Tento recept je vhodný jak pro přísnou fázi bez tuků, tak po zařazení tuků (s tuky je pomazánka samozřejmě ještě chutnější). Pokud máte např. problém drůbeží k snídani, protože si neumíte představit, že budete jíst kuře k snídani, tak tento recept vám ho určitě vyřeší. Výhodou je, že můžete použít téměř jakoukoli zeleninu ze svého seznamu potravin. Chuť může být tak pokaždé trochu jiná, v závislosti na použitém koření. Navíc si tuhle dobrotu můžete připravit den předem, vzít si ji sebou do krabičky, do práce nebo na cestu.

Co budete potřebovat?

(Na 1 porci použijte svoji doporučenou gramáž masa a zeleniny k snídani, obědu nebo k večeři, kterou máte uvedenou ve svém jídelním plánu)

  • Bílkovina: 1 porce drůbeže (kuřecí nebo krůtí prsa) – cca 130 – 150g
  • Zelenina: 1 porce zeleniny (řapíkatý celer – ten převládá, malá cibule, trochu mrkve) – cca 130 – 150g
  • Koření: 1/2 čaj. lžičky kurkumy, 1 čaj. lžička garam massaly (můžete zde použít i jiné indické, asijské nebo jiné výrazné koření), sůl, pepř dle chuti
  • Tuk (až po prvních 14 dnech): avokádový olej (výborně v pomazánce chutná, ale můžete použít i jiný, kvalitní za studena lisovaný olej)
  • Pro fázi bez tuku: Zeleninový vývar na podušení masa  (používám tento>>)
  • Pro fázi s tuky: olej na orestování kuřete
  • Tip navíc: můžete také do zeleniny přidat 1/4 rozmixovaného avokáda, ochuceného solí a bio jabl. octem. (Nezapomeňte avokádo připočítat do porce zeleniny).

Postup

Recept pro fázi bez tuku

  • Kuře povařte v zeleninovém vývaru a doporučeném koření do měkka (používám tento>>).
  • Nakrájejte ho na kousky.
  • V sekáčku s „S“ noži rozsekejte řapíkatý celer, cibuli a mrkev na jemno.
  • Přidejte kousky kuřete, sůl, pepř a rozsekejte společně se zeleninou na jemnou nebo hrubou pomazánku, podle toho, jak to máte rádi.
  • Pokud jste si přidali do zeleniny i avokádo, přidejte ho teď do pomazánky a rozmixujte společně s další zeleninou a kuřetem.
  • Pomazánku dochuťte solí a pepřem, můžete přidat čaj. lžičku bio jabl. octa, případně přidejte další koření nebo bylinky, které máte rádi.
  • Podávejte s žitným chlebem nebo můžete pomazánku zabalit do listů salátu , jako wrap.

Recept pro fázi s tuky

  • Kuře nakrájejte na tenké kousky a orestujte na lžíci oleje společně s kořením.
  • V sekáčku s „S“ noži rozsekejte řapíkatý celer, cibuli a mrkev na jemno.
  • Přidejte kousky hotového kuřete, sůl, pepř a rozsekejte společně se zeleninou na jemnou nebo hrubou pomazánku, podle toho, jak to máte rádi.
  • Pokud jste si přidali do zeleniny i avokádo, přidejte ho teď do pomazánky a rozmixujte společně s další zeleninou a kuřetem.
  • Pomazánku dochuťte solí a pepřem, můžete přidat čaj. lžičku bio jabl. octa, lžíci avokádového oleje, případně další koření nebo bylinky, které máte rádi.
  • Podávejte s žitným chlebem nebo můžete pomazánku zabalit do listů salátu , jako wrap.

Tip

Pokud chcete ve 4. fázi trochu méně zdravou verzi této pomazánky, přidejte do ní např. 1 lžičku bio hořčice nebo 1 pol. lžíci kvalitní majonézy.

Dobrou chuť s Metabolic Balance

Drůbeží pomazánka s řapíkatým celerem, cibulí a mrkví - recept je vhodný i pro přísnou fázi Metabolic Balance

Drůbeží pomazánka s řapíkatým celerem, cibulí a mrkví – recept je vhodný i pro přísnou fázi Metabolic Balance