Možná to také znáte… Změna nezdravé stravy za stravu zdravou – a tělo je najednou jako nafouklý balón. A navíc člověk nemůže ani na veřejnost, protože problém s nadýmáním má i nevhodný „voňavý“ dozvuk… Ptáte se jak je to možné, když jíte teď tak zdravě a trávení by se přece mělo zlepšit, nikoli zhoršit! Občas si někteří klienti v počátečních týdnech programu Metabolic balance stěžují na tento problém s nadýmáním. Je jich ale menšina. Proč se to děje a co s tím dělat si můžete přečíst v tomto příspěvku.

Nadýmání je nejčastěji způsobené nedostatkem žaludečních šťáv (kyseliny chlorovodíkové HCI), neboť obsah zůstává příliš dlouho ležet. Další příčiny mohou být i překyselení organismu, detoxikace, zatížená střeva, která nejsou zvyklá na větší přísun vlákniny v podobě čerstvé zeleniny a ovoce, tedy jim chvíli trvá, než-li se „adaptují“ na novou stravu, která vlákninu v optimálním množství obsahuje. Roli může rovněž hrát případné zatížení organismu těžkými kovy.

Většinou se tedy jedná v naší společnosti o standardní adaptaci trávicího ústrojí na stravu, obsahující vyšší množství „živé“ vlákniny, než na které bylo doposud tělo zvyklé.

Je to jen proces, který postupem času odezní.

Může za to vláknina a líné střevo

Pokud jsou také někdy přítomny pocity, že tělo na vyšším množství „živé“ vlákniny špatně tráví, nebo spíše netráví, může to znamenat, že se střeva nevyprazdňují optimálně, jak je potřeba = líné střevo, což bývá důsledek dlouhodobé stravy s nízkým obsahem „živé“ vlákniny, tedy čerstvé zeleniny a ovoce, tepelně neupravené; pokud zeleninu a ovoce tepelně upravujeme, jedná se o vlákninu „neživou“.

Rozdíl v tom je pro naše střevo asi takový, jako mezi kartáčem na podlahu (živá vláknina) a hadrem na podlahu (neživá vláknina).

Zelenina v metabolic balance je úžasný kartáč na střeva!

Zelenina v metabolic balance je úžasný kartáč na střeva!

Pokud je ve stravě dlouhodobě málo „živé“ vlákniny, střevo ochabne a adaptace spočívá v tom, že ochablé střevo se musí naučit znovu hýbat = adaptace = posilování střevní svaloviny vlákninou. Zde záleží na stavu střev u každého jednotlivého člověka, kdy někdy stačí k aklimatizaci 14 dnů, ale někdy to může trvat i několik týdnů „pěkného prdění“, kdy nemůžete mezi lidi. Ale vždy stojí za to, tuto adaptaci podstoupit, než-li se vracet k původnímu způsobu stravy bez dostatku vlákniny.

Uvědomte si, že je to vítaný proces nápravy, detoxikace, úpravy, adaptace, který brzy odezní…

Opatření, která zmírňují symptomy výše do doby, než se trávení upraví:

  • Pomalé a důkladné žvýkání (30x), zvláště čerstvé zeleniny.
  • Pít pouze nesycené vody a minerálky.
  • Zeleninu zpočátku vařit, méně syrové.
  • Co lze oloupat (u ovoce a zeleniny), tak loupat!
  • Luštěniny zařazovat postupně, až si střevo zvykne.
  • Vývar z luštěnin nepoužívat, k luštěninám používat pouze tepelně upravenou zeleninu (z počátku k luštěninám kombinovat max. 2 druhy zeleniny, později 2 – 3 druhy!)
  • Používat ostré – kořenit kmínem, anýzem, fenyklem, skořicí, koriandrem, majoránkou apod. (plyny se lépe vstřebají).
  • Používat téměř do každého jídla KURKUMU (1 čl) – koření desinfekční! ve střevech se nebude pomnožovat tolik bakterií.
  • Upřednostnit potraviny chutnající „hořce“ (hořčiny a třísloviny podporují funkci jater, tvorbu trávicích šťáv a detoxikaci)
  • 3x denně pol. lžíci lněného oleje (zařadit po 14ti dnech).
  • Popř. přípravky z lékárny „hořké kapky“, artyčok, pampeliška, chlorella, acidobacilus, atd.) – nejlépe elixír 15 min. před jídlem.
  • Po 14ti denní fázi je možné začít pít bylinkové čaje proti nadýmání (heřmánek, fenykl, kmín, trávicí směsi, apod.) – v 60 min. určených k jídlu!
  • Doplnit minerály – draslík, hořčík. vit. řady B.
  • K snídani zeleninu (pokud se nehodí zelenina tepelně upravená), omezit na 1 – 2 druhy, zbytečně nepřekombinovat, než se situace upraví. Zde je vhodná střídmost.
  • Ovoce je možné po jídle na čas vynechat a sledovat, co to dělá… případně vyzkoušet jeho podušenou variantu (jablko podusit na vodě 2 – 3 min. se skořicí).
  • 1x denně by však mělo být zařazeno jablíčko (je třeba vysledovat, ke kterému jídlu je to nejoptimálnější)

Bylinky a koření proti nadýmání

Správně vybrané bylinky pomáhají proti nadýmání velmi rychle a účinně. Obsahují totiž různé silice a třísloviny, které urychlují trávení a brání tak vytváření hnilobných bakterií.

  • Nadýmání můžeme navíc předcházet již při vaření, pokud do pokrmů přidáme správné koření (bylinky): majoránku, kmín, tymián, šalvěj, kopr, bazalku či saturejku. Navíc nám naše pokrmy ochutí a obzvláštní.
  • Pokud nás však již nadýmání trápí, můžeme si připravit čaj proti nadýmání: například z máty nebo třezalky, kdy lžičku sušené bylinky zalijeme v hrnku vroucí vodou a necháme 1/4 hodiny přikryté vylouhovat. Obdobně rychle nám při nadýmání pomůže zázvorový čaj (1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru přelijeme horkou vodou a po 5 minutách přidáme citronovou šťávu). Pijeme vždy po malých douškách v 60 min. určených k jídlu.
  • Ještě lepší je však bylinná směsi proti nadýmání, kterou si můžeme (nechat) namíchat předem: Vezmeme 4 lžičky máty peprné, 3 lžičky koriandru, 3 lžičky kmínu, 3 lžičky anýzu, 2 lžičky fenyklu a 2 lžičky heřmánku. Směs smícháme a uložíme ji do suché nádoby, kterou skladujeme v temnu. V případě problémů s nadýmáním zalijeme 2 lžičky směsi v hrnku horkou vodou. Necháme vyluhovat po dobu 15 minut a poté pomalu (hořké!) vypijeme. Můžeme opakovat ráno, v poledne i večer.

Další zajímavosti k problému nadýmání

Co se děje ve střevě při kombinaci ovoce a dalších potravin a zvýšeném přísunu vlákniny

Samotné sacharidy z ovoce by prošly žaludkem docela rychle a dále by byly v tenkém střevě absorbovány a vše by probíhalo OK. V případě, že se jí nejdříve bílkovina a vláknina v podobě zeleniny, zdrží se obsah žaludku v žaludku déle, než samotné sacharidy. Ovoce na konec tedy vede k tomu, že se sacharidy lapí spolu s ostatní stravou v žaludku, kde se smíchají s vlákninou, které je v metabolic balance programu hojně. Potom do tenkého střeva ke vstřebání nejdou pouze čisté sacharidy, ale směs.

Klystýr - je skvělá provní pomoc ...

Klystýr – je skvělá provní pomoc …

Jak vznikají plyny?

Lidé, kteří doposud nebyli v tak hojné míře na vlákninu zvyklí a mají tedy pomalejší, netrénované střevo, mívají více bakterií ve vyšších částech střeva, tedy než se stihnou sacharidy smíchané s vlákninou vstřebat (tento mix proces vstřebávání zpomaluje a tím snižuje glykemickou zátěž stravy, což je v MB prioritní) jsou bakterie rychlé a ony sacharidy, dříve než jsou vstřebány, začnou metabolizovat – fermentovat – a tak vznikají plyny.

Když se do stravy náhle přidá hojně „živá“ vláknina, může to být častým jevem a adaptace může trvat i několik týdnů. Postupně, časem, se však střevo adaptuje a vlivem vyššího množství vlákniny by se mělo pěkně rozpohybovat a bakterie by neměly stíhat prorůstat až tak vysoko, tam, kde jsou ještě sacharidy. V takovém okamžiku plynatost ustupuje až se jí klienti zbaví úplně.

Použití projímadla, hydrocolon terapieklystýru nebo jogínské očisty Sankhapraksalany při tomto problému pomáhá této adaptaci tím, že razantně vše posune ven… po stravě je pak vstupně méně nadýmání. Já sebou vozím klystýrovací sadu všude, protože je to skvělá první záchrana, když udělám nějakou dietní chybu a bříško trpí … Vřele doporučuji.

Pokud potíže přetrvávají delší dobu a i po učiněných opatřeních se nelepší, je na místě vyšetření na helikobaktera pyloris.

Symptomy lze zlepšit viz. doporučení výše+ následující…

Simetikon v tbl., Espumisan, čaje (fenbykl, majoránka), koření (kurkuma – hubí některé bakterie), prbiotika – laktobacily pomáhají snížit početní poměry různých druhů bakterií ve střevě (na to má v konečném výsledku i vliv samotná strava podle metabolic balance).

Tlusté střevo jak má být ...

Tlusté střevo jak má být …

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem.