V plánech není vždy zřetelné, jak je doporučena konzumace ovoce. Formulace není zcela jasná a klienti se mě často dodatečně ptají, jak tedy vlastně mají ovoce zařazovat. Nejsou vyjímkou podobné dotazy:

„Na doplňkovém seznamu je uvedeno, že se denně má sníst jedno jablko a kromě toho je možné sníst ještě další dva druhy ovoce. Pokud tedy v mém jídelníčku mám ke snídani uveden jeden druh ovoce a tento typ snídaně si vyberu, tak mohu za den sníst až 4 ks ovoce? Např. ke snídani mango, k obědu povinné jablko, k večeři papayu + pitayu. V další pokynech je ale napsáno, že by se nemělo v jednom jídle kombinovat více druhů ovoce. To by pak bylo lepší ke snídani sníst 2 jablka, k obědu mango a k večeři např. papayu. Mamka v předepsaných variantách jídla ovoce nemá vůbec uvedené, ale přesto má v přehledu potravin vypsané ovoce, které může jíst. Prosíme o vysvětlení.“

Je to celkem snadné, možná jen nešikovně vysvětlené 🙂 

  • Každý den můžete sníst pouze 3 druhy ovoce a to vždy v hodině určené k jídlu (ideálně jako “dezert”), z toho je 1 jablko povinné a ostatní 2 druhy ovoce nepovinné (to znamená, že můžete, ale nemusíte v každém jídle mít ovoce, pokud na něj již nebudete mít třeba chuť, nebo ho nebudete mít po ruce).
  • Ideální je dát si ke každému jídlu 1 druh ovoce v doporučené gramáži, nebo středně velký kus (není-li uvedena gramáž).
  • Ideální příklad: k snídani jablko – povinné (vhodné k mandeládě), k obědu mango – nepovinné, k večeři papája – nepovinná.
  • Ideální je prostřídat během dne 3 různé druhy ovoce.
  • Pokud nemáte po ruce mango, nebo papáju, můžete sníst třeba 3x denně jablko (k snídani jablko, k obědu jablko, k večeři jablko). Ale lepší je snažit se jíst ke každému jídlu jiný druh ovoce.
  • Ovoce se nedoporučuje mezi sebou kombinovat vícero druhů, protože v kombinaci s bílkovinami a tuky se sacharidy z ovoce lapí spolu s ostatní stravou v žaludku, kde se smíchají s vlákninou, které je v metabolic balance programu hojně. Potom do tenkého střeva ke vstřebání nejdou pouze čisté sacharidy, ale směs. Lidé, kteří doposud nebyli v tak hojné míře na vlákninu zvyklí a mají tedy pomalejší, netrénované střevo mívají více bakterií ve vyšších částech střeva, tedy než se stihnou sacharidy smíchané s vlákninou vstřebat (ten mix proces vstřebávání zpomaluje a tím snižuje glykemickou zátěž stravy, což je v MB prioritní) jsou bakterie rychlé a ony sacharidy, dříve než jsou vstřebány, začnou metabolizovat – fermentovat – a tak vznikají plyny. Jeden druh ovoce naše trávení zvládne mnohem snadněji, než vícero druhů. Pokud tedy máte sklony k plynatosti, zapomeňte na míchané ovocné saláty …
  • Podívejte se na obrázek níže, kde je srozumitelně zakreslené, co se může míchat a co nikoli.
Takhle by měl vypadat váš ideální talíř podle metabolic balance

Takhle by měl vypadat váš ideální talíř podle metabolic balance

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance

Použití textů a fotografií:

Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem
Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem