Také ji máte ve svém plánu Metabolic balance? A také jste ji nikdy nejedli? Nebo jste si ji koupili a byli otrávení z její chuti? Nevíte jak má chutnat? Nevíte jak poznat zda je zralá? Nevíte jak ji využít? A nevíte kde ji koupit, když nežijete zrovna „na rovníku“? Poradím vám…

Šťavnatá a osvěžující chuť exotiky, minimum kalorií a maximum výživných látek! Oblíbená je pro svou znamenitou chuť a mnohá zdravotní pozitiva! To je papája – nazývaná též krásně ovoce andělů!

papája v metabolic balance

Miluju papáju, a co vy?

Z počátku jsem také vůbec nevěděla, jak tento druh ovoc vlastně jíst, a kde ji koupit. A když už jsem si ji koupila, tak jsem byla celkem otrávená z její „divné“ nevýrazné chuti. Tolik peněz za NIC!

Osud tomu však chtěl, že jsem si ji mohla zamilovat až po uši. Potkala jsem ji na naší „rovníkové“ dovolené, kde byla každodenní součástí našich snídaní. A tam jsem teprve pochopila, jak má papája vlastně chutnat, a jakým způsobem je možné ji využít v kuchyni. V tropech se jí k snídani a výhradně čerstvá, pokapaná přírodním jogurtem. Hodí se ale i do ovocných salátů, výborná je třeba jako předkrm s plátky šunky.

Dužina lososové barvy je měkká, měla by být sladká, šťavnatá a voní po čerstvých meruňkách a trochu po melounu. Černá zrníčka uprostřed velké dutiny jsou sice těžko poživatelná pro svou palčivost, ale já doporučuji pro jejich zdravotní efekt sníst vždy 1 čaj. lžičku denně. Obsahuje celou řadu vitaminů, především B1, B2, C a provitamin A a významné množství vápníku. A také enzym papain, který podporuje trávení a spalování tuků.

Copak všechno obsahuje?

Vodu, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitamin A, B, C, E, K, lutein, cholin, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou

Papája je jedním z nejbohatších zdrojů přírodních enzymů, které pomáhají vašemu zažívacímu systému, zvláště máte-li zanícená střeva. Papája zmírňuje plynatost a obsahuje enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny.

Jak ji můžete všelijak využít

  • Pro zářivý vzhled pleti – potírejte si obličej slupkami z papáji, její enzymy okamžitě začínají pracovat a vypínají kolagenovou tkáň naší kůže a napomáhají očistit odumřelé buňky kůže. Pleť se tak po měsíci používání stává krásně zářivá a vypnutá! Pozor! Chce to trpělivost.
  • Pro zdravotní přínosy – Papája působí prevenzivně proti nádorvým onemocněním. Působí preventivně v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. Působí regeneračně při onemocnění jater.
  • Pro antiparazitární účinek – V případě těch mrňavých černých pepřových semínek, působí jako geniální a přirozený antiparazitární přípravek. Semínka z papáji jsou tak silná, že mohou zničit parazity.
    Tip: Jezte jednu lžičku papájových semínek denně (dobře rozkousat) po dobu jednoho týdne, pak týden počkejte a znovu jeden týden.
  • Pro podporu trávení a spalování tuků – Je velice bohatá na enzymy (zvlášť ta zelená, nezralá), díky čemuž podporuje trávení. Toto úžasné ovoce se používá rovněž ke zmírnění plynatosti.
  • Snažte se jíst papáju každý den apsoň po dobu jednoho až dvou týdnů a sami poznáte rozdíl.

Shrnutí

Podporuje obranyschopnost | Detoxikuje celé tělo | Chrání buňky před působením volných radikálů | Prevence proti vzniku rakoviny | Normalizuje hladinu cukru v krvi | Snižuje vysoký cholesterol | Účinná prevence před kardiovaskulárními chorobami | Podporuje mladistvý vzhled | Odstraňuje jemné vrásky | Podporuje hojení ran a kožních onemocnění | Zklidňuje podrážděnou kůži | Silné antiseptické účinky | Močopudné účinky | Zbavuje organismus nadbytečné vody | Pročišťuje a zlepšuje funkci ledvin a močových cest | Urychluje trávení | Podporuje pravidelnou stolici |Pročišťuje tlusté střevo | Podporuje správnou funkci žaludku | Vhodná při žaludečních vředech |

Jak ji využívám v kuchyni já?

  • Použití papáji se liší podle stupně zralosti. Zralé plody se konzumují jako ovoce, nezralé jako zelenina.
  • Já osobně Papáju zbožňuji v kombinaci s avokádem, jako lehlý salát, třeba k rybě.
  • Papáju si dávám často do ranního jogurtu posypanou skořicí.
  • Papáju si dávám ráda jako jemný dezert po těžším jídle, jen tak nakrájenou na kostičky.
  • Z papáji si vyrábím jemný zmrzlinový sorbet, který je velmi osvěžující v horkých letních dnech.
  • K snídani jako jemný „mléčný“ krém z manedelády a papáji nemá chybu (pokud ho dáte zamrazit, máte super zmrzlinu ?).
  • Je skvělá při i přípravě čočkového kari.
  • Nezralá papája je vhodná do salátů či exotických asijských jídel.
  • Semínka můžete využít také, dodají pokrmům zajímavou exotickou pikantnost. Semínka z papáji přidávám do salátových dresinků jako koření. Jsou ostrá, štiplavá, pálivá, silnější ředkvové chuti – ne každý je zvládne. Ale když vezmu v potaz právě jejich antiparazitární účinky, snažím se je zařazovat co nejčastěji.
  • Ale pozor, papáju přidáváme do směsí až těsně před podáním na stůl, protože díky látkám, které obsahuje, by zbylé ovoce mohlo začít měknout a nebylo by již tak chutné.
papája v metabolic balance

Papája – ovoce andělů, mana nebeská

Jak vybírat papáju

Abyste se nespálili při nákupu tohoto ovoce, přesněji aby vám papája chutnala, je třeba věnovat větší pozornost jejímu výběru (navíc u nás stojí nemalé peníze, o to více je potřeba najít nejlepšé zdroj)

Vybírejte takové plody, které mají výraznou oranžovou barvu, pokud možno přecházející do červené. Je dobré, když na omak je ovoce mírně měkčí. Nesmí to být moc, ale pokud je úplně tvrdé, tak máme téměř úplnou jistotu, že je ještě nezralé a tím pádem nebude sladké. Navíc nejde jen o chuťové vjemy, ideálně zralé papáje mají výrazně více zdraví prospěšných látek (hlavně jde o antioxidanty) než nedozrálý plod. Pár tmavých malých skvrnek na slupce nevadí, ale musí být opravdu drobné, plody s velkými šedavými fleky rozhodně nekupujte. Zralé ovoce držte v lednici a snězte ho do dvou dnů. Pokud se vám podaří koupit nezralou papáju, nechme ji mimo lednici v papírovém pytlíku v blízkosti jablíček a je možné, že ještě „dojde.“

Kde si kupuji dobrou papáju a kolik stojí?

Zde se s vámi podělím a SVÉ  osvědčené zdroje, kde papáju nakupuji.

  • Bezkonkurenčně nejlepší papáju mají ve Vězeňské ulici, na Starém městě, v Praze 1, kousek od Staromáku. Najdete ji v malém obchůdku na konci ulice, před prodejnou Masny na Kozím plácku. Vozí tam 2x týdně potraviny, ovoce a zeleninu z Německa. A podle toho to tak vypadá, ale i stojí… Nicméně – u papájy je kvalita velmi důležitá. Tak stojí za to si třeba 1x za 14 dnů připlatit a dát si tu nej…
  • Obchod nebo stánek Kunratická stodolaobchod najdete ZDE>>Stánky má Kunratická stodola např. v nákupním centru Chodov, nebo v Tržnici v Masné ul, na Praze 1.
  • Fresh bedýnky – občas mívají papáji i Freshbedynky.cz. Pokud ji mají, tak chutná naprosto stejně jako na rovníku.

Půlka velké papájy stojí kolem 120 – 140 Kč – a vystačí mi obykle na 3 porce.

Když potkáte nějaký nový zdroj, dejte mi vědět, přidám ho do seznamu pro ostatní klienty.

papája v metabolic balance

Nejlepší zákusek po obědě…

 

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance® 

Použití textů a fotografií
Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média
Použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a (s mým osobním souhlasem).

Pro online média
Možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz (s mým osobním souhlasem).