Tohle je zdravá varianta snídaně pro „hladovce“ a pro milovníky sladkých snídaní v podobě oblíbené „nutelly“ na chlebu. Pozor, vysoce sytivé a návykové! Svoji porci jsem prostě nemohla sníst. Proto tuhle snídani doporučuji právě lidem, kteří „naříkají“, že mají k snídani málo jídla, že se cítí po snídani hladoví nebo pláčou, že jim chybí oblíbená sladká snídaně! Ač je to celkem piplačka, tak Rawnella s ovocem splní všechna vaše očekávání: je toho opravdu hodně, je to vysoce sytivé, je to snídaně na sladko a je to pastva pro oči… Žlučníkaři hodně opatrně!!!!
Byla jsem zvědavá a tak jsem si koupila Rawnellu hotovou (použila jsem ji na obrázku s jahodami). Je jemná a moc dobrá. Nicméně mě vyšla malá sklenička zhruba na 300 Kč. Abych dodržela svoji snídaňovou porci, musela bych ji sníst tak 1/3. A tak jsem se rozhodla, že si Rawnellu připravím sama tak, aby přesně odpovídala snídaním pro Metabolic Balance®. A musím říci, že ta moje Rawnella mi chutnala mnohem více, než ta koupená… ? I když jsem se s její výrobou trošku potrápila…
Budete potřebovat
- 1 porci mandelády (30g mandlí a 20g slunečnicových semínek přes noc namočených nebo nasucho opražených)
- 1 porci ovoce (já použivám buď 100g sladkých borůvek, nebo 100g sladkých jahod)
- 1 čaj. lžička mandlového másla (není nutné)
- Vanilkový lusk nebo vanilková esence (aby to vonělo)
- 1 – 2 čal lžičky kvalitního kakaa holandského typu nebo v RAW kvalitě
- 0,5 dcl kokosového nebo mandlového mléka (není nutné, můžete nahradit čistou vodou)
- Pro případné doslazení trošku medu, nebo xylitolu nebo jiného alternativního sladidla (to ale až od 4. fáze, nikoli dříve)
- Kvalitní vysokorychlostní mixér na malou porci (ve velkém musíte prostě udělat více porcí, jinak vám to „nevezme“)
Postup
- Připravte se na pěknou piplačku. Mixovat semínka bez vody a ovoce na máslovou konzistenci je prostě celkem pracné. Ale určitě to stojí za to! Pokud nemáte dobrý mixér, raději se do toho nepouštějte…
- Porci mandlí a sluneč. semínek, které jste před tím přes noc namočili nebo na sucho opražili, rozmixujte postupně ve vysokorychlostním mixéru na máslovou konzistenci.
- Přidávejte postupně vanilkový lusk nebo esenci – mixujte.
- Přidejte 1 – 2 čaj lžička kakaa holandského typu nebo Raw kakaa (kupuji v Čokoládovně Troubelice) – mixujte.
- Podle potřeby řeďte troškou kokosového nebo mandlového mléka nebo stačí čistá voda…
- Mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Je to prostě piplačka i s dobrým mixérem, ale stojí to určitě za to!
„Mixuji, stahuji ze stěn, zase mixuji, zase stahuji ze stěn, ředím kokosovým mlékem nebo troškou vody, mixuji a zase stahuji ze stěn, protože se to prostě lepí, přidám raw kakao a zase se to nalepí všude kde nemá ?, a tak zase stěrkou stahuji ze stěn a trpělivě mixuji, dokud se „to“ prostě nedá použít ?. Ale vyšlo to a byla to fakt dobrota ? Akorát je to děsná piplačka! Moje Rawnella na žitném knäckbrotu se sladkými borůvkami za tu práci s mixovaním ale stála 🙂 Jo a ty jahody u těch borůvek (druhé ovoce) jsou tam jenom na parádu, protože to bylo všechno moc modrý ?!
Pozor! Pro žlučníkáře tenhle recept může být spouštěčem problémů – raději ho v této variantě nezkoušejte. Vyzkoušejte tuhle jemnější semínkovou variantu>> nebo variantu úplně bez semínek>>.
Dobrou chuť s metabolicky vstřícnými recepty!