Máte v plánu jenom samá semínka a mandeládu! Chybí vám jogurt! Nezoufejte, máte možnost si snadno a rychle připravit z mandelády tento jogurt-nejogurt! Stačí vám mandelády, ovoce a voda! 

Ingredience

  • 1 porce/ díl mandelády (moje porce je 6 čl, já jsme rovnou porci zdvojnásobila a připravila druhou skleničku „na příště“. Tato dvojnásobná porce vyjde zruba na 1 malý šálek kávy, který používám jako odměrku)
  • 1 porce manga (mango je ideální, protože má krémovou stukturu a pomůže docílit jogurtové konzistence. Ale můžete experimentovat i s jiným druhem ovoce)
  • 2 – 3 díly vody (méně = hustější, více = řidší. dala jsme 3 díly vody a jogurt-nejogurt byl přiměřěně hustý)
  • 1/4 – 1/2 vanilkového lusku (nebo můžete k ochucení použít vanilkovou esenci, či mletou skořici)
  • 1 čl chia nebo lněných semínek (od 3. fáze pro případné zahuštění můžete použít chia nebo lněné semínk,  namleté v mlýnku na kávu – nabobtná a zahustí!)

Postup

Porci mandelády (1 šálek) mixujte se 2 – 3 díly (šálky) vody ve vysokorychlostním mixéru. Získáte tak husté bílé mléko, jehož součástí je i drť ze semínek, která nám pomůže kjogurt-nejogurt zahustit. Mixujte dohladka! (Používám mixér nutribullet)

Očistěte si mango, 1/3 si dejte stranou na ozdobení, zbývající 2/3 manga mixujte v „mandlovém mléce“ dohladka (v totmo kroku můžete přidat i 1 čl chia nebo lněného semínka a společně pomixovat).

Hotovou směs přelijte do skleničky, ozdobte zbývajícím mangem a třeba i mátou a máte hotovo.

Můžete dát na chvíli vychladit do ledničky nebo ho můžete sníst hned. Pokud pracujete s neloupanými mandlemi, bude barva mavší, pokud použijete mandle oloupané, budeet mít nádhernou bílou barvu….

Tip

Z této varianty lze připravit i skutečný jogurt. Pro dosažení jogurtové chuti používáme probiotika. Buď pro vytvoření sýrů nebo jogurtů. Čím déle necháte jogurt fermentovat, tím silnější jeho chuť bude. Pokud ho zkoušíte poprvé, radím ho fermentovat kratší dobu. Podíváme se na to příště!

Jezte chytře, zhubněte a omládněte s metabolic balance!
mandeláda podle metabolic balance