Miluji polévky. Jakmile se na podzim ochladí, převažují v mém jídelníčku. Polévky jsou geniální v tom, že vlastně jenom povaříte zeleninu, tu necháte buď na kusy nebo ji rozmixujete na zeleninový krém a přidáte do ní nějakou oblíbenou bílkovinu. A protože nechci vařit k polévce další jídlo, připravuji polévky, které jsou samy o sobě již hlavním jídlem. Obsahují tedy vždy plnohodnotnou porci bílkoviny, zeleniny a jako přílohu si dávám žitný chleba. Bílkovina v polévce krásně zasytí, vydržíte tedy bez jídla v pohodě 5 hodin. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 – 80 kg.

  • Bílkovina: čerstvé houby shittake (cca 130-150g)
    Pouze dva druhy hub obsahují vysoké množství bílkovin, které jsou skvělou alternativou masa. Je to hlíva ústřičná a houby shittake.
  • Zelenina: celer (cca 130 – 150g)
    Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce…
  • Zeleninový vývar v bio kvalitě (bez aditiv)
    Můžete použít čerstvý, nebo já používám vývar z institutu Metabolic Balance®. Je bez aditiv a přesně odpovídá metabolicky vstřícným principům. Navíc skvěle chutná. Objednat ho můžete ZDE>>
  • Tuky: Ghí, dýňový olej, kokosové mléko
    Dýňový olej by mě být za studena lisovaný. Kokosové mléko používám zn. Real Thai>> (je bez aditiv, chutné, husté a krásně se s ním vaří).
  • Koření: sůl, pepř, kurkuma, muškátový oříšek, kmín (na houby)
  • Příloha: 1 plátek 100% celozrnného žitného chleba (max. 50g) nebo 2 plátky celožitného knäckbrotu

Postup

Připravte zeleninovou polévku

  • Celer očistěte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky.
  • Na Ghí opečte kostky celeru a 1 čaj. lžičku kurkumy.
  • Zalijte vroucí vodou nebo zeleninový vývarem tak, aby byl celer celý ponořen a vařte pár minut do mírného změknutí. Pozor! Pokud dáte moc vody, bude polévka řídká a to nechceme. měl by v ní „lžíce stát“.
  • Pokud použijete sušený zeleninový vývar, stačí přidat 1 – 2 čaj. lžičky.
  • Přistrouhejte trochu muškátové oříšku – tolik, aby polévku provoněl.
  • Osolte, opepřete podle chuti a nechte ještě chvilku povařit aby se chutě propojily.
  • Do polévky přidejte pro zjemnění 1 dcl kokosového mléka zn. Real Thai nebo doma připraveného (připravuji si ho ze strouhaného kokosu, který rozmixuji s teplou vodou a přecedím).
  • Rozmixujte do hladkého zeleninového krému. Můžete použít vysokorychlostní mixér nebo kvalitní tyčový mixér.
  • Dochuťte ještě podle potřeby.

Připravte si houby shittake

  • Na pánvi rozehřejte Ghí (přepuštěné máslo), přidejte houby, osolte a okmínujte. Restujte pár minut. Já mám ráda houby křupavé, restuji tedy jen krátce. Máte-li rády houby měkké, restujte déle. Hotové houby přendejte do misky.
  • Jako přílohu můžete v redukční fázi použít plátek žitného celozrnného chleba (max. 50g).
  • Hotovou polévku zakápněte 1 pol. lžící kvalitního, za studena lisovaného, dýňového oleje.

Tip

Do polévky můžete místo shittake použít i jiné druhy bílkovin. Skvělá bude s tofu nebo mozarellou. Vynikající bude s krevetami nebo lososem. Perfektní bude také s luštěninami, jako jsou bílé fazole nebo žlutá čočka. Noa nezapomeňte také třeba na směs dýňových a slunečnicových semínek.

Dobrou chuť s Metabolic Balance®

Celerová polévka s houbami shittake - recepty pro hubnutí

Celerová polévka s houbami shittake – recepty pro hubnutí podle principů Metabolic Balance