Pro ty z vás, kteří máte v plánu snídani typu ovesné vločky, mléko jsem vyzkoušela tento recept, který jsem našla v krásné kuchařce Lahodně s Ellou. Přizpůsobila jsme ho přesně potřebám metabolic balance. Překvapující pro mě bylo, že pro spojení těsta je geniální jablečné pyré. nepotřebujete vejce ani mléko a lívance jsou opravdu mimořádné. Protože jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu a nepotřebujete na ně žádné neobvyklé ingredience, budete je na 100% opravdu zbožňovat. Jsou sladké, ale ne příliš. Jsou velmi chutné a je to skvělá metabolic balance snídaně, protože jsou plné vlákniny a rostlinných bílkovin, díky nimž se budete cítit spokojení a nabuzení po dlouhé hodiny.

Ingredience

na více porcí

Co se týká přesné gramáže pro přísnou fázi, postupujte následovně. Svoji doporučenou porci si např. ztrojnásobte (tak to dělá já), a upečené lívance poté rozdělte na 3 části a uchovejte v lednici na další snídani. Vydrží tam 4 dny. Jsou skutečně famózní…

  • 3 hrnečky ovesných vloček (360g)
  • 3 hrnečky jablečného neslazeného pyré (v bio kvalitě) – to berte místo jablka
  • 1 – 2 PL skořice (krásně voní a podílí se na snižování hladiny krevního cukru), nebo použijte perníkové koření, které vám vykouzlí skvělou chuť
  • 2 PL tahini (není nutné, ale lépe to s ním drží pohromadě, lze nahradit i jakýmkoli jiným oříškovým máslem).
  • 4 lžíce bio kokosového oleje
  • na ozdobu čerstvé jablko (já na obrázku použila meruňky, ale máchta ovoce v přísné fázi nedoporučuji)
  • jako bílkovinu použijte hrnek čerstvého mléka nebo od 3. fáze 190 ml jogurtu
Ovesné lívance s meruňkami a jogurtem podle metabolic balance

Ovesné lívance s meruňkami a jogurtem podle metabolic balance

Postup

Předehřejte si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).

Ovesné vločky pomixujte na sucho v mixéru na hrubou mouku (jde o to, aby nebyly moc velké, spíše na drobno).

Nasypte ovesné vločky do větší mísy.

Promíchejte spolu v další misce jablečné pyré, skořici, tahini, kokosový olej.

Vlijte směs do ovesných vloček a míchejte, dokud se celá směs nespějí. Měla by mít kašovitou strukturu. Pokud je směs moc hustá, přidejte více jabl. pyré nebo kokosového oleje, či trochu vody.

Na plech dejte pečící papír. Nalijte lívancovou směs na plech a rovnoměrně ji rozetřete a upěchujte špachtlí, aby byla kompaktní.

Pečte 15-20 minut dozlatova.

Když máte upečeno, vyndejte plech z trouby, nechte vychladnout, a potom nakrájejte na kostky.

Servírujte přelité jablečným pyré, ozdobené čerstvě na drobno nakrájeným jablíčkem.

Jako bílkovinu si dejte hrnek čerstvého mléka.

Tip

K vločkám použijte jako bílkovin hrnek mléka nebo 190 ml jogurtu s 3,5% tuku (ovčí, kravský, kozí, sojový), který navrstvěte na lívance a ozdobte nakrájeným jablkem. Posypte skořicí a nechte si chutnat!

Nejdříve se naučte kombinaci s jablkem. Potom si lze s kombinacemi krásně vyhrát, vyzkoušejte i jiné zajímavé kombinace. Výborné jsou také vločkové lívance s mangovým pyré a mangem! Nebo s meruňkovým pyré a meruňkami. I když ty s jablky, díky vysokému množství vlákniny, kterou jablka obsahují, drží pohromadě nejlépe. U meruněk a manga doporučuji kdyžtak přidat 2 PL psyllia ….

FullSizeRender (3)

Ovesné lívance s meruňkami podle metabolic balance

 

Ovesné lívance s meruňkami a jogurtem nemají chybu - metabolic balance

Ovesné lívance s meruňkami a jogurtem nemají chybu – metabolic balance

ovesné lívance metabolic balance

Takto by mělo vypadat těsto

metabolic balance

Rozmažte na pečícím papíru

metabolic balance

Rozetřete na pečícím papíru do hladka

metabolic balance

Takto vypadá placka upečená

metabolic balance

Nechte vychladnout a naporcujte

ovesné lívance metabolic balance

Konečný výsledek – ovesné lívance metabolic balance