Tempeh je fermentovaný sójový „sýr“ osobité, kouřové, oříškové chuti. Je to skvělý zdroj bílkovin, vitaminu B a probiotik a patří mezi nejlepší sójové produkty, protože prošel procesem fermentace. Díky fermentaci se rozkládají pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2, který je nejen silný antioxidant, ale je také základem správného využití vápníku v těle a pevných kostí, což může být právě pro ženy v menopauze skvělou prevencí osteoporózy.

Tamari omáčka se díky své zemité chuti skvěle doplňuje s tempehem a je nepostradatelným pomocníkem při přípravě asijských pokrmů. Patří rovněž mezi fermentované sójové výrobky, které našemu zdraví mohou prospívat. V podstatě se jedná o sójovou omáčku, která, na rozdíl od těch ostatních, jež běžně koupíte v supermarketu, neobsahuje žádné zvýrazňovače chutí, barviva, ani sladidla. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty a její výhodou je i to, že je přirozeně bezlepková, je hustší a má také výraznější barvu i chuť. Při použití v teplé kuchyni je vhodné ji přidávat až úplně na závěr vaření, díky čemuž si zachová svoji plnou chuť. Takže s chutí do toho – vyzkoušejte tenhle snadný recept, který je hotový do 15 minut…

Budete potřebovat

  • Bílkovina: 80g uzený tempeh
  • Zelenina: 130 – 150g zelené fazolové lusky, šalotka
  • Tuky: přepuštěné máslo Ghee (můžete použít i jiný olej)
  • Koření: podle chuti – zázvor, sůl, pepř, kurkuma, hrst zeleného koriandru (Použít můžete i jiné asijské koření. Pokud vám nechutná koriandr, můžete využít i petrželku.)
  • Navíc na dochucení: Tamari omáčku dle chuti
  • Plátek celozrnného žitného chleba (cca 50g) – nakrájeného na kostky a opečeného

Postup

  • Opečte si nasucho na pánvi žitný chleba nakrájený na kostky. Nechte vychladnout.
  • Potom na hlubší pánvi rozpalte přepuštěné máslo Ghee.
  • Opečte nakrájenou šalotku a zázvor nakrájený nadrobno.
  • Přidejte kurkumu nebo vaše oblíbené „asijské“ koření.
  • Přidejte a orestujte uzený tempeh nakrájený na kostky.
  • Přidejte zelené fazolové lusky a krátce orestujte.
  • Směs dochuťte Tamari omáčkou (případně pepřem a solí, můžete přidat také chilli pro ostřejší chuť).
  • Na závěr posypte hrstí zeleného koriandru pro tu pravou vůni a opečenými kostičkami žitného chleba.
  • Servírujte…

Dobrou chuť s Metabolic Balance®

Tempeh se zelenými fazolkami a Tamari omáčkou - program Metabolic Balance

Tempeh se zelenými fazolkami a Tamari omáčkou – Vyzkoušejte recept pro úpravu látkové výměny, hubnutí a hormonální rovnováhu podle principů programu Metabolic Balance