Tenhle krémový sýr z mandlí a slunečnicových semínek chutná jako skutečný čerstvý sýr. Mě strukturou asi nejvíce připomíná mozzarellu, ale chuťově si ho můžete upravit přesně tak, jak chcete vy! Tuhle inspiraci jsem již před lety objevila na webu Markuse Rothkranze a Cary Brotman. Jako bílkovinu zde využívám namočené a oloupané mandle a slunečnicová semínka a další důležitou ingrediencí je tzv. Irský mech. Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete běžné sýry, potom není nic snadnějšího, než si sýr nahradit touhle rostlinnou, veganskou alternativou, plnou kvalitních bílkovin a dalších úžasných živin. Tento sýr je vhodný při hubnutí a úpravě stravy v programu Metabolic Balance®.

Irský mech je vlastně řasa, která po namočení vytváří rosolovitou želatinu. Když se Irský mech dobře propláchne, je bez chuti i vůně, takže je ideálním pomocníkem v kuchyni. Obsahuje totiž karagen, což je sacharid, který má schopnost tvořit společně s vodou gel. Napomáhá hubnutí tím, že karagen na střevní stěně vytvoří gelovou vrstvičku, pomáhá tedy zpomalovat vstřebávání tuků a cukrů. Tato vrstvička může také částečně chránit střevní stěnu. Je však potřeba používat ho s mírou (právě kvůli těmto vlastnostem by irský mech při dlouhodobém užívání mohl paradoxně přispět ke stavu podvýživy). Když si budete sýr připravovat, tak rovnou udělejte 2 – 4 porce – v lednici pár dnů vydrží a oceníte ho jako skvělou snídani.

VIDEORECEPT

Budete potřebovat (na 2 porce)

  • 60g mandlí (přes nc namočených, potom oloupaných)
  • 40g sluneč. semínek
  • 4 pol. lžíce gelu z irského mechu (postup níže) – Irský mech můžete objednat např. zde>>
  • Koření podle chuti: sůl, pepř, česnek, pažitka, petrželka, bazalka, červená paprika apod.
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (pracujeme s ním jako s kořením, podpoří sýrovou chuť)
  • 2 lžíce jablečný ocet nebo šťávy z citronu (1 bio citron)

Postup – příprava irského mechu

  • Předem si připravíme gel z irského mechu.
  • Irský mech dobře propláchneme od soli. Proplachujeme několik minut abychom ho zbavili „mořské“ vůně. Poté ho necháme namočený cca 5 hodin nebo přes noc. Znovu ho důkladně propereme a propláchneme. Mech krásně nabobtná a zvětší objem.
  • Dáme mech do mixéru, přidáme nastrouhanou kůru z 1/4 bio citronu, 2 lžíce jablečného octa nebo šťávy z citronu, sůl dle chuti, přilijeme 1 – 2 dcl vody (přiléváme postupně) a dobře promixujeme.
  • Hotovou želatinu uchováváme v uzavřené skleničce nebo kelímku v lednici pro další použití. Používáme do slaných i „sladkých“ receptů. Vydrží i 2 týdny, ale pozor na dobré uzavření kvůli plísni (raději ho kontrolujte).

Postup – příprava krémového sýru z mandlí a slunečnicových semínek s bylinkami

  • Den předem si namočíme 60g mandlí a 40g slunečnicových semínek. Druhý den je propláchneme a mandle oloupeme (to proto, aby byl sýr krásně bílý).
  • Oloupané mandle a slunečnicová semínka vložíme do vysokorychlostního mixéru.
  • Přidáme 4 lžíce gelu z Irského mechu (příprava viz. výše).
  • Přidáme 2 lžíce citronové šťávy (pokud nemáte citron v seznamu potravin, přidejte místo něj lžíci jablečného octa), osolíme dle chuti, pepř a 2 lžíce lahůdkového droždí (pro výraznější sýrovou chuť).
  • Postupně přiléváme 1 – 2 dcl vody a vše dobře rozmixujeme na hustší a hladkou, kašovitou strukturu.
  • Podle chuti ještě „sýrovou“ směs dochutíme solí, jabl. octem a pepřem – to je základní chuť sýra.
  • Navíc pak můžeme ještě vmíchat různé bylinky nakrájené nadrobno – např. petrželku, bazalku nebo koriandr, česnek, papriku apod. – přesně podle chuti, jaká vás přitahuje a jakou máte rádi. Bylinky vmícháme do „sýrové směsi.
  • Poté si připravíme krabičku, kterou vyložíme obyčejným pečícím papírem. Rozmixovanou mandeládu s irským mechem, ochucenou bylinkami, vlijeme do misky, uhladíme strěkou a dáme přes noc vychladit. Sýr se z krabičky krásně vyloupne a snadno vyklopí.
  • Druhý den můžeme sýr vyklopit na prkýnko a nakrájet na plátky nebo kostky (přesně, jak se vám hodí). Jde opravdu krásně krájet.
  • Já si ráda tento sýr krájím na žitný chleba, tam ho trochu rozmažu a obložím oblíbenou zeleninou, kterou mám ve svém seznamu potravin Metabolic Balance® (např. okurkou, ředkvičkami, rajčátky, paprikou, jarní cibulkou apod.). A nebo si ho nakrájím na kostky k rajčatům a avokádu místo mozzarelly, přidám bazalku a zakápnu olivovým olejem a balzamikovým octem bez cukru a mám úžasné capresse.
Rostlinný veganský sýr z mandlí a sluneč. semínek - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance1

Sýr rozetřete na celozrnný žitný chleba, posypte jarní cibulkou, pažitkou – chutná opravdu jemně! program Metabolic Balance (recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus)

Rostlinný veganský sýr z mandlí a sluneč. semínek - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance1

Můžete na sýr nakrájet jakoukoli oblíbenou zeleninu z vašeho plánu a seznamu potravin. Já dnes přidala rajčátka. Program Metabolic Balance (recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus)

Rostlinný veganský sýr z mandlí a sluneč. semínek - recepty na hubnutí, program Metabolic Balance

Nahradíte jím např. mozzarellu. Sýr si můžete nakrájet na kostky, přidat rajčátka, černé olivy nebo avokádo, a zakápnout olivovým olejem.

„O této rostlině panuje řada mýtů. Už název ,irský mech‘ je zavádějící – nejde totiž o mech, ale o ruduchu, červenou mořskou řasu puchratku kadeřavou. Chybně se také uvádí, že tato řasa obsahuje bílkovinu kolagen – tzv. živý rostlinný kolagen. Ve skutečnosti však obsahuje karagenan, který patří mezi polysacharidy.“  – Zdeňka Navrátilová, botanička, akademická pracovnice

„Chondrus crispus, mořská řasa známá také pod názvem ,irský mech‘, obsahuje mimo jiné polysacharid karagenan (též karagen). Tato látka má schopnost tvořit s vodou gel a využívá se například jako veganská alternativa k želatině. Nejedná se v žádném případě o kolagen, což je hlavní strukturní protein živočišných organismů.“ – Petra Kaucká, doktorka farmacie