Vynikající recept pro metabolické bílkovinné typy. zajímavá kombinace chutí, výborný recept pro hubnutí.

Ingredience (cca 4 porce):

  • 600 – 700 g vepřové či jiné libové maso,
  • 6 – 8 žitných knäckbrotů,
  • dle chuti: sůl, pepř, drcený kmín, paprika, mleté hořčičné semínko, 1 nasekaná cibulka (popř. pórek),
  • zelné nebo kapustové listy (dle potřeby)

Gramáž 1 porce dle os. plánu MB

Postup:

Vepřové či jiné maso nameleme.
Přidáme rozdrcený knäckebrot, sůl, pepř, drcený kmín, papriku, mleté hořčičné semínko, nasekanou cibulku, popř. pórek.
Je-li směs moc hustá, naředíme trochou vody.
Zelným listům (nebo kapustovým) skrojíme tlustý stonek, popř. jej zcela odkrojíme.
Listy vhodíme na ca 2 minuty do vroucí vody, vyndáme, zchladíme studenou vodou.
Změklé listy naplníme mletým masem, zabalíme a převážeme nití, aby vše drželo pohromadě.
Opražíme v pánvi a pečeme v troubě ca 15-20 minut, podle velikosti závitků.
Vypečenou šťávu dochutíme solí, pepřem, případně balzamikovým octem.
Závitky je možné i vařit v páře.

TIP: 

Jako obměnu je možné do mletého masa přidat sekaný zázvor, řecký kmín a česnek – omáčku dochutit sojovou omáčkou (pozor na obsah cukru – vyberte druh nedobarvovaný „éčky“ nebo karamelem). Jako přílohu doporučujeme pikantní zelný čínský salát.

Podáváme s žitným celozrnným chlebem.