Dezert nemusí být nutně nezdravý… a nemusí se po něm tloustnout. Tenhle ultra snadný jablíčkový dezert s malinami a jablečným pyré, který je úplně bez přidaného cukru či sladidel, dokonale uspokojí potřebu dát si ke kávě nějaký zákusek po jídle. Můžete si ho dát ještě horký a nebo vychlazený z lednice. V obou případech je to mňamka – prostě láska! Jediné, co je tam v rámci metabolicky vstřícných doporučení navíc – je troška malin (pro tmavě rudou barvu a voňavější chuť), což v tak malém množství určitě od 4. fáze udržovací fáze nevadí. Pokud jste v přísné fázi, vynechte ty maliny – i tak je redukované jablko s voňavým kořením famózní . A zase se tady ukazuje, že aranžmá jídla hraje velkou roli. Tohle je vlastně „jenom“ podušené a redukované jablko s kořením (nebo přidanými malinami). Snadný jako facka! Ale když bych měla jablko sníst jen tak, neuspokojilo by moji touhu po krásném, načinčaném, sladkém dezertu. V této podobě to dokáže. Tento dezert si tedy můžete dát po hlavním jídle, aniž byste porušily metabolicky a hormonálně vstřícné principy. Tak a teď už pojďte na to!

Budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 – 80 kg.

  • 1 středně velké jablko
  • 1 – 2 pol. lžíce malin – Mohou být čerstvé i mražené.
  • 1 pol. lžíce jablečného pyré – Můžete si ho vyrobit doma nebo použít bio pyré.
  • Koření: 1 čaj. lžička skořice, 1 čaj. lžička vanilkové esence (nebo 1/2 vanilk. lusku)
  • Navíc: pár lístečků zelené voňavé máty – na ozdobu

Postup

  • Jablko nakrájejte na malé kousky, přihoďte 2 pol. lžíce malin a podlijte troškou vody aby se v ní mohlo ovoce pár minut dusit do měkka. (Jste-li v přísné fázi, vynechte maliny – dezert sice nebude tak rudý, ale bude stejně dobrý. Měla jsem ho pouze s jablkem den předtím.)
  • Přidejte 1 čl skořice a vanilkovou esenci – tohle je důležité, nešetřete – dodá to dezertu vůni a umocní pocit sladké chuti, i když tam není žádný přidaný cukr.
  • Promíchejte a přiklopené pokličkou poduste do změknutí (cca 5 minut nebo dle potřeby).
  • Ovoce pustí voňavou šťávu.
  • Poté pokličku odklopte a šťávu nechte na silném plameni „zredukovat“- trocha by jí tam měla zbýt, ale neměla by být řídká, měla by se „táhnout“ jako med.
  • Ovoce servírujte v misce, ozdobené lžící jabl. pyré a lístky máty (ty na fotce nemám, protože jsem mátu neměla zrovna po ruce).

Tip

  • Pokud dodržujete přísnou redukční fázi v programu Metabolic Balance®, připravte si dezert bez malin (ve 4. udržovací fázi je můžete klidně přidat).
  • Pokud dodržujete 4. udržovací fázi, nebojte se maliny klidně přidat.
  • Stejným způsobem si můžete připravit téměř jakékoli ovoce z vašeho plánu – vždy to bude mít jidnou chuť, ale směle to nahradí nezdravé zákusky. Vhodné jsou jahody, švestky, broskve, nektarinky, hrušky…
Jablečný dezert s malinami a jablečným pyré - bez cukru - recepty pro Metabolic Balance

Zákusek nemusí být nutně nezdravý. Tenhle jablečný dezert s malinami a jablečným pyré je úplně bez cukru, přitom sladké chuti si užijete ažaž!