Jezte pouze 3x denně, ideálně po 5 hodinách! Což znamená dejte si kvalitní snídani, po pěti hodinách oběd a po dalších pěti hodinách večeři. 
Nad tím se podivuje téměř každý, kdo přichází na informační setkání a chce se dozvědět více o programu Metabolic balance®. Je to jeden z prvních dotazů, který vzbuzuje o mnohých lidí pochybnosti, zda je program Metabolic balance® skutečně tak zdravý, jak se prezentuje. Jezte 5 až 6 menších jídle během dne! Tento zaběhnutý princip se zdůvodňuje často tím, že aby náš metabolizmus mohl správně fungovat, musí jeh motor neustále „běžet“, nesmí nikdy „vyhasnout“…  Metabolic balance® však vysvětluje svá 3 jídla denně logicky a vychází přitom nejen z tisícilety ověřených zkušeností nejstarších civilizací světa, ale i z nejnovějších vědeckých a lékařských poznatků a hlavně „zdravého, selského rozumu“. A navíc – jeho „kouzlo“ funguje…

Uznávaná doporučení indické i čínské medicíny, či Tao principy, která sahají tísíce let zpátky, se vzácně shodují i s návyky našich předků, kteří se také „nepopásali“ jako dobytek na louce po celý den. Jedli pouze 2x či 3x denně, a to nejen proto, že byli třeba chudí, nebo nebyl takový výběr a hojnost potravin, ale i proto, že naše tělo je tak přirozeně nastaveno, a potřebuje dostatek času nejen na trávení a vstřebání živin, ale i jistý čas na detoxikaci, odpočinek a nabrání sil… a tenkrát to ještě vnímali a střídmost byla normální.

Již Taoistické zásady zdravé výživy praví…

„Jezte sřídmě a ve zdraví se dožijete vysokého věku. Měli byste přestat jíst ve chvíli, kdy jste sytí pouze ze 70 – 80% (české přísloví také praví: „jezte do polosyta“). Toho, kdo se cpe a hltá, umí matka Příroda jaksepatří potrestat. Odnese to ošklivými potížemi. Lidské tělo zkrátka nedokáže zpracovat a zužitkovat takové množství hutné a překombinované stravy, jakou se dnes a denně cpe civilizovaný usedlý člověk.“

 Jíst každou chvíli přináší totiž riziko

Jíme, i když nemáme hlad. Zároveň se ale málokdy ovládneme, abychom snědli opravdu jen minimální množství – je to proti naší přirozenosti. Navíc takřka neustálý přísun jídla organismus zatěžuje a negativně ovlivňuje produkci hormonů souvisejících s příjmem a zpracováním potravy. Ty také řídí pocit hladu i sytosti a rovněž proces ukládání energie. Tedy tloustnutí.

Větší počet porcí během dne byl už dlouho některými vědci podezříván jako jeden z důvodů současné celosvětové epidemie obezity. Neustálý přísun potravy, jak já ráda říkám tzv. „popásání se“, nejen zvyšuje celkový příjem jídla, ale i hladinu cukru v krvi, což může vést – a také často vede – k cukrovce.

Jezte nejen v Metabolci balance střídmě!

Jezte nejen v Metabolic balance střídmě! Toho, kdo se cpe a hltá, umí matka Příroda jaksepatří potrestat.

Je zjištěno, že k trávení bílkovin a tuků potřebuje naše tělo minimálně 4 – 6 hodin, v závislosti na typu našeho metabolizmu a stavu trávení. Některé těžší druhy bílkovin, zvláště ve složitých kombinacích s mnoha dalšími potravinami, vyžadují dokonce i více jak 7 hodin. A to nemluvím o době, kterou některá jídla stráví ve střevech, kde též prochází hnilobným procesem. Specifický zápach v podpaží a z nohou o tom vypovídá své… Kdo si jednou srovnal a pročsistil jídelníček velmi dobře ví, že po určité době přestal mít v podpaží hořko-kyslý zápach. Pokud se trávení dostatečně nedokončí a naruší se jeho proces byť jen snědením i jen polévkové lžíce jiné potraviny (např. při ochutnávání u vaření), mnohé nedotrávené zbytky se v těle ukládají a mají za následek obezitu, celulitidu a další nepkěné stavy vnitřního i vnějšího těla.

Mnoho malých jídel denně, svačinky, „popásání se“ tedy přináší riziko obezity, cukrovky typu 2, únavy, rozhozených hormonálních a imunitních reakcí těla! A tohle je možné snadno změnit s programem Metabolic balance®.

A jak to děláte, když pracujete, nebo se věnujete něčemu, co milujete?

Přerušovat tok myšlenek po dvou hodinách, abych si dala dlabanec, protože se takto dělá? Nebo za vámi krabičková dieta jezdí až domů? Snídaně, svačinka, oběd, svačinka, ještě jedna svačina, večeře a co třeba ještě druhá večeře těsně před spaním? A pak následuje… „Tohle se  mi špatně tráví, po tomhle mám vyrážku, tohle mě nadýmá, po tomhle mě pálí žáha apod.!“

I vědci a lékaři podporují méně jídel denně

Studie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) rovněž v roce 2015 prokázala, že diabetikům druhého typu prospívá jíst jen dvakrát denně. Tito pacienti bývají obézní a ke své nemoci se „projedli“. (Zdroj ZDE>>)

Auto a kamna jako náš metabolizmus

Je také možné, pro naši lepší představu, přirovnat metabolizmus k motoru auta.  Jak byste se dívali na odborníka, který by vám řekl, že máte své auto nechat neustále nastartované? Že vám déle vydrží, když bude mít neustálý přísun paliva/ živin…? Pokud by vám někdo řekl, že vaše auto lépe pojede, když ho necháte stále nastartované a motor vůbec nevypnete, asi byste si ťukali na hlavu. Určitě – není dobré s ním nejet dlouhou dobu, je dobré s ním však jezdit přiměřeně a přes noc ho nechat pěkně vychladnout.

Dalším pěkným přirovnáním jsou kamýnka s ohněm. Přirovnáme-li náš metabolizmus k ohni v kamnech , je určitě fajn, když kamna dobře táhnou a oheň v nich pěkně hoří, a vše spálí – ale všeho s mírou! Velký oheň nás může zničit, stejně tak, jako vychladlé ohniště. A ucpaná a zanešená kamna nebudou dobře hořet!

Cílem tedy je udržovat naše vnitřní kamýnka co nejčistší, a na náš vnitřní oheň „přikládat“ přiměřeně a kvalitně. Tedy přikládat dobré a kvalitní palivo, které netvoří objemný odpad a spoustu popele. Nechat ho nejprve vyhořet na uhlíky a potom teprve znovu přiložit! Určitě se shodneme na tom, že není přece možné přikládat do kamen, když jsou ještě plná předchozího dřeva nebo popele! Nakonec taková „nálož“ oheň uhasí. A protože i ohneň zanechává „popel“, který je potřeba pročistit, aby pak kamýnka zase dobře hořela – tak stejně naše tělo potřebuje čas na vstřebávání živin, a čas na detoxikaci.

Myslíte, že si vaše trávení nepotřebuje odpočinout? Že se nepotřebuje věnovat také jiným procesům, než jenom rozemílat rohlíky, maso, jogurty, limonády apod.? 

Takže, pokud chcete začít dělat změny, začněte tím, že si navyknete jíst pouze 3x denně a zajsitíte svému tělu dostatek prostoru a času na dokonalé zpracování a vstřebání živin.

Mnoho mých klientů poté, co přejdou na zdravý výběr skutečných, přirozených potravin a dodržují prinipcipy Metabolic balance®, zjistí, že jim stačí jíst skutečně pouze 3x denně. Představte si, kolik tím ušetříte času na přípravu jídla. Nebojte se nesvačit – hlavně ale jezte opravdové jídlo a ne ty průmyslově zpracované reklamní „kousky“!

Po dobu přísné fáze Metabolic balance® to snadno vydržíte i díky vyváženému a dobře nastavenému jídelníčku, který obsahuje přesně ty živiny, které vaše skutečně potřebuje v těch nejoptimálnějších kombinacích, které udržují váš  „oheň v kamnech“ v ideálním stavu! Klienti si pochvalují, že se cítí sytí, nemají hlad ani chutě, někteří mají dokonce problém celou předepsanou porci sníst…

Tohle téma je skutečně velmi zajímavé a dal by se na něj napsat „román“, ale zjednoduším to… Zde je 10 důvodů, proč je vhodné jíst pouze 3x denně

  • 1) Pokud máte vyvážený a správně nastavený jídelníček, stačí jíst pouze 3x denně.
  • 2) Pokud váš jídelníček obsahuje přesně ty potraviny a živiny, které vaše tělo skutečně potřebuje, aby se jeho látková výměna dostala do rovnováhy a trvale si ji udržela, stačí jíst 3x denně.
  • 3) Pokud ctíte trofologii potravin, tedy vhodné kombinování potravin, které nezatěžuje vaše trávení a látkovou výměnu, stačí jíst 3x denně.
  • 4) Pokud váš jídelníček neobsahuje nezdravé potraviny z Frankensteinovy zahrádky, které negativně ovlivňují hormonální, psycholgické a imunutní reakce těla, stačí jíst 3x denně.
  • 5) Pětihodinovou přestávku potřebuje vaše tělo k trávení bílkovin a tuků.
  • 6) Jakékoli další jídlo nebo pochutina (svačina, káva, čaj, žvýkačka…) v době této pětihodinové přestávky narušuje látkovou výměnu.
  • 7) V pětihodinových přestávkách mezi jídly, stejně tak jako během nočního klidu, klesá hladina inzulínu tak nízko, že je možné dobře spalovat tuk.
  • 8) Při pěti až šesti jídlech denně, nebo při konzumaci svačinek mezi jídly, zůstává naopak hladina inzulínu permanentně zvýšená a v těle se tak vytváří více tukové tkáně než svaloviny.
  • 9) Měli byste vědět, že pokud je hladina inzulínu permanentně zvýšená, je to jen krok k tzv. inzulínové rezistenci a potom jen kousek k diabetu 2. typu.
  • 10) Kromě toho má dlouhodobě zvýšená hladina inzulínu negativní vliv na produkci mnoha hormonů, které tělo chrání nejen před záněty ale i před předčasným stárnutím.

Závěrem

3 jídla denně tedy stačí, není potřeba jíst častěji, je-li váš jídelníček správně nastavený, nutričně vyvážený a obsahuje-li kvalitní, přirozené, průmyslově nezpracované potraviny bez aditiv!

❋ Co je  jídlo z „Frankensteinovy zahrádky“

Specialisty na potravinářskou výrobu zaujala skutečnost, že náš mozek výrazně reaguje na konkrétní chutě (sladkou, tučnou a slanou). Vyzbrojeni touto znalostí začali běžné potraviny upravovat. Vysáli z nich vodu, vlákninu a živiny a nahradili je přísadami jako kukuřičný sirup, glutaman, oleje a umělá sladidla, barviva a aromata. Jejcih jediným cílem přitom je podněcovat chutě, nadměrnou spotřebu a vyšší zisky pro výrobce potravin. Opravdové jídlo tak proměnili v jídlo z Frankensteinovy zahrádky. (D. a M. Hartwigovy – Jídlo na prvním místě)

Povídání o tom, proč bychom měli jíst pouze 3x denně si můžete také poslechnout v tomto videu…

© Barbora Wolfová Balcarová – Metabolic Balance

Použití textů a fotografií:

Vzhledem k tomu, že fotografie jsou mé osobní vlastnictví je jejich případné další použití možné pouze s mým osobním souhlasem.

Pro tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje a s mým osobním souhlasem

Pro online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz s mým osobním souhlasem