Ráda cestuji a na svých cestách čerpám často recepty z lokální kuchyně a snažím se je upravit pro potřeby Metabolic Balance®. Zde je jeden z oblasti Apenin, kde hraje hlavní roli čočka. Já použila beluga čočku, můžete použít i jiný druh čočky, kterou máte ve svém osobním jídelním plánu Metabolic Balance®.

Černá beluga čočka – ne nadarmo se jí říká kaviár mezi čočkami. Gurmánská pochoutka, která si vysloužila přezdívku kaviár i podle své černé barvy. Má delikátní, jemně oříškovou chuť a podává se buď jako příloha nebo samostatný pokrm, nejčastěji salát, výborné jsou z ní i různé pomazánky, skvěle chutná také v zeleninové polévce.

Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokým obsahem přirozených bílkovin, spoustou vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin belugu není nutné před přípravou namáčet, je tedy rychlejší na přípravu třeba pro ty, kdo spěchají. Já ji ale stejně pro jistotu namáčím, zbaví se tak jistojistě antinutrientů a je tak mnohem snáze stravitelná.

Čočku namáčejte do studené vody, nikoli do teplé, protože by mohla zkysnout. Vodu rozhodně nesolte. Pro lepší stravitelnost přidejte do čočky majoránku, tymián, libeček případně další zelené koření. Já ráda přidávám také kurkumu a římská kmín.

Budete potřebovat na 1 porci

  • Porce beluga čočky (cca 80g za sucha)
  • Zelenina (cca 150g): stonek řapíkatého celeru, mrkev, červená cibule, čekanka

Zálivka:

Postup

  • Čočku na pár hodin namočte (nebo přes noc).
  • Přiveďte k varu dostatečné množství vody a až začne voda vřít, vhoďte do ní čočku. Vařte 15 – 20 minut, tak aby čočka zůstala aldente.
  • Vodu slijte, čočku v sítku propláchněte a nechte vychladnout.
  • Zeleninu nakrájejte nadrobno a ve velké míse promíchejte všechny ingredience na salát.
  • Smíchejte přísady na zálivku, přelijte ji přes salát a zlehka promíchejte. Dochuťte podle potřeby.

Tip

V Itálii dávají místo jabl. octu někdy balzamikový ocet, ale většinou použijí čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Takže pokud máte v jídelním plánu citron, můžete ho do tohoto receptu v přísné fázi použít, místo jabl. octa.

Pokud figurují ve vašem jídelním plánu jako bílkovina čočkové klíčky, je tenhle salát výborný i v naklíčenou čočkou.

Dobrou chuť s Metabolic Balance®

Recepty Metabolic balance - čočkový salát

Salát z čočky podle Metabolic Balance principů – recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii. Beluga čočka, řapíkatý celer, mrkev, cibule, čekanka…

Recepty Metabolic balance - čočkový salát

Tenhle salát z beluga čočky vám určitě bude chutnat – tak jako nám chutnal při cestě přes Apeninské pohoří Itálie…