Říká se, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů. Jablko je i nezbytnou součástí průběhu programu Metabolic Balance, kde je již od přísné fáze doporučováno zařadit minimálně 1x denně, k jednomu z jídel. Důvody, jak moc může jablíčko ovlivnit váš metabolismus a jeho rovnováhu je-li správně zařazeno, nejsou zanedbatelné a stojí jistě za informaci…

1 jablko denně je prevencí i lékem. Možná mě budou oponovat lidé, kteří jsou na jablka alergičtí – nicméně i tito lidé mohou jablíčko do svého stravovacího denního režimu zařadit, když vědí jak na to. Máte-li zájem dozvědět se více o programu Metabolic Balance, kontaktujte mě….

Syrové jablíčko může mít mnoho barev, mnoho vůní a ještě více chutí… V zimě se těšíme z křížal nebo z vůně pečeného jablíčka se skořicí, hřebíčkem a vanilkou (právě takto upravené jablko snášejí výborně i ti, kteří na syrová jablka reagují alergicky…)

A zde je 10 důvodů, proč jíst jablka každý den

  1. bara - 1 (10)Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí.
  2. Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Normalizují střevní mikroflóru, pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem látek podobných inzulinu.
  3. Fruktóza – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká.
  4. Pektin – v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.
  5. Vitaminy – jablko obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a další.
  6. Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
  7. Vláknina – zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny.
  8. Voda – každé jablko obsahuje až 85 % vody.
  9. Antioxidanty – jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu.
  10. Energetická hodnota na 100 g se pohybuje mezi 50 – 200 kJ (podle typu jablka).

 JABLKO JAKO LÉK (zajímavosti a „babské“ recepty)

Pro vnitřní použití:

Regenerace a detoxikace – každé ráno a večer konzumujte jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak včetně slupky).shutterstock_100955386_web

Průjem – během dvou dní jezte strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku.

Zácpa – kyselá jablka povzbuzují činnost střev.

Poruchy trávení, poruchy žaludečně-střevního traktu, vodnatelnost, skleróza, dna, revmatismus, chudokrevnost, hypertonie, bolesti hlavy, závratě, šumění v hlavě – vhodná jsou syrová, vařená nebo pečená jablka.

Nachlazení a chrapot – připravte si výluh ze sušených jablečných listů spařených vařící vodou.

Hyperacidní gastritida, vředy žaludku, dvanácterníku – užívají se sladké plody jablek.

Hypoacidní gastritida a spastichá kolitida – užívají se kyselé druhy jablek.

Chřipka, nachlazení – přejde rychleji,pokud jako jediný pokrm během 2 – 3 dnů zkonzumujeme přibližně 1 kg syrových strouhaných či mixovaných jablek denně.

Vysoká hladina cholesterolu – látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.

Horečka – nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.

Bronchitidy, revmatismus, žaludeční problémy – každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 litru vody – vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.

Péče o zuby – jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku. Jíst neloupané jablko působí jako masáž dásní.

Kašel – odvar z jabloňových květů (30 g na 1 1 vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.

Nadváha – jablečný ocet snižuje nadváhu, spaluje tuky a potlačuje pocit hladu.

Vnější působení:

Popáleniny, omrzliny, dlouho se hojící rány, jizvy – užívá se čerstvá kašička z jablek.

Trhlinky na prsních bradavkách a v ústech – užívá se směs čerstvé kašičky s máslem.

Akné – k odstraňování a prevenci akné je výborný prostředek jablečný ocet.

Péče o pleť – čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.

Problémy se spánkem – jablečný čaj nebo jablečná koupel pomáhají při problémech se spánkem a mají relaxační účinek.

Čerpáno z  http://m.harzerka-cz.webnode.cz/news/jablko-je-lek/
Hlavní zdroj Johan Richter – Léčení ovocem a zeleninou

bara_odrazka

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance

Použití textů a fotografií:

Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem