Tuhle dobrotu jsem ochutnala v La Botegga di Finestra, v Platnéřské ulici – a zamilovala se do ní! je to recept snadný, rychlý, a chuťově naprosto dokonalý. Stačí avokádo a krevety + zálivka.Důležité je mít kvalitní a správně nazrálé avokádo (ani měkké, ani tvrdé, prostě tak akorát, bez tmavých flíčků, krásně zelenkavé). Z ošklivého avokáda tuhle dobrotu prostě nevytvoříte. Tak šup šup, vyzkoušejte…

Budete potřebovat

  • 1 porci zralého, ale tvrdšího avokáda (cca 135 – 150g)
  • 1 porci předvařených krevet (cca 135 – 150g)
  • kvalitní olivový olej lisovaný za studena
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • bazalka
  • 1 – 2 cherry rajčátka, ale nemusí být
  • sůl
  • balzamikový ocet, nebo jabl. ocet v bio kvalitě (použít lze i citronová nebo limetková šťáva)
  • balzamiková redukce

Postup

  • Na trošce olivového oleje osmahněte česnek nakrájený nadrobno (můžete ho i propasírovat).
  • Rozmrazené krevety propláchněte a osušte a přidejte opékat na pánev, dozlatova.
  • Hotové krevety nechte vychladnout.
  • Připravte si avokádo – rozpulte ho, vyjměte pecku a vydlabejte čaj. lžičkou malé půlměsíčky.
  • Přidejte vychlazené krevety, a zálivku z olivového oleje a bílého balzamikového octa. Dochuťte solí a vše jemně promíchejte. Dávejte při míchání pozor, aby si avokádové kousky zachovaly tvar a zůstalo pěkné, nepomačkané.
  • Servírujte s žitným chlebem.

Dobrou chuť s metabolic balance®!

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Další recepty najdete TADY>>

A jak poznat kvalitu avokáda?

Na slupce avokáda nesmí být tmavé skvrny. U černých avokád si zase všímejte drobných poškození slupky. Na omak by mělo být avokádo jako „plastelína“, tedy měkčí, ale ne kašovité. Stopka by neměla být suchá a vypadávat od plodu. Ani našedlá barva není dobrým znamením, znamená to, že byly plody skladované v teplotě pod 10 °C. Proto raději nikdy nekupujte ani avokádo prodávané v chladicích boxech. Po rozkrojení by měla být dužina avokáda žluto-bílá, nebo jemně zelenkavá (záleží na druhu avokáda a jeho zralosti). Přímo u pecky mohou být avokáda hnědá, tuto část pak ale nejíme. Když je dužina měkká a jemná, že by šla roztírat, je to v pořádku. My v tomto receptu však potřebujeme spíše avokádo tvrdší, aby nebylo mazlavé. Nahnědlá barva symbolizuje už spíš zkažené plody – ty nejezte, ale doporučuji je reklamovat! A’T se obchodníci naučí prodávat kvalitní avokáda a dobře je skladovat. Ideálně by mělo mít avokádo mírně nasládlou oříškovou chuť.

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance®

Krevety a avokádo jako salát podle metabolic balance® – původní varianta z Bottegy