Už před delší dobou jsme zde zveřejnila jeden z nejoblíbenějších „sladkých“ receptů, kterým jsou jogurtové vafle z ovesných vloček s ovocem. Další recept na skvělé vafle, který mám pro vás připravený také již delší dobu, je recept na vafle z tvarohu, ovesných vloček a ovoce. A opět je to recept bez cukru a bez vajec. Tyto vafle jsou svou konzistencí trochu  hustší, než ty jogurtové, ale jsou skvělé. Tvarohové vafle můžete připravit k snídani, k obědu nebo k večeři, jen tak spontánně, bez velkých plánování či složitých příprav. Základ těsta je z klasického tvarohu (můžete použít také tvaroh ovčí nebo kozí, cottage nebo žervé), který dodá vaflím vláčnost a příjemnou chuť. Další klíčovou ingrediencí jsou ovesné vločky, které jsou přirozeným zdrojem škrobu, který zajistí křupavou tenkou kůrku a také dokonalou křehkost!

Ještě si dovolím sdílet další drobné tipy, které vám mohou pomoci vyhnout se fiajsku a mnohé usnadnit a vylepšit.

Těsto zbytečně nepřepracovávejte, míchejte ho jen tak dlouho, aby se všechny ingredience propojily. Opravdu není potřeba těsto dlouze šlehat nebo propracovávat, protože výsledek je jen hutnější – a to nechceme. Často mi také píšete, že se vám vafle nedaří, že vám nedrží pohromadě, že se buď trhají nebo nedopečou a nebo naopak přepečou. První trik je v tom, nechat těsto minimálně 15 minut odpočinout aby se z ovesných vloček uvolnil škrob, díky kterému drží vafle krásně pohromadě. Těsto si můžete připravit večer a nechat ho odpočinout v lednici i přes noc – akorát potom ho budete muset trochu rozředit, protože je díky škrobu z ovesných vloček hodně husté až lepivé. No a druhý trik je v tom, péct vafle dostatečně dlouho, ale zároveň nepřepéct. To závisí hodně na typu vašeho vaflovače. Ten můj vaflovač mi zasvítí zeleně, když jsou vafle akorát hotové (trvá to cca 4 – 5 minut).

Tvarohové vafle bez cukru a bez vajec

Tvarohové vafle se švestkovým rozvarem chutnají skvěle i bez cukru, podporují hubnutí a zdravý metabolizmus

Budete potřebovat (na 1 porci)

  • 80-100g tvarohu (ve vaničce)
  • 30g ovesné mouky (stačí rozmixovat 30g ovesných vloček na mouku)
  • cca 20 ml vody (nebo podle potřeby, aby těsto mělo správnou konzistenci)
  • kokosový olej nebo ghí na vytření vaflovače
  • 100-120g švestky nebo jahody (nebo jiné ovoce)

Postup

  • Nejprve rozehřejeme vaflovač. Pokud vaflovač nemáte, můžete místo vaflí připravit na pánvi, na trošce ghí, malé lívanečky.
  • Připravíme si švestky (nebo jiný druh ovoce): omyjeme je, nakrájíme nadrobno a připravíme si z nich horký rozvar (podusíme je do změknutí se špetkou soli a vanilkovým luskem nebo esencí a nebo skořicí). Podobným způsobem můžeme připravit jahody, maliny, borůvky, ale i mango, jablko nebo hrušku… Můžeme ovoce jen nakrájet nadrobno nebo ho rozmixovat na ovocné pyré, kterým vafle přelijeme.
  • Tvaroh si rozdělíme na 2 části (cca 50g tvarohu použijeme na těsto a zbývající část tvarohu na ozdobu vaflí).
  • Ovesnou mouku si připravíme tak, že rozmixujeme porci vloček v mixéru najemno.
  • V misce rozmícháme vidličkou 50g tvarohu, 30g ovesné mouky z vloček a trošku vody na hustší těsto. Těsto by nemělo být řídké, mělo by být hustší konzistence.
  • Těsto necháme minimálně 15 minut odstát. To je důležité k tomu aby se uvolnil škrob z ovesných vloček, díky kterému budou vafle držet krásně pohromadě i bez použití vajíček. Čím déle necháme těsto odpočinout, tím více zhoustne a bude držet pohromadě. Pozor! Konzistence těsta na vafle je jiná než těsta na palačinky! Těsto musí být hustší, do vaflovače ho dávkujeme polévkovou lžící. Pokud je těsto moc řídké, přidáme více ovesné mouky – pokud je těsto po 15 min. moc husté, přidáme trošku vody. Záleží na hustotě použitého tvarohu .
  • Vaflovač vytřeme pomocí silikonové mašlovačky troškou kokosového oleje a tvoříme hromádky polévkovou lžící.
  • Vafle pečeme dozlatova, cca 5 minut, podle výkonu vašeho vaflovače. Pokud připravujeme lívanečky namísto vaflí, opékáme je na slze ghí dozlatova.
  • Hotové vafle ozdobíme navrch lžičkou tvarohu a ovocem, které můžeme buď jen tak nakrájet nebo rozmačkat najemno, nebo ho můžeme pomixovat na ovocné pyré a nebo z něj můžeme také připravit teplý rozvar, který se hodí zvláště v zimních měsících. Já mám např. moc ráda podušená jablka nebo hrušku se skořicí a badyánem a nebo švestkový rozvar. Každý můžeme využít to „své oblíbené“ ovoce.

Dobrou chuť s Perfect Balance recepty

Tvarohové vafle, tvaroh, švestkový rozvar

Jste v hubnoucí fáti? Máte chuť na sladké jídlo? Tyhle tvarohové vafle jsou bez cukru a plné bílkovin.

Vafle z tvarohu, ovesných vloček s jahodami

Tvarohové vafle s jahodami bez použití cukru jsou skvělá alternativa při redukci hmotnosti.

Chcete další recepty na hubnutí? Najdete je v eBooku MŮJ UKÁZKOVÝ JÍDELNÍČEK NA 30 DNŮ, který je k dispozici i v tištěné podobě. Objednat si ho můžete ZDE>>.

 

Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 

 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.