Tento recept vás nenechá chladnými! a to v každém slova smyslu! Zahřeje vás nejen na duši, ale i na těle. Je skvělá pro chladné dny… Samé čerstvé ingredince, která vám zamotají hlavu a okouzlí duši! Polévka je rychle hotová, servírovat lze již za 20 min! Navíc lze skvěle pojit s mnoha druhy bílkovin!

Ingredience

cca na 4 porce (pokud jste v přísné fázi mb, přizpůsobte porci přesně vaší doporučené gramáži)

  • středně velká dýně hokaido
  • 1 větší mrkev, nebo 2 středně velké (nemáte-li v plánu mrkev, můžete přidat např. pastinňák nebo cuketu)
  • 1 cibule
  • čerstvý kořen zázvoru (podle chuti cca 1 cm)
  • čerstvý kořen kurkumy (podle chuti, já dala 5 cm)
  • 1 plná čl červené kari pasty
  • 2 – 3 pl loupaných rajčátek (čerstvá nebo z konzervy)
  • čersvý koriandr na ozodbu a pro „thajskou chuť“
  • trošku kokosového mléka na zjemnění
  • sůl, pepř dle chuti (raději s nimi šetřete)
  • 1 pl olivového oleje
  • 1 pl dýňového oleje (na ozdobu a zakápnutí)
  • Jako bílkovinu můžete použít jakoukoli bílovinu z vašeho plánu – nejlépe chutná např. tofu, mozarellou, krevetami nebo dýňovými semínky, nebo cizrnou, čočkou, fazolemi apod.

Postup

Je zcela jednoduchý a polévku můžete servírovat do 20 min! Vše dělejte krátce a rychle, podle thajské kuchyně! Nejprve očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu a koření – je třeba mít vše připravené!

Na oleji osmahněte krátce nakrájenou cibulku.

Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájený kořen čerstvé kurkumy a zázvoru. Přidejte na kostky nakrájenou dýni (i se slupkou! bez semínek!)

Můžete posypat ještě 1 čl mleté kurkumy (ale není to nutné, vzhledem k čerstvému kořenu kurkumy, který je naprosto neodolatelný! a zdravý!!!)

Krátce osmahněte.

Přidejte 1 čl červené kari pasty a 2 pl loupaných rajčátek!

Promíchejte a krátce osmahněte!

Zalijte zhruba 3/4 l vroucí vody nebo zeleninového vývaru a krátce povařte do měkka (cca 5 – 10 min.)!

Poté rozmixujte tyčovým mixéreme, nebo promixujte v mixéru, nebo propasírujte přes pasírovačku. Já nejarději používám tyčový mixér, který polévku krásně dohladka umixuje bez špinění jiného nádobí!

Nakonec polévku zjemněte 1 dcl kokosového mléka a ozdobte VŽDY čerstvě otrhaným koriandrem, který dodá této polévce „thajskou“ vůni i chuť.

Pro zajímavou chuť zkuste zakápnout dýňovým olejem.

Aby polévka byla hlavním jídlem, je teba do ní přidat nějakou dobrou bílkovinu. Je mnoho možností!

Co můžete použít do této úžasné polévky jako bílkovinu? Aneb kolik verzí můžete připravit…

Mnoho skvělých bílkovin z vašeho plánu!

  • Vhodné je např. porce tofu nebo kvalitní bio mozarelly.
  • Skvělé jsou luštěniny v podobě fazolí, čočky či cizrny.
  • Chuťovkou jsou mořské plody v podobě krevet, garnel aj.
  • Velmi se hodí opražená nebo na několik hodin namočená dýňová semínka, polévku potom zakápněte dýňovým olejem – prostě dokonalá chuť.

Servírujte s plátkem celozrnného žitného chleba.

Tip

Většinu kvalitních a čerstvých surovin můžete nakoupit přes úžasné www.freshbedynky.cz! Mají fantastickou zeleninu, ovoce české i exotické, mozarellu, koření, kurkumu, zázvor, bylinky – prostě si báječně vyberete. Kvalita je zaručena!

Dobrou chuť s recepty metabolic balance…

web_shutterstock_61253593 (1)475