžete ho pomixovat tyčovým mixérem.
  • Rajčátka nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do pomazánky. Pomazánku dochuťte jabl. octem, solí  a pepřem. Můžete také přidat hrst koriandru – potom totiž krásně voní…
  • Pomazánku natřete na čočkový chléb a ozdobte plátky červené cibule.
  • Jinak fantazii se při zdobení meze nekladou 😉.

Tip

Nemáte-li v jídelním plánu avokádo, můžete použít i jinou zeleninu – pomazánky lze připravit téměř z jakékoli syrové nebo povařené zeleniny (i když z avokádo chutná prostě báječně).

A tady máte pěkný videonávod! A nezapomeňte, že čočka je před přípravou namočená!

Bezlepkový chléb z červené čočky plný proteinů

Bezlepkový chléb z červené čočky plný proteinů s avokádovou pomazánkou | recept vhodný pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii | vhodný v programu metabolic balance®