Už jste zkoušeli vaječno-zeleninovou fritattu? Frittata je původem italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec (bílkovina) a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je v rámci metabolicky vstřícných principů možné vmíchat navíc různé druhy zeleninu, koření a bylinek. Výhodou je, že je skvělá i za studena – můžete si ji tedy připravit i do práce či na cesty, do krabičky. Frittatu můžete podávat jako vydatnou snídani nebo hlavní jídlo. Vejce obsahují komplexní aminokyseliny, jsou tedy skvělým zdrojem bílkovin a zasytí na dlouhou dobu.

Ingredience

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 – 80 kg.

  • Bílkovina: 2 – 3 vejce od šťastných slepiček
  • Zelenina 130 – 150g: šalotka, cherry rajčátka, špenátové listy
  • Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce (skvělá je např. paprika, cuketa, sušená rajčata, pak choi apod.)
  • Na dochucení: česnek (není nutné)
  • Tuky: Ghí na smažení (můžete použít i jiný olej, vhodný na smažení)
  • Koření: sůl, pepř, garam masalla (indické koření, které krásně fritattu ovoní) – opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
  • Navíc: kokosové mléko (3 – 4 pol. lžíce) – kokosové mléko používám od firmy Real Thai nebo Aroy-D

Postup

  • Připravte si pánev, kterou můžete použít i v troubě.
  • Troubu předehřejte na 220C°
  • Očistěte zeleninu a nakrájejte si ji předem na kostičky.
  • V misce si připravte vejce a vyšlehejte s kokosovým mlékem, přidejte trochu soli a pepře, případně dalšího koření.
  • Na pánvi rozehřejte Ghí a osmahněte na něm šalotku nebo cibulku.
  • Přidejte na kostičky nakrájená rajčátka – orestujte.
  • Přidejte zelené špenátové listy a orestujte do „zavadnutí“.
  • Poté zeleninu zalijte rozšlehanými vejci s kokosovým mlékem a chvilku nechte na pánvi „zatáhnout“.
  • Poté dejte i s pánví do předem rozehřáté trouby péct na pár minut při teplotě 220 stupňů, dokud nebudou vejce pořádně propečená. Pečte tak dlouho aby frittata dostala zlatavou barvu. Já zapínám k horkému vzduchu i gril.
  • Servírujte teplou nebo studenou, ozdobenou zelenými bylinkami.
  • Pokud chcete přílohu, použijte plátek žitného celozrnného chleba (max. 50g) a nebo ho můžete přidat nakrájený na kostičky přímo do fritatty a peci společně.

Dobrou chuť s Metabolic Balance®

Chutná a snadná zeleninová fritatta podle Metabolic Balance

Chutná a snadná zeleninová fritatta podle Metabolic Balance – můžete si ji dát teplou i na studeno a vzít ji sebou do krabičky třeba na oběd.

Chutná a snadná zeleninová fritatta podle Metabolic Balance

Chutná a snadná zeleninová fritatta podle Metabolic Balance.

 
Ukázkový jídelníček na hubnutí pro 30 dnů

 


 

© Bára Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií: Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví, je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje, přímého odkazu na mé stránky a s mým osobním souhlasem.

Pro online média — možné je použít pouze úvodní část textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na můj web www.vitalnienergie.cz. Nutný je můj osobní souhlas.