Léto je v plném proudu a s ním i hojnost všeho možného ovoce. Chodí mi dotazy, jak zavařovat ovoce bez cukru, jak si zdravě připravit džem nebo marmeládu aby vyhověla principům programu Metabolic Balance, kde žádný cukr nepoužíváme. Receptů na internetu najdete spousty, ke mě se v minulosti dostal tento, který zde sdílím (už si přesně nepamatuji, kdo je jeho autorem), ale upravila jsem ho tak aby odpovídal i principům programu Metabolic Balance. A že to bez cukru nejde??? Omyl! Jde to! Místo cukru použijeme trošku soli, která „zvýrazní“ v ovoci jeho sladkou chuť a agar nebo citrusový pektin pro ztuhnutí. Já dnes využila meruňky, které mám ve svém seznamu vhodných potravin, ale můžeme použít různé druhy ovoce – jahody, maliny, švestky, borůvky, hrušky, pomeranče atd. Tak pojďme na to…

Budete potřebovat

  • hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčový mixer
  • 1 kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • agar nebo citrusový pektin (k zahuštění)
  • navíc pár sušených meruněk pro, pokud by to potřebovalo dosladit

Postup

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na větší kousky do hrnce, přidáme špetku soli, jenom nepatrně podlijeme a přiklopíme.
  3. Vaříme na mírném plameni (bez přidání vody) asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  4. Ochutnejte a pokud je marmeláda/džem málo sladká, přidejte špetku soli. Sůl zvýrazní sladkost ovoce. Pokud ani po půl hodině vaření nebude marmeláda/džem dost sladká, přidejte hrst sušených meruněk nebo jiného odpovídajícího sušeného ovoce (u meruňkové marmelády to budou sušené meruňky, u švestkové to budou sušené švestky, apod.) a povařte ještě 20 minut. (Jinak je možné dosladit marmeládu také xylitolem nebo erythritolem, které mají nízkou glykemickou zátěž.)
  5. Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila.
  6. Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  7. Druhá varianta je přidat trochu agaru (podle návodu a doporučení na balení) do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  9. Hotové sklenice je nutné ještě cca 15 minut sterilizovat.

Jak na sterilizování marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.

  • V troubě – do předehřáté trouby na 180°C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, ne více. Dám do trouby na 180°C  a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji cca 15 minut.
  • Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Zavařuji asi 40 minut tak, aby voda nebublala (nevřela), ale byla těsně před varem.

Pak vyjmeme skleničky, otočíme je dnem vzhůru a zkontrolujeme, zda se všechna víčka „chytla“ a necháme vychladnout. Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.

Tip

  • Další varianta je přidat do ovoce citrusový pektin. Jakmile je ovoce rozvařené, vsypte do něj pektin (7-10g na 1kg ovoce) a nechte ovoce s pektinem probublat jen 2 minutky a hned plňte do horkých sklenic, zavíčkujte a zavařte na 85°C na 15 minutek. Vytáhněte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Třetí varianta je přidat do ovoce obojí – pektin i agar. Pokud máte rádi husté marmelády a pektinu nevěříte, můžete si ve zdravé výživě koupit ještě agar a trošku ho použít (cca lžičku).

Určitě je i spoustu jiných receptů, když tak mi napište, jak zavařujete ovoce bez cukru vy. Každá rada a vychytávka je vítaná.

Meruňkový džem bez cukru - vhodné i pro Metabolic Balance

Meruňkový džem jde připravit i bez cukru – vhodné i pro Metabolic Balance

Meruňkový džem bez cukru - vhodné i pro Metabolic Balance

Meruňkový džem bez cukru s agarem nebo citrusovým pektinem a špetkou soli

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

Chcete začít měnit stravu? Objednejte si Můj ukázkový jídelníček na hubnutí na 30 dnů…