Víte, že polévka může být jedním z hlavních jídel? Ano, může – a to proto, že obsahuje vše, co takové hlavní jídlo má obsahovat. Dostatečnou porci kvalitních bílkovin a tuků, akorát sacharidů a ještě spoustu voňavého vývaru. Tuhle polévku si můžete připravit již v rámci přísné fáze programu Metabolic Balance®, tedy na začátku hubnutí, kdy se na čas (14 dnů) doporučuje vynechat oleje a tuky. Příprava vařením je v této fázi ideální, protože nepotřebujete přidávat žádné tuky. Připravuji si ji také v chladných zimních dnech nebo po svém otužovacím koupání, kdy je příjemné tělo zevnitř pěkně prohřát . Tahle polévka prostě skvěle „zahřeje“. Je to tedy skvělá inspirace na přípravu hlavního jídla s obsahem kvalitních bílkovin (zde je to kuře) i přiměřeného množství sacharidů s nízkou glykemickou zátěží (zde je to zelenina v podobě mrkve a řapíkatého celeru). Do vývaru jsem dala povařit i jinou kořenovou zeleninu, kterou jsem pak dala mojí fence Thorince, jako přílohu k masu.

Budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 – 80 kg, máte-li svůj jídelní plán Metabolic Balance®, držte se pro vás doporučených gramáží. Jinak doporučuji vařit aspoň 2 porce, druhou si můžete nechat na další den.

  • Bílkovina: 130 – 150g kuřecího masa – V redukční fázi jsou vhodná kuřecí prsa, v udržovací fázi jsou nejlepší vrchní horní stehna (i s kůží). Pokud máte možnost, sežeňte si bio kuřátko. Výsledné jídlo má prostě úplně jinou chuť.
  • Zelenina do vývaru: mrkev, celer, petržel, pórek, cibule – Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Tuhle zeleninu po uvaření nebudeme používat.
  • Zelenina do hotové polévky: 130 – 150g mix mrkev a řapíkatý celer – Tuhle zeleninu použijeme ve vhodné gramáži finálně do polévky. Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce a máte ji rády v polévce. 
  • Koření: sůl, pepř, bylinky dle chuti, 1 lžička bio zeleninového vývaru – Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky. Zeleninový vývar bez aditiv objednávám na www.metabolicka-kucharka.cz – je fakt nejlepší!
  • Navíc: 1 pol. lžíce Ghí – Ghí je přepuštěné máslo a budeme na něm zeleninu restovat.

Postup

  • Do kastrolu dejte společně s kuřecím masem vařit zeleninu „na vývar“: 1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, malou cibuli a kousek pórku (5 cm).
  • Já ještě přidávám do vývaru podle potřeby tento bio zeleninový vývar bez aditiv.
  • Vařte pomalu, na středním ohni, tak aby byl vývar pěkně propracovaný. Čím déle vývar vaříte, tím propracovanější a silnější bude mít chuť.
  • Po uvaření vyjměte kuřecí kousky a zeleninu z vývaru. Kuře podle potřeby oberte a natrhejte nebo nakrájejte na kousky, které přijdou zpět do polévky.
  • Nakrájejte si porci zeleniny, která přijde výsledně do polévky: mrkev na kolečka, řapíkatý celer na proužky.
  • Zeleninu orestujte v kastrůlku na Ghí (přepuštěném másle) a poté dejte na pár minut povařit i s kousky obraného kuřete do vývaru. Stačí pár minut, zelenina nemusí být úplně měkká.
  • Na závěr dochuťte polévku solí, pepřem či jiným oblíbeným kořením a bylinkami.
  • Polévku servírujte ozdobenou zelenou petrželkou.
  • Pokud nepatříte mezi celiaky, tak jako přílohu můžete zvolit 1 plátek (50g) 100% celozrnného žitného chleba nebo 2 plátky žitného knäckbrotu.

Tip

Chleba můžete nakrájet na malé kostičky a opéci ho nasucho na pánvi do křupava a ozdobit jím polévku. A nezapomeňte jídlo začít bílkovinou, v tomto případě několika sousty kuřátka.

Přeji vám dobrou chuť…

Kuřecí vývar s kousky kuřete a zeleninou - Metabolic Balance

Kuřecí vývar s kousky kuřete a zeleninou – i polévka může být hlavním jídlem. Tahle vstřícně podporuje hubnutí, zdravý metabolizmus a hormonální rovnováhu.

Kuřecí vývar s kousky kuřete a zeleninou | recepty vhodné pro Metabolic Balance

Podívejte se, jak se na vás tahle polévka usmívá! Kusy kuřete, krásně barevná zelenina, voňavý vývar vařený víc jak hodinu – chuťově nemá chybu!