Dál (daal, dhahl, dal) je jedno z indických národních jídel. Dál znamená prý doslova v překladu „luštěnina“ a používá se také pro různé polévky připravené z luštěnin. Luštěniny obsahují vysoké množství bílkovin a jsou tedy jejich vhodným zdrojem v programu metabolic balance® a pro veganskou či vegetariánskou kuchyni. Luštěniny tvoří důležitou součást indické, nepálské, pákistánské, srílanské a bangladéšské kuchyně a a je tedy zřejmé, že pokrm má řadu regionálních variací a dá se připravit na desítky způsobů. Dál má konzistenci takové kaše, nebo hustší polévky. Vedle vařené luštěniny (zde jsem použila červenou čočku) je další podstatnou složkou vydatně kořeněný zeleninový základ. Dál se často jí s rýží nebo plackou čapátí – což v programu metabolic balance® není ta nejvhodnější příloha. Doporučuji jíst dál s žitným chlebem, nebo si připravit žitnou tortilu.

Budete potřebovat na 1 porci

  • 1 porce červené nebo žluté čočky
  • 1 porce zeleniny: spařené oloupané rajče na kostky, cuketa, 1 lžíce na kostičky nakrájené cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • čerstvý zázvor
  • olivový olej po 14 dnech 2. fáze
  • kurkuma, sůl, garam masala (směs koření), římský kmín (cumin)
  • čerstvá nať koriandru (silandro, silanžo) – na ozdobu
Indický dál z červené čočky se zeleninou | Vyzkoušejte recepty pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii podle principů metabolic balance®

Indický dál z červené čočky se zeleninou | Vyzkoušejte recepty pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii podle principů metabolic balance®

Postup

Připravte si čočku:

  • Čočku properte a nechte okapat.
  • Oloupejte česnek a nasekejte jej na jemno. Zázvor oloupejte a na jemno nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemno, na kostičky.
  • Na oleji osmahněte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte kurkumu a krátce rozvoňte.
  • Přidejte okapanou čočku a společně opékejte přibližně l až 2 minuty, dokud nezprůsvitní.
  • Zalijte horkou vodou a přikryté vařte 15 až 20 minut. Nezapomeňte míchat a kontrolovat, aby se vám čočka nepřipálila.
  • Osolte a přimíchejte 1 lžičku garam masaly (protože mám ráda hodně voňavý dál, přidávám na 1 porci klidně 1-2 lžičky garam masally).
  • Vařte, dokud čočka úplně nezměkne. Podle potřeby přilévejte vodu. Výsledná konzistence je něco mezi kaší a polévkou, tak podle toho. Přebytečnou vodu nechte vyvařit.
  • Dejte si stranou 1 – 2 pol. lžíce čočky, kterou použijete jako bílkovinu, kterou začnete jídlo.

Připravte si zeleninu:

  • Cuketu a spařené a oloupané rajče nasekejte na kostičky. Můžete také použít rajčata z plechovky.
  • Na oleji rozvoňte 1 lžičku římského kmínu, a přidejte zeleninu. Mírně podlijte vodou. Zeleninu rozvařte do měkka, téměř na kašičku.
  • Přidejte půl lžičky kurkumy a nasekanou nať koriandru a chvíli prohřejte. Zelený koriandr a římský kmín jsou hlavním tajemstvím dobrého dálu. Obejdeme se bez nich, ale nebude to ono.

Finální spojení čočky a zeleniny:

  • Když jste spokojeni s hustotou čočky přimíchejte do ní do měkka rozvařenou zeleninu.
  • Přidejte ještě 1 lžičku garam masally.
  • Každý má rád jinou hustotu, já preferuji více „polévkovou“ strukturu, někdo zase více „kašovitou“ strukturu.
  • Chybí-li nám v chuti kyselost, přidáme trochu citrónové šťávy nebo jabl. octa.
  • Pečlivě ochutnávejte a laďte chutě – sůl, pepř, garam masalla, římský kmín, kyselost.

Tip

Předtím si dejte stranou l lžíci dálu jako bílkovinu, kterou začnete jídlo.

Dobrou chuť s metabolic balance®.

Indický dál z červené čočky se zeleninou | Vyzkoušejte recepty pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii podle principů metabolic balance®Indický dál z červené čočky se zeleninou | Vyzkoušejte recepty pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii podle principů metabolic balance®

Indický dál z červené čočky se zeleninou | Vyzkoušejte recepty pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii podle principů metabolic balance®