ČLÁNKY

Najděte si ty správné proteinové tyčinky, vyhněte se těm příliš sladkým!

Pokud jste se někdy pokoušeli najít vhodné proteinové tyčinky, které by vám poskytly potřebnou energii během lyžařského dne, výletu nebo dovolené a zároveň nebyly příliš sladké, tak mrkněte na moje osvědčené tipy. S ohledem na principy Metabolic Balance se zaměříme na možnosti, které vám pomohou najít ty správné tyčinky, které budou vyhovovat vašim potřebám.

Zobrazit celý článek

Čtyři fáze programu Metabolic Balance

Pokud jste na cestě za lepším zdraví a ideální váhou, pravděpodobně jste slyšeli o programu Metabolic Balance. Tento program je založen na individualizovaném přístupu k výživě a je navržen tak, aby pomohl lidem dosáhnout svých cílů týkajících se nejen váhy a primárně celkového zdraví. Jedním z klíčových prvků Metabolic Balance jsou i čtyři základní fáze, kterými během programu projdete. V tomto článku se podíváme na každou z těchto fází více do hloubky.

Celý článek si můžete přečíst na webu zde>>.

 

Trápí vás reflux? Principy Metabolic Balance poskytnou řešení

Reflux - jezte podle Metabolic Balance

Reflux je častou funkční poruchou trávicího systému. Jeho příčina je většinou v orgánech (v jejich napětí či pozici, nebo ve špatné funkci bránice). Toto je ovlivňováno především celkovým postavením těla nebo postraumatickými stavy a nebo zánětlivými změnami v organismu. Nicméně jde vždy o problém komplexní.

Zobrazit celý článek

Vajíčková pomazánka vhodná pro Metabolic Balance principy

Vajíčková pomazánka vhodná pro Metabolic Balance

Velikonoce znamenají fůru vajíček! Já miluji vajíčkovou pomazánku a připravuji si ji s radostí nejen po Velikonocích, ale i během celého roku. Vejce obsahují komplexní aminokyseliny, vitamíny a minerály a patří mezi nejlepší zdroje cholinu, které můžete získat. Pokud jíte vejce od tzv. „šťastných slepic“, mají i správný poměr Omege 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na fluidnost buněčných membrán a snižují záněty v organismu. Vejce podporují i redukci hmotnosti. Rovněž se vyznačují vysokým indexem sytosti, což znamená, že působí pozitivně na pocit sytosti a že se po nich cítíme dobře zasyceni.

Zobrazit celý článek

Shodil jsem za 3 měsíce 17 kg, snížil se mi tlak a zlepšil spánek

Marek zhubl 17 kg v programu Metabolic Balance

S radostí zde sdílím příběh Marka, který začal s programem Metabolic Balance po mnoha různých dietních pokusech a už moc nevěřil, že mu něco pomůže. Marek shodil během 3 měsíců krásných 17 kg, 13 cm v pase, 7 cm bez boky, 4 cm přes stehna, snížil se mu tlak, zlepšil spánek a zvýšilo sebevědomí…   Zobrazit celý článek

Jak je to s alkoholem v rámci programu Metabolic Balance?

Alkohol a hubnutí nejde dohromady - program Metabolic Balance

Všichni víme, že při hubnutí není alkohol vhodný. A co si budeme povídat, držet alkohol na uzdě je dobré i po ukončení redukční fáze a má to své důvody. A my ženy bychom se měly mít před užíváním alkoholu na pozoru ještě více než muži – pokud chceme zůstat krásné a zdravé až do vysokého věku. Alkohol totiž, mimo jiné, podporuje systémový zánět, stárnutí na buněčné rovině a výrazně zhoršuje i projevy menopauzy!

Zobrazit celý článek

Proč jsou v jídelních plánech Metabolic Balance omezena rajčata?

Rajčata v programu Metabolic Balance

Tenhle dotaz se objevuje velmi často, protože ve většině jídelních plánů jsou ve 2. úpravné fázi rajčata významně omezena a u některých osob dokonce zcela vyloučena. Mnoha lidem se tohle omezení bytostně nelíbí a zpočátku ho nesou velmi těžce (měla jsem to stejně). Ale když pochopíme, proč tomu tak je, bude i mnohem snazší, tohle omezené přijmout. Ač se všude na internetu dočtete, jak jsou rajčata úžasně zdravá, plná antioxidantů a vitamínu a obsahují užitečné vitamíny, mikro a makro živiny vhodné pro vyváženou stravu – je to jenom část informací, která se k této zelenině váží. Je zde ještě ta druhá část – a o té se nikde moc nepíše, ale je třeba o ní vědět. Proč s rajčaty zacházet s respektem a nepřehánět to s jejich využíváním? Více v článku…

Zobrazit celý článek

Využíváte cheat day? Hřešíte? Vytěžte z toho maximum!

Cheta day při hubnutí, metabolic balance

V dnešním povídání bych s vámi ráda sdílela téma, které se týká hřešení při dietě, nebo jinak také cheat day, tedy den, kdy jíme mimo plán. Já sama nemám to slovo „hřešení“ moc ráda, protože má takový ten negativní vliv a význam, kdy v nás může vyvolat přesvědčení, že když už jsme zhřešili, tak se na to můžeme vyprdnout úplně a nemá prostě cenu pokračovat. Když to vnímáme tak, jako že hřešíme, tak to v nás vyvolává negativní pocit ve smyslu, že jsme špatní, že jsme zase selhali, že děláme něco špatného tím, že jíme nezdravá jídla. A tohle nás pak vede ještě k hlubšímu selhání, k většímu sebemrskačství a hlavně k tomu, že tu svoji snahu změnit své stravování nebo zhubnout nakonec prostě vzdáme. Je vám tohle povědomé?

Zobrazit celý článek

Bílkoviny v Metabolic Balance

Bílkoviny v Metabolic Balance -hubnutí a zdravý metabolizmus

Proč nemícháme bílkoviny?

Proteiny jsou hlavním stavebním kamenem všech buněk v našem těle a jsou pro nás nepostradatelné . Při některých dietních programech se občas na jejich důležitost zapomíná a hledí se výhradně na snížení energetického příjmu. Možná i proto, že mnoho lidí vlastně ani neví, které potraviny bílkovinu obsahují a jaká je jejich biologická využitelnost.

I při dodržování redukčních programů a snížení množství přísunu sacharidů a tuků, musíme tělu dodat potřebné množství bílkovin, aby všechny procesy v těle mohly probíhat správně a buňky se mohly plnohodnotně regenerovat a tvořit. K tomu potřebují nejen dostatečné množství proteinu ze stravy, ale hlavně takové druhy bílkovin, které tělo zásobí všemi esenciálními aminokyselinami. Aminokyseliny jsou základní stavební složky bílkovin. Jejich biologická hodnota je ovlivněna limitní aminokyselinou. Tělo může využít jen takové množství všech esenciálních aminokyselin, které limituje nejméně obsažená z nich. Zobrazit celý článek

Jak si udržet dosaženou váhu a výsledky?

Oslavy a hřešení při hubnutí, přísná fáze Metabolic Balance

Dodržujete program Metabolic Balance, krásně hubnete, zlepšily se vám zdravotní parametry, blížíte se ke svému cíli a už přemýšlíte, co bude následovat po skončení programu? Jak to zvládnete? Jak to udělat, abyste shozené kilogramy nenabrali zase zpět? Jak to udělat, aby se vám zase nevrátily zdravotní neduhy? Bojíte se jojo efektu, když začnete polevovat? Jak se mu vyhnout a přitom nemuset být tak striktní po celý zbytek života?

Zobrazit celý článek

Výsledky v Metabolic Balance předčily mé očekávání

Hubneme podle metabolic balance

Když jsem zvažovala, zda začít s programem Metabolic Balance®, chtěla jsem hlavně zlepšit a podpořit své zdraví a také zjistit, co za potraviny a jejich kombinace mému tělu svědčí. Musím říci, že výsledky předčily mé očekávání. Nejen že výsledky se dostavily rychle, ale vše do sebe zapadlo, vše mi dává smysl.

Zobrazit celý článek

Metabolic Balance je patrně to, co jsem už dlouho hledala – zkušenost Zuzky

Zuzka začínala s programem Metabolic Balance v březnu 2021, v té divné „době covidí“, kdy nebylo možné se potkávat osobně v poradně. Konzultace probíhaly formou videomeetingů. Probíraly jsme při nich společně všechny otázky, které Zuzka měla k průběhu programu, k principům, k potravinám a jídlům apod. I když jí ještě nějaké to kilčo k cílové hmotnosti zbývá, sdílí takto své aktuální zkušenosti, které mohou být motivací a inspirací i dalším z vás… Ani uzavřené poradny a konzultace „na dálku“ ji a mnoho dalších neodradily aby na sobě začali pracovat, zhubli a začali si tvořit nový, zdravější vztah k jídlu. Moc Zuzce děkuji za sdílení jejích dosavadních zkušeností a pocitů.

Zobrazit celý článek

Porušila jsem přísnou fázi Metabolic Balance – co s tím? Jak mám pokračovat?

Porušili jste hubnoucí fázi Metabolic Balance - poradím jak na to...

[VIDEOPORADNA] Včera jsem odpovídala na dotaz jedné ženy, která aktuálně prochází prvními 14 dny v programu Metabolic Balance®, což je fáze, kdy nejsou povoleny žádné oleje a přihodilo se jí to, že v této důležité fázi, kdy bychom měli být velmi pečliví, snědla nějaké věci “mimo plán”, které rozhodně do této fáze nepatří a mohou narušit ten tzv. restart těla a metabolizmu. Jak postupovat dál, jak si postupně poradit se svými zlozvyky a závislostmi najdete v článku nebo videu níže.

Zobrazit celý článek

Hubnutí s Metabolic Balance z 96 na 65 kg? Příběh Andrey

Hubnutí a proměna s Metabolic Balance

Andrea zhubla s programem Metabolic Balance úspěšně z 96 kg na 65 kg. Její výsledek je krásná ukázka toho, jak silný záměr, dobrá motivace a dobře sestavený jídelní plán mohou zafungovat. Moc Andrejce děkuji za sdílení jejího inspirujícího příběhu… „S programem Metabolic Balance  jsem se setkala, tak jako i řada dalších klientů, na Facebooku. Mojí hlavní motivací bylo zhubnout, což se mi i podařilo.

Zobrazit celý článek

Koprová omáčka z patizonu a knedlík z žitné mouky

Koprová omáčka z patizonu, knedlík z žitné mouky - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus, program Metabolic Balance1

Dnes pro vás mám inspiraci na patizonovou koprovku s žitným knedlíkem. Odjakživa miluji koprovku. Strašně moc! Bohužel, v té běžné podobě má tahle omáčka k receptům na hubnutí docela daleko. Míchání bílkovin a “nedietní” knedlíky, kalorická bomba – to prostě k metabolicky podporujícím principům moc nepatří. Alternativ, jak připravit koprovku zdravě je určitě více, dnes jsem využila sílu patizonu. Stejně tak skvěle chutná koprovka z oloupaných cuket nebo z pastiňáku… A pozor! Nepoužila jsem ani kapku smetany či mléka. Jak na to? Čtěte dál…

Zobrazit celý článek

Jak v Metabolic Balance řešit doporučenou 14 hodinovou noční pauzu bez jídla?

Noční pauza mezi jídly v Metabolic Balance - přerušovaný půst prospívá zdraví

V jídelních plánech Metabolic Balance se doporučuje v ideálním případě dodržet 1 – 2x v týdnu noční přestávku (bez jídla)  minimálně 14 hodin. Častý dotaz klientů zní: „Jak mám řešit doporučenou 14 hodinovou noční pauzu? Nedokážu to naplánovat tak abych jedno jídlo nevynechala. Nějak mi to nesedí výpočtem! Tohle přece nevychází, jídlo vám trvá minimálně 20 minut, spíš půl hodiny a tím pádem už vám tam hodina a půl lítá. Prostě při dodržení 5 hodinové pauzy, tří jídel a doby trvání jídla, to prostě nejde!“ Nemalujte čerta na zeď! Ráda vám vysvětlím, že to jde a také jak na to…

Zobrazit celý článek

Vliv stravy na hubnutí a prožívání období menopauzy + časopis MY50 ke stažení

V květnu 2020 jsem měla příležitost publikovat článek na téma vlivu stravy na období menopauzy v časopisu pro ženy, které procházejí menopauzou MY50. Napadlo mě, že by se vám časopis mohl líbit a tak ho zde sdílím. Celé povídání o stravě a nejen o ní + další zajímavé články na témata, která vás možná, pokud procházíte menopauzou budou také zajímat, najdete v časopise, který si můžete přes formulář níže objednat ke stažení zdarma (formát PDF).

Zobrazit celý článek

Oslavy a hřešení v přísné redukční fázi Metabolic Balance

Oslavy a hřešení při hubnutí, přísná fáze Metabolic Balance

„Mám za sebou 14 dnů a zítra jdu na oslavu. Jak to mám zvládnout? Všude bude spoustu dobrot a lákadel, takže to bude pro mě velká výzva! Mohu už hřešit? Mohu si dát alkohol a něco sladkého? Nebo bych se měla raději držet zpátky.“ Podobné otázky se honí hlavou mnoha lidí, kteří dodržují Metabolic Balance přísnou fázi. Jak to tedy udělat? Jak nejlépe se rozhodnout? Odpověď jsem natočila spontánně v krátkém videu, pod kterým ji najdete ještě v článku rozvedenou do hlubších detailů.

Zobrazit celý článek

Zajistí nám program Metabolic Balance® dostatek kalorií?

Kalorie v Metabolic Balance

Je redukční fáze v programu Metabolic Balance® bezpečná? Nemůže nižší příjem kalorií poškodit naše zdraví? Jíme dostatek sacharidů, nechybí nám? Jak vypovídající jsou hodnoty z kalorických kalkulaček? Je zpomalení metabolizmu nutně špatné nebo to může být ještě jinak? Hrozí nám po absolvování redukční fázi v programu Metabolic Balance® jo-jo efekt a nebo mu umíme předcházet? Co je nejdůležitější abychom u restriktivních diet předcházeli negativním dopadům na zdraví a soustředí se na to program Metabolic Balance®? Věřím že vám toto video i doplňující článek pod videem poskytnou dostatečné odpovědi.

Zobrazit celý článek

Co dělat, když nemám čas ani chuť piplat se s jídlem

Bára Wolfová Balcarová - poradce Metabolic Balance, hubnutí a zdravý metabolimzus

Dnešní článek a video bych ráda zaměřila na téma minimalizmus v Metabolic Balance aneb jak to udělat, když nemám čas ani chuť piplat se s jídlem. Pracuji aktuálně na několika projektech, které mě zcela pohlcují. Nechce se mi odcházet od práce a připravovat si jídlo, protože pak ztratím takové to tvůrčí flow a práce mi přestane jít od ruky. Mám pozornost úplně někde jinde a nějaké piplání s jídlem je mi aktuálně úplně ukradené a dá se říci, že mě vlastně tak trochu obtěžuje. Ale nemusí to být jenom pracovní a tvůrčí nasazení, které nám bere pozornost od zdravého stravování.

Zobrazit celý článek

Tipy na mléka – sojové, kokosové, mandlové, kozí

Tipy na mléka, Metabolic Balance

Vyšlo vám v seznamu potravin sojové mléko a sojový jogurt? Nikdy jste je nejedli a nevíte, které výrobky jsou vhodné a kde je koupit? Vidíte v metabolicky vstřícných receptech kokosové mléko a nevíte kam ho zařadit, jak s ním pracovat a které je nejlepší? Vyšlo vám v seznamu potravin kozí mléko? Nevoní vám, nechutná vám, nevíte si s tím rady? Více najdete v článku a videoporadně.

Zobrazit celý článek

Tipy jak na drůbež k snídani – Metabolic Balance (recepty)

Jak na drůbež k snídani v Metabolic Balance

Máte ve svém jídelním plánu Metabolic Balance doporučenou drůbež k snídani? A máte s tím problém? Netušíte jak si ji připravit v přísné fázi bez tuků? Máte doporučené uzené drůbeží maso a ptáte se, zda ho můžete nahradit drůbeží šunkou? Vůbec si neumíte představit, že tuhle snídani sníte? Nebojte se, je to jenom o zvyku a o představivosti. A s tím se dá něco dělat. A nakonec to bude vaše oblíbená snídaně „na vidličku“. Připravila jsem si tady pro vás několik praktických  tipů, jak si s drůbeží k snídani poradit aby vám to chutnalo. Zobrazit celý článek

Jak udržet Metabolic Balance v aktuální situaci nouze (koronavirus)

Rady, porady Metabolic Balance. Bára Wolfová Balcarová

„Jak a co mám jíst a nakupovat v této krizové situaci?“ „Báro, já končím, nedokážu jíst teď podle plánu, nemohu dodržet seznam potravin, protože prostě mnohé z nich vůbec neseženu.“ Tyto a jim podobné dotazy mi přicházejí od některých mých klientů, ale i od jiných lidí, kteří dodržují program Metabolic Balance. Ptají se, jak zvládat Metabolic Balance v této aktuální nouzové situaci,  která některé omezuje v možnosti nákupů a tedy i v možnosti jíst přesně podle seznamu doporučených potravin. Ptají se mě, co mají dělat, zda je možné program nějak přizpůsobit nebo zda není lepší raději skončit, protože to prostě v daných podmínkách nemohou zvládnout.

Zobrazit celý článek

Jak podporovat svoji sílu, odolnost a imunitu

Stále častěji od vás dostávám dotazy týkající toho, co dělat v souvislosti se šířící se nákazou koronaviru. Protože není v mých silách odpovídat na tyto dotazy jednotlivě, tak to dělám nyní formou videa a článku s konkrétními doporučeními, které jsem publikovala na svém druhém webu www.perfectbalance.cz, kde najdete jak krátké video, tak článek i další zajímavé odkazy.

Zobrazit celý článek

Perfekcionismus, stres a jeho vliv na hubnutí

Kniha Ženy, které se příliš snaží

Tohle video je určeno primárně ženám, které se příliš snaží ? Jste perfekcionistky? Snažíte se být dokonalé ve všem, co děláte? Chcete zvládat vztah, děti, rodiče, domácnost, práci, přátele, realizovat svá přání a schopnosti a k tomu všemu se ještě snažíte aby všichni kolem nás byli šťastni? Chcete být prostě ve všem perfektní? A cítíte se jako „křeček v kolečku“, kdy se honíte za vším až jste unavené, bez nálady a vyčerpané? Moc dobře tohle znám sama ze své vlastní zkušenosti, ale i z příběhů žen, které navštěvují moji poradnu Metabolic Balance®.

Zobrazit celý článek

Jak jsem se zbavila chronických zánětů močových cest

Jak jsem se zbavila zánětů močových cest

Nedávno jsem odpovídala na žádost o radu jedné ženě. Psala, že jednou za čtvrt roku trpí záněty močového měchýře. Snaží se jíst zdravě, vynechala cukr ve všech podobách. Ale ve chvíli, kdy prochladne, reaguje její tělo zánětem močového měchýře. Pije bylinkové čaje, Blokurimu a Colostrum. Ale záněty se stále vracejí. Tohle není ojedinělý případ.

Zobrazit celý článek

Prošli jste si také „letní fází“ Metabolic Balance® a přibrali pár kilo?

Bára Wolfová Balcarová - poradce v programu Metabolic Balance

Skončily prázdniny a pomalu končí i doba našich letních dovolených. Tak co? Jak jste zvládli během léta dodržovat metabolicky vstřícné principy? Bylo to pro vás těžké? Nebo jste s tím neměli žádný problém? Přibrali jste nebo ještě zhubli? Je pro vás léto větší výzvou než třeba vánoce? A které prohřešky proti metabolickým principům během léta vedly a jaké jsou jejich důsledky? Po létě se setkávám v poradně se svými klienty a musím říci, že je to teda pěkný fičák. První věta, kterou slýchávám už ve dveřích je “dneska mě teda nepochválíte!” Ukazuje se, že léto je pro spoustu z nich mnohem větší výzvou, než třeba vánoce. Tak o tom je mé dnešní povídání.

Zobrazit celý článek

Mám ráda život – rozhovor s Lucií Bílou o životě a stravování podle Metabolic Balance®

Rozhovor s Lucií Bílou o stravě podle Metabolic Balance®

S Lucií Bílou jsem se setkala poprvé v srpnu 2013, kdy se rozhodla na základě doporučení vyzkoušet program Metabolic Balance®. Už tenkrát se jí krásně podařilo přenastavit stravování a zhubnout, ale nemilé životní okolnosti, které jí tenkrát nečekaně vstoupily do života, odvedly na čas její pozornost jiným směrem. Letos jsme se ale opět setkaly a Lucie se rozhodla pro aktualizaci svého původního jídelního Metabolic Balance® plánu. V době našeho rozhovoru (červenec 2019) „jede“ už čtvrtý měsíc na metabolicky vstřícné stravě na plné obrátky a říká, že tento životní styl jí moc vyhovuje.

Zobrazit celý článek

Jak zhubnout za rok 50 kg? Pomůže vám Metabolic Balance®!

Hubnutí a proměna s Metabolic Balance

Ivanka za mnou přišla v únoru 2018, kdy se na základě doporučení své kamarádky rozhodla, po mnoha neúspěšných pokusech, nastoupit do programu Metabolic Balance®. S programem začínala v dubnu a během 15 mesíců zhubla -50 kg, ze 120 kg na 69 kg. Rozloučila se s xy cm v pase, xy cm přes boky, xy cm přes stehna. Z 44,6% tuku se dostala na neuvěřitelných 20% tuku. Z 52% svalové hmoty se dostala na úžasných 77,5% svalové hmoty.

Zobrazit celý článek

Opakovaně porušujete pravidla Metabolic Balance®? První pomoc v 5 krocích

Jak neporušovat dietu - 5 tipů jak nehřešit při dietě

Chcete se vždy umět rozhodnout v souladu s vaším dobrem? Jaký je klíč k posílení správného rozhodování v souvislosti s výběrem jídla? Chcete jíst zdravě, máte všechny potřebné informace, máte svůj jídelní plán a stejně vše opakovaně porušujete… a přitom to takhle nechcete? To, co chcete je přece jíst dlouhodobě zdravě. Problém může spočívat ve vašich emocích, které mají neuvěřitelnou sílu odklonit vás z našlápnuté cesty, kdy máte záměr hubnout nebo trvale změnit stravovací zvyklosti, ale pořád z cesty scházíte. Chcete znát klíč jak posílit správné rozhodování v souladu s tím, co je pro vás zdravé? Čtěte dál…

Zobrazit celý článek

Přejídali jste se během vánoc? Jukněte na tipy jak se dostat rychle do formy

Jak se zhubnout po vánocích - rady a tipy Metabolic Balance - Bára Wolfová Balcarová

Tak co? Jak jste zvládli svá předvánoční předsevzetí, že se tentokrát nebudete o vánocích přejídat, že se budete držet metabolicky vstřícných principů, že se nebudete opíjet a tak dále …??? Pokud jste to z jakéhokoli důvodu „neustáli“ a cítíte se teď špatně, frustrovaní, nafouknutí, přejedení, těžcí, unavení, otupělí, oteklí, leniví, bez energie, s břichem jako balón a pár kily navíc – tak nezoufejte. Vždy s tím jde totiž něco celkem rychle udělat – i když „zadarmo“ to nebude. Minimálně vás to bude stát trocha sebezapření, úsilí a větší dávku disciplinovanosti. Konkrétní inspiraci, jak se rychle dostat zpět do formy najdete v článku na blogu perfectbalance.cz ZDE>>

Zobrazit celý článek

Jak si užít vánoce s Metabolic Balance® a nepřibrat?

Metabolic Balance vánoce

Blíží se vánoční stvátky a mnozí z Vás se mě ptáte, jak zvládnout vánoce a vše, co k nim patří a přitom zůstat věrní metabolicky vstřícným principům. Ve videu najdete mé osobní rady a tipy, jak si vánoce užít i s hubnoucí fází Metabolic Balance®. Poradím vám, jak se chovat, co a jak jíst, co dělat, když se to nepodaří, a tak dále a tak dále… Pod videem najdete odkazy na další články a eBook s recepty – tak mrkněte!

 

ODKAZY

  • ČLÁNEK – Metabolic Balance® a mých 18 tipů jak přežít vánoce v pohodě a nepřibrat najdete zde>>
  • ČLÁNEK – Tipy jak přežít svátky vánoční i jiné a udržet si štíhlou linii s Metabolic Balance® najdete zde>> 
  • eBook s vánočním menu a recepty na cukroví bez cukru si můžete objednat zde>>. 
  • Vánoční akce – dárkový poukaz na program Metabolic Balance®, více zde>>

Moje ledové dobrodružství aneb proč lezu v zimě do ledu?

Dnes nečekejte článek o hubnutí s Metabolic Balance®, i když o hubnutí v něm také bude zmínka. Podívejte se na video a řekněte mi, myslíte si, že jsem blázen, když lezu v zimě do ledu? Ne, nejsem. Splnila jsem si totiž svůj velký sen. Vykoupala jsem se v ledu! A díky tomu jsem poznala a prožila jedno z nejkrásnějších objetí ve svém životě – „ledové objetí“. Jak za pomocí speciálních dýchacích technik a kontrolovaného otužování vědomě ovlivnit autonomní nervový systém, a tím kontrolovat mnohé procesy ve svém těle? A jak souvisí otužování s hubnutím? A jaké jsou jeho další benefity pro tělo a mysl? To se pokusím popsat v článku…

Zobrazit celý článek

Metabolic Balance® má prý mezery! Např. kombinace živočišných bílkovin s ovocem!

Bára Wolfová Balcarová - poradce Metabolic Balance

Nedávno jsem se setkala na sociálních sítích s tímto výrokem: „Metabolic Balance® má mezery! Např. kombinace živočišných bílkovin s ovocem! Tělo se s tím přece špatně vypořádává, hlavně střeva, kdy tato kombinace způsobuje „zahnívání potravy“ ve střevě. Tak když Metabolic Balance je tak „dokonalý“ a „zdravý“, tak by měl tyto věci ovládat…“ Považuji za velmi důležité tohle objasnit. Vysvětlení najdete v článku…

Zobrazit celý článek

Jak je to s kombinací jogurt, ovoce, zelenina? Proč u této snídaně chybí zelenina?

jogurt s ovocem v metabolic balance

Nedávno jsem narazila na sociálních sítích na dotaz, proč u snídaně jogurt + ovoce chybí složka zeleniny. Protože tento dotaz se objevuje celkem často, najdete možnou odpověď v tomto článku. Kdysi jsem se o tom bavila s naší paní doktorkou, která školí naše poradce a došly jsme k možnému následujícímu vysvětlení…

Zobrazit celý článek

Reference: Metabolic Balance® je to nejlepší co jsem pro sebe mohla udělat

Proměna s programem Metabolic Balance®

Milá Báro, tímto dopisem Vám chci velmi poděkovat za veškerou péči, podporu, rady a tipy na cestě programem Metabolic Balance. Vždy jste velmi milá, vstřícná a profesionální. Na konzultace k Vám se vždycky těším, jako bych šla za kamarádkou, podělit se o radost, kterou mi program přináší. Zároveň mám potřebu napsat jak to všechno bylo a co cítím…

Zobrazit celý článek

Jak jíst na dovolené s Metabolic Balance®

Metabolic Balance a dovolená

Blíží se doba dovolených a nejčastější dotaz v mé poradně zní: „Jak se mám na dovolené stravovat, když dodržuji program Metabolic Balance®?“ Hodně záleží na tom, v jaké fázi hubnutí se zrovna nacházíte a co je na té vaší dovolené tou „vaší prioritou“. Bývá pravidlem, že jakmile jí člověk mimo domov a cestuje, má sto chutí se zdravou stravou a metabolicky vstřícným jídelníčkem přestat. Dodržet ho bývá pro někoho příliš obtížné, mohou s tím být spojené mrzutosti a vy nechcete nikoho „otravovat“ s tím, že tohle smíte a tamto zase nesmíte… Proto jdete většinou cestou nejmenšího odporu a jíte nakonec všechno, co máte po ruce, nebo je vám nabídnuto. Výsledkem je pár kil nahoře, pokažené trávení a navíc divný pocit z toho, že jste selhali. Jak tedy jíst, když vás čeká dovolená? Vyberte si z doporučení níže… Kdo rád posloucháte – jukněte na video, kdo raději čtete – vše najdete v článku…

Zobrazit celý článek

Domácí rawnella s ovocem z mandelády

Mandeláda jak Rawnella s borůvkami

Tohle je zdravá varianta snídaně pro „hladovce“ a pro milovníky sladkých snídaní v podobě oblíbené „nutelly“ na chlebu. Pozor, vysoce sytivé a návykové! Svoji porci jsem prostě nemohla sníst. Proto tuhle snídani doporučuji právě lidem, kteří „naříkají“, že mají k snídani málo jídla, že se cítí po snídani hladoví nebo pláčou, že jim chybí oblíbená sladká snídaně! Ač je to celkem piplačka, tak Rawnella s ovocem splní všechna vaše očekávání: je toho opravdu hodně, je to vysoce sytivé, je to snídaně na sladko a je to pastva pro oči… Žlučníkaři hodně opatrně!!!!

Zobrazit celý článek

Barevný salát s drůbežími grilovanými plátky

Barevný salát s kuřecími kousky - recepty metabolic balance

Rychlovka vhodná pro Metabolic Balance®. Jídlo za 2 minutky ?. Koupila jsem totiž v Delmartu grilované kuřecí plátky, velmi štavnaté, na tenko nakrájené… Takže takový jarní, letní, a zcela bezpracný salátek, po kterém se krásně hubne.? Jo, a pokud byste ty kuřecí plátky náhodou v tom zeleném lupení neviděli, tak jsou tak krásně tenké a šťavnaté, že se v tom krásně barevném salátu prostě ztratily.  ? ? ?

Zobrazit celý článek

Po roce s Metabolic Balance® jsem šťastná a plná vitality

Dostala jsem krásnou zprávu od paní Jarušky K., která začínala s programem Meabolic Balance® přesně před rokem. Tenkrát poskytla také svůj příběh ke sdílení (najdete ho zde>>). Paní Jarka nemohla docházet na konzultace osobně do poradny, proto jsem ji celým programem provázela „na dálku“… Když jsem tvořila členskou sekci/ on-line podporu pro své klienty, kteří nemohou pravidelně docházet do poradny, ale i tak chtějí absolvovat program Metabolic Balance®, bylo mým největším přáním a motorem to, aby i tito klienti měli k dispozici všechny důležité informace kdykoli je potřebují a byli maximálně spokojeni a mohli tak úspěšně programem projít. A mám velkou radost, když mi přijde podobná zpráva… Jak paní Jarka zvládla 4. udržovací fázi si můžete přečíst v její zprávě…

Zobrazit celý článek

Recept na vlastní sojové mléko – sojové mléko v Metabolic Balance®

Sojové mléko v Metabolic Balance

Stále častěji se setkávám ve své praxi s klienty, kteří mají v jídelním plánu doporučené sojové mléko. Automaticky se objevují otázky typu: „Které sojové mléko je nejlepší?“, nebo „Když si koupím litrovku, tak ji za týden nespotřebuji a musím jí polovinu vylít! Co s tím?“, nebo „Mohu třeba sušeného Zajíce?“, nebo „Je vhodná sušená varianta sojového mléka? A jaký je rozdíl mezi sušeným zajícem a sojovým mlékem v tetrapacku?“ Odpověď najdeme ve chvíli, kdy si uvědomíme, co vlastně od rostlinného ,,mléka“ očekáváme. A stručně řečeno – očekáváme podobné nutriční parametry jako má mléko kravské. Mělo by mít stejný obsah bílkovin, stejný obsah sacharidů a pokud možno i vápníku.

Zobrazit celý článek

Chřestový salát s vejci

Teplý chřestový salát s vejci je moje oblíbená delikatesa, která odpovídá přesně principům programu Metabolic Balance® v přísné fázi (se zařazenými tuky). Jako bílkovinu zde využiji 2 vejce, za zeleninu využiji mix salátů a hlavně chřest. Salát je neobvyklý a lahodný, protože se zde snoubí teplá a studená kuchyně.

Zobrazit celý článek

Kila s Metabolic Balance® odpadávají rychleji než kdy v minulosti

reference program metabolic balance®

Za pár let mi bude 70 let a jsem věčná dietářka, což není nejlepší východisko pro hubnutí. Celý svůj dlouhý život (cca od 16 let, kdy jsem vážila něco málo pod 70 kg) buď držím dietu, nebo tloustnu. Někdy po šedesátce jsem se na to trochu vykašlala, řekla jsem si, že už tak moc nezáleží na tom, jak vypadám, že je důležitější, abych byla zdravá. Hodně jsem se pohybovala, jedla dle svého názoru zdravě a… pomalu přibírala. Na váhu jsem radši nelezla. Trest časem přišel: při kontrole mi byl zjištěn dost vysoký cholesterol a leccos další nebylo v pořádku. A váha se blížila k devadesátce (měřím 170 cm). Začala jsem zoufale pátrat, jak by se ještě dalo zhubnout, protože už jsem neúspěšně zkusila skoro vše. A jako to dopadlo se dočtete dál… Zobrazit celý článek

Sýr z mandelády a mléčný koktejl – snídaně

Ořechový sýr z mandelády - snídaně metabolic balance

Tak tohle je jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Z jedné porce mandelády (mandeláda = ořechy a semínka) totiž připravíte jak „sýr“ na žitném chlebu, tak ovocný „mléčný“ koktejl – neboli smoothie. Jak je to možné? Jedna bílkovina a dvě různá jídla. No z mandelády totiž využijeme úplně všechno.

Zobrazit celý článek

Jím zdravě, proč se nelepší můj zdravotní stav?

Chcete zhubnout? Zpomalte v životě...

Nedávno jsem četla příspěvky na facebooku s dotazy, proč při metabolicky vybalancované stravě nedochází u některých lidí ke snížení cholesterolu nebo glukózy. Proč se nelepší jejich zdravotní stav? Jak je to možné? Jak je možné, že když se člověk zdravě stravuje, nejde dolů zvýšený cholesterol, nebo zvýšená glukóza? Když je program „ušitý na míru“ na základě vstupních laboratorních hodnot, jak se pak mohou hodnoty u některých klientů nezlepšit, nebo dokonce zhoršit? Můj pohled, moji osobní zkušenost a názor sdílím v článku níže….

Zobrazit celý článek

O programu Metabolic Balance®, těhotenství a kojení s Kristýnou Hrušínskou

K dnešnímu povídání o programu Metabolic Balance® jsem si pozvala herečku Divadla Na Jezerce, Kristýnku Hrušínskou, dceru Honzy Hrušínského a Milušky Šplechtové, která je zároveň i moje milá snacha, žena mého nejstaršího syna Matěje, a maminka půlročního synka Vojtíka. Kristýna má skvělou kondici, klidnou pozitivní mysl, má nabitý program a velikost 36. S programem Metabolic Balance® začínala proto, aby své tělo připravila na plánované těhotenství, a posléze se podle metabolicky vstřícných principů stravovala i v době svého těhotenství a nyní tak baští i v době plného kojení.

Zobrazit celý článek

Po roce s metabolic balance – žádný jo-jo efekt a vše se mění

zdravé hubnutí s metabolic balance

Z podobných zpráv má vždy velkou radost. Znamenají pro mě spousty energie a chuti do další práce, ukazují mi, že moje práce dává smysl. Nedávno mi napsala jedna z mých milých klientek, která začínala s metabolic balance® v roce 2015. Během prvních několika měsíců se pečlivým dodržováním doporučení přísné fáze dostala na svoji optimální hmotnost a poté přešla do fáze udržovací. Její e-mail, který mi nyní po roce a čtvrt poslala, mě opravdu velmi potěšil, a tak se s vámi zde o něj dělím… Ukazuje, že pokud si metabolicky vstřícné principy metabolic přenesete do svého dalšího života – nemusíte se obávat žádného jo-jo efektu.

Zobrazit celý článek

Krize při hubnutí? 7 tipů co můžete dělat

Jak na krizi při hubnutí

Mám dnes krizi! A je mi hlady skoro do pláče! Dala bych cokoli za to se pořádně, bez omezování, najíst… Dochází mi nápady jak vařit … Nejraději bych snědla všechno, co nesmím! No prostě fakt skutečná krize! Tak pokud vám tohle něco připomíná, nebo pokud vás podobná krize při dodržování programu metabolic balance® nebo nějaké jiné diety přepadla, a rádi byste ji příště ustáli, čtěte dál…

Zobrazit celý článek

Překážky při hubnutí komunikujte aktivně se svým poradcem

Bára Wolfová Balcarová - odborný výživový Metabolic balance®

Objevili se překážky při hubnutí v programu metabolic balance®? Máte problém s výběrem a sháněním potravin? Nevíte, kde co nakupovat? Nevíte si rady s předepsaným jídelníčkem? Nemůžete ve svém plánu najít některé informace? Jste zklamaní a nevíte jak dál? Tento článek píši proto, abych vás inspirovala, kde a jak hledat řešení vašich problémů… Tak se na mě nezlobte, pokud moje slova nebudou úplně „lahodit vašim uším“… Považuji tyto informace ale za velmi důležité.

Zobrazit celý článek

Díky metabolic balance® zhubl Šimon 27 kg za 4 měsíce

Díky metabolic balance® zhubl 27 kg za 4 měsíce

Můj nejmladší syn Šimon dostal svůj první jídelní plán metabolic balance®, když mu bylo 14 let. Už v dětství se u něj objevovaly tendence jeho těla ukládat tuk více, než je běžné u jiných lidí. Svoji roli v tom jistě hrály jeho nepříliš vhodné teenegerovské stravovací návyky, ale to druzí měli také, a mnohé podpořila i psychika. V té době Šimon zhubl na svém prvním „dětském“ jídelním plánu minus 12 kg a byl to skvělý úspěch. Ale život šel dál, Šimon dospíval, začal studovat v oboru gastronomie, kde se vše točilo kolem dobrého jídla a pití, začal také chodit s klukama „na pivo“, navíc se mu nechtělo moc „hýbat“ a tak se stalo, že se za těch dalších 8 let „vypracoval“ na „pěkných“ 119 kg. Až si jednoho dne, konečně, řekl „DOST“! Jak to bylo dál se můžete podívat v našem „rodinném“ rozhovoru…

Zobrazit celý článek

Víte proč tolik lidí nikdy nezhubne a veze se na vlně jo-jo efektu?

Víte proč tolik lidí nikdy nezhubne a veze na vlně jo-jo efektu?

Víte, proč tolik lidí nikdy nezhubne? A víte proč tolik lidí, kteří zhubnou a zakusí účinky metabolicky vstřícného stravování, není schopno dlouhodobě tento životní styl udržet, vrátí se k původním zyvklostem a svezou se na vlně  jo-jo efektu? Proč k tomu dochází? Může za to daný způsob stravy, protože přece „není normální“, nebo je příliš „fanatický“? Může za to naše slabá vůle či nekázeň nebo nedostatek nějakého hlubšího uvědomění, psychické bloky a nízká hodnota našeho sebe-vědomí? Více v článku a videu níže…

Zobrazit celý článek

Martina zhubla s programem metabolic balance® 15 kg

Hubneme podle metabolic balance

Svých klientů se ráda po skončení programu ptám na to, co jim program metabolic balance® do života přinesl a jaká to pro ně byla zkušenost… Někteří sdílí své příběhy veřejně i s fotografiemi, jiní si přejí zachovat své soukromí. Ale i tak se rádi dělí o své zkušenosti, kterými prošli v rámci programu metabolic balance®. Paní Martina zhubla krásných 15 kg a níže mi odpověděla na pár otázek…

Zobrazit celý článek

Zhubla jsem 20 kg a 24 cm v pase díky programu metabolic balance®

Paní Marie zhubla 20 kg za půl roku díky programu metabolic balance®. V programu metabolic balance® vám nastavíme váš osobní jídelní plán na základě vašich laboratorních hodnot, zdravotní anamnézy a dalších údajů o vás a vašem těle. Strava pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii.

Paní Marie zhubla 20 kg za půl roku – to je krásný výsledek. Na naší poslední konzultaci mi přinesla na rozloučenou 2 fotografie, jednu „před“ a druhou „po“ metabolic balance®. Začínala na váze 88 kg a naše poslední vážení ukazovalo 67,8 kg. Maruška říkala, ž k tomu nemá co dodat, že stačí zveřejnit její dvě fotografie, které mluví za vše. Paní Maruška o sobě říkala, že je takový ten věčný dietář a trošku se obávala, zda na ni bude program fungovat. A fungoval náramně. A já musím říct, že byla skvělou, velice ukázněnou klientkou. Vše dodržovala s maximálním nasazením a pečlivostí, a obojí se také odrazilo v jejích výsledcích. Tak se můžete na její výsledky tady podívat…

Zobrazit celý článek

Za 2,5 měsíce jsem zhubla 13 kg a 13 cm v pase

reference program metabolic balance®

Dobrý den Báro, už skoro 2 měsíce se Vám odhodlovám napsat, jak mi to jde s metabolic balance.  Zkraje Vám musím poděkovat za perfektně připravené materiály, vždy když mám slabší chvilku pustím si nějaké Vaše video nebo jedno z doporučených v odkazech. Narazila jsem tak také na Margrit Slimákovou a její blogy a stránky jsou také velmi motivační v tom smyslu nevracet se ke starému způsobu stravování. Také sleduji facebook, vyzkoušela jsem spoustu zajímavých receptů.

Zobrazit celý článek

Dnes jsem 74. den v programu, 11. týden, a zhubla jsem 15,2 kg

reference program metabolic balance®

Milá Báro, (dovoluji si takové familiární oslovení, protože po čtení vašich stránek, receptů a emailů mám pocit, že vás vlastně znám), když jsem se v létě rozhodla zkusit změnit svou váhu, měla jsem toho za sebou už hodně – v průběhu let jsem vyzkoušela všechno možné – dělenou stravu, různé potravinové doplňky, keto dietu, hubnutí pod lékařským dozorem, půsty, manu a už vlastně ani nevím co všechno. Vždy jsem docílila úspěchů, dokázala jsem zhubnout, ale problém je pak váhu udržet. Naposledy jsem zhubla opravdu hodně, když jsem odjela na 2,5 roku do zahraničí a zcela změnila svůj život – fyzicky jsem pracovala, a do Čech se vrátila opravdu ve formě. Jenže to je už pět let, pomalu mi bude 50 let, vrátila jsem se k sedavému zaměstnání a také nastala spousta stresů v životě, a výsledkem bylo, že jsem dosáhla neuvěřitelné váhy 105 kg – svého životního maxima.

Zobrazit celý článek

Co mám dělat, když se prostě nestíhám najíst?

Bára Wolfová Balcarová - odborný výživový Metabolic balance®

K napsání tohoto článku mě inspiroval následující dotaz na facebooku. „Mám problém dodržovat časové doby ve škole. Hodiny mám přesně přes dobu jídla, takže se mi pak stane že buď jím co 3-4 hodiny nebo co 7 hodin. V některých hodinách nemůžu ani pít (třeba 3 hodiny), natož jíst. Jsem potom strašně vyčerpaná.“ Co s tím najdete v článku níže…

Zobrazit celý článek

Díky metabolic balance mám zpět zdravé sebevědomí a 14 kg pryč

Jarka zhubla 14 kg s programem metabolic balance®. V programu metabolic balance® vám nastavíme váš osobní jídelní plán na základě vašich laboratorních hodnot, zdravotní anamnézy a dalších údajů o vás a vašem těle. Strava pro zdravý metabolizmus, hubnutí a extra energii.

Kvůli pracovnímu vytížení absolvovala paní Jaruška u mě kurz metabolic balance® v on-line verzi – tedy na dálku. Zhubla krásných 14 kg, zmírnila nepříjemné symptomy menopauzy, zlepšila svůj zdravotní stav a podpořila své sebevědomí i psychiku. V referenci sdílí své osobní zkušenosti s programem metabolic balance on-line. Věřím, že pro mnohé z vás může být její příběh velkou inspirací… a já jí za její sdílení moc děkuji ?

Zobrazit celý článek

Můj Metabolic balance® den – moje denní rituály pro štíhlé tělo

Bára Wolfová Balcarová - odborný výživový Metabolic balance®

Mnozí z vás mi píší a ptají se, jaké že jsou mé denní rituály? Už jsem toho na sebe hodně prozradila v článku tady>>. No a tady to tedy ještě doplním… Věřím, že vás i ty mé každodenní metabolic balance rituály mohou inspirovat k vytvoření vašich vlastních. Proto tady na sebe prásknu své intimní zvyky, které jsem si nastavila pro 4. udržovací fázi metabolic balance®. Můžete si poslechnout video nebo přečíst článek… Každý jsme však jiný a  máme odlišné zvyklosti, a tohle jsou „ty moje“, které mi skvěle vyhovují…

Zobrazit celý článek

Zdravé tuky při hubnutí – nešiďte se!

Při hubnutí a v programu Metabolic Balance® je doporučeno v prvních 14 dnech, v rámci přísné fáze, vynechat veškeré oleje a tuky čerpat pouze z přirozeného obsahu potravin. Pokud však máte tuto 14 denní fázi bez tuků a olejů již za sebou, je aktuálním nejdůležitějším úkolem doplnit do jídelníčku tři polévkové lžíce za studena lisovaných kvalitních olejů na den. A tady je to důležité! Jedná se primárně o oleje, které obsahují vysoké množství Omega 3 nenasycených mastných kyselin, za studena lisované.

Zobrazit celý článek

30 praktických tipů pro 4. udržovací fázi Metabolic Balance®

Bára Wolfová Balcarová - odborný výživový Metabolic balance®

Aneb jak fungovat s metabolicky vstřícnými principy v reálném životě a jak předcházet jo-jo efektu? Hlavní myšlenkou 4. „udržovací“ fáze je dlouhodobě udržet dosažené výsledky. Je pravda, že snáze se to řekne, než udělá! A právě proto jsem tento článek věnovala praktickým krokům, které vám ukáží, jak je možné proměnit své dosavadní zkušenosti z programu Metabolic Balance® v trvale udržitelné, zdravé návyky na celý zbytek života. Protože právě o to jde – ne o nějaký krátkodobý nápravný prostředek, krátkodobou dietu, ani o dočasné řešení, ale o vytvoření celoživotních návyků, díky kterým budete vždy směřovat k tomu, co je pro vás lepší, co je pro vás zdravější.

Zobrazit celý článek

Jak si již více jak 10 let udržuji svoji optimální váhu? Aneb moje 4. fáze Metabolic Balance®

Bára Wolfová Balcarová - poradce metabolic balance®

Klienti se mě velmi často ptají, jak to dělám já sama ve 4. udržovací fázi programu Metabolic balance®. Jak to dělám, že se mi daří již osmým rokem udržet si svoji hmotnost, na kterou jsem před 8 lety zhubla. Jak to konkrétně dělám já sama, jak čelím různým lákadlům kolem sebe, kdy je např. obtížné dodržovat pauzy mezi jídly, anžto jdete třeba po lese, nebo zahradě a hle maliny, borůvky, hrášek, třešně, a co teprve při cestování, třeba taková italská zmrzlina, pizza, těstoviny nebo dobré víno…?Dopřeji si to? A pokud ano, jak s tím pracuji? Jak se s tím „peru“ já? Tak pokud vás zajímá, jak to mám já sama, čtěte dále nebo se podívejte na video…

Zobrazit celý článek

Nepříjemné stavy a projevy při hubnutí? Tipy co s tím..

Bára Wolfová Balcarová - poradce metabolic balance®

V počátečních týdnech změny stravy se u některých lidí mohou objevit různé projevy detoxikace nebo stavy, které doprovázejí restart metabolizmu. Je dobré vědět, že než se váš stav zlepší, může se u někoho stát, že nejprve mu může být i hůře. Nebojte se toho, ale také nic nepodceňujte. V tomto článku tedy najdete takový malý přehled toho, co se v těchto prvních týdnech může objevit za tělesné stavy či pocity a také tipy, jak podobné stavy zmírnit či odstranit. Vycházím zde z bohatých zkušeností poradců/ lékařů a také komentářů tisícovek našich klientů, kteří již programem prošli.

Zobrazit celý článek

Přerušili jste Metabolic Balance®? 6 tipů jak postupovat, když chcete zase začít

Bára Wolfová Balcarová - poradce metabolic balance®

Ano, občas se právě tohle stane. Prostě program Metabolic Balance® z nějakého důvodu přerušíte. Na pár dnů, na pár týdnů, někdy na několik měsíců či dokonce roků. Začali jste program Metabolic Balance® dodržovat s plným nasazením a odhodláním, ale BOHUŽEL..! Přišlo vám do toho nečekaně NĚCO, co vás z té nastoupené cesty směr „Skvělá postava, skvělé zdraví a skvělá energie“ svedlo někam jinam a vy jste prostě zabloudili. Mohla to být třeba dovolená, pobyt v nemocnici, daleká cesta nebo nějaké osobní či pracovní starosti, kdy jste neměli sebemenší chuť se změně stravovacích návyků jakkoli věnovat. Nebo za to mohlo jen nějaké krátkodobější období „bez vůle“, kdy jste prostě přestali dodržovat metabolicky vstřícné principy a pomalu, nenápadně sklouzli k původnímu způsobu stravování. Ať tak či onak, v tomto článku najdete způsob, jakým znovu správně „naskočit“ a začít. Zobrazit celý článek

Proč je radno semínka a ořechy před použitím namáčet či jinak upravit?

Semínka a ořechy v metabolic balance®

Aneb jak probudit semínka a ořechy k životu a proměnit je v lék… V metabolic balance® jídelních plánech se často vyskytují již v přísné fázi směsi semínek a ořechů, jako jsou mandle, slunečnicová i dýňová semínka. Klienti jsou z nich většinou nadšeni a vrhají se po hlavě do jejich používání. Ale většinou přehlédnou informaci, že na místě je všechna semínka a ořechy před použitím ke konzumaci vhodně nejprve připravit! Ptáte se proč a jak? To se dočtete v článku zde…

Zobrazit celý článek

Jíte zdravě, jíte metabolicky vstřícně a stále nehubnete podle představ?

Bára Wolfová Balcarová - poradce metabolic balance®

Ach jo! Máte také zkušenosti s tím, že jíte zdravě, nebo dokonce dodržujete program metabolic balance® a stejně není vaše hubnutí nic moc? Na facebooku vidíte příspěvky jiných klientů, kteří sdílí své úžasné úbytky centimetrů a kilogramů a vy stále nic? Jak k tomuto fenoménu přistoupit? Co je možné ještě zkusit udělat, když vaše tělo bojkotuje i vaši ideální palivovou směs? Které faktory tohle mají na svědomí? A co když to prostě nepůjde, i kdybyste se na hlavu stavěli? V tomto článku sdílím své osobní i profesní zkušenosti z poradny metabolic balance® a věřím, že pro vás budou inspirací, proč to ani v podobných tomto případech určitě nevzdávat a vytrvale v metabolicky vstřícné stravě pokračovat!

Zobrazit celý článek

5 tipů jak se zbavit celulitidy a podpořit hubnutí a zpevnění problémových partií

Celulitida a Metabolic balance - 5 tipů jak odstranit celulitidu

Celulitida postihuje více než 85% žen, a netýká se jen žen s nadváhou. Nejčastěji se objevuje na stehnech, postiženy bývají také hýždě, ale i bříško a někdy i paže. Jak zhubnout tyto problémové partie? A jak se zbavit celulitidy? V tomto článku popisuji své osobní i profesní zkušenosti z poradny Metabolic balance®, obohacené i o zkušenosti svých dalších kolegů. 

Zobrazit celý článek

Děti a program Metabolic Balance®

Děti a program Metabolic balance

Může jíst podle Metabolic balance principů i moje dítě? A pro jak staré děti je program Metabolic balance® vhodný? A je Metabolic balance® vůbec pro děti zdravý? Jak to zvládne když chodí do školy a obědvá ve školní jídelně? Budu mu muset jídlo připravovat já? Kdy je nejlepší čas začít? Má to vůbec smysl, aby dítě jedlo metabolicky vstřícně? A co když je moje díte v jídle vybíravé, jak to mám udělat? Podobné dotazy se množí, a proto jsem se v tomto článku zaměřila právě na téma dětí v programu Metabolic balance.

Zobrazit celý článek

Metabolic balance® on-line? V členské sekci najdete všechny rady a návody

Hampejsová Alenka - reference na program Metabolic balance

Alenka absolvuje program Metabolic balance® on-line, tedy formou „na dálku“. Píše mi krásné reporty o svém průběhu a tak jsem ji poprosila, zda bys se zde podělila o svoji zkušenost s hubnutím „na dálku“ a zhodnotila nakolik jí pomáhá moje on-line podpora v podobě nové členské sekce, kterou jsem pro své klienty a i klienty ostatních poradců vytvořila.

Zobrazit celý článek

Když málo spím, mám šílený hlad a chutě

Metabolic balance, spánek a hlad - cp mají společného?

Nejen při hubnutí v programu Metabolic balance® hraje spánek významnou roli. Je obecně důležitý pro optimální zdraví, a zároveň podporuje spalování tuků. Dostatek spánku přispívá k udržení optimální hmotnosti a je prevencí proti tloustnutí. Já sama nyní podobnou situaci prožívám ve svém těle a na vlastní kůži! Tak jsem měla potřebu to sdílet v tomto krátkém videu.

Zobrazit celý článek

Omlouvám se, ale vrátila se mi moje spřízněná duše!

O tom, že zázraky se dějí a duše se k nám vracejí… Tímto článkem jsem se v únoru 2017 omlouvala svým klientům, že nebudu nějaký čas reagovat na dotazové e-maily či telefony obratem, ale o něco později, než byli zvyklí. Měla jsem k tomu své důvody – vrátila se mi totiž po roce moje spřízněná duše – a já jsem s ní musela pobýt chvíli „na mateřské dovolené“. Netrvalo to dlouho, ale nějaký čas to vzalo. Tak jsem všem byla vděčná za pochopení a trpělivost. Svoji práci mám moc ráda a je i mojí velkou vášní, ale tenhle příběh se stal na čas tou největší prioritou! O co šlo? Vrátila se mi totiž moje spřízněná duše, která mi rok bytostně moc chyběla – a teď je zpátky. Abych vám to trošku osvětlila, rozhodla jsem se svůj pohádkový příběh o tomto „zázračném znovusetkání“ sdílet v tomto článku. Nečekejte článek o jídle, ani o hubnutí, nebo o programu Metabolic Balance®… Je to o tom, že zázraky se asi dějí a že spřízněné duše existují… Stačí si přát, a stačí věřit…  Zobrazit celý článek

Když vás trápí zácpa při hubnutí a ani Metabolic Balance® nepomáhá

Zácpa a její příčiny - jak si pomoci

Je zarážející, jak vysoké procento naší populace trpí nějakým typem zácpy. Odhaduje se tak 30 – 40%! Někdo trpí zácpou od dětství, někdo si ji přivodí později, někdo se vyprazdňuje jednou za tři dny a jiný třeba jednou za týden. Známe zácpu „cestovní“, občasnou, ale také tu chronickou. Příčiny zácpy lze však velmi těžko zjistit, navíc mohou mít u každého z nás jiné důvody. Smutné je to, že nám v tomto ohledu neporadí většinou ani lékaři, pokud se na ně s tímto problémem obrátíme. V poradně jsem měla několik klientů s tímto problémem a všem se dostalo rady typu „jezte více vlákniny“,  „více se hýbejte“, „dejte psyllium nebo lněné semínko“ a podobně.  Ale, bohužel, tato doporučení většinou při chronické zácpě nepomáhají. A bohužel, někdy nepomůže ani správné nastavení stravy… Co s tím můžeme dělat? Jak si můžeme pomoci?

Zobrazit celý článek

Jak se změnilo mé tělo po Metabolic balance®

Jak se změnilo mé tělo po Metabolic balance®

Často se ptáte, jak je to během hubnutí z kůží. Máte obavy, zda kůže nezůstane povislá, zda nezůstanou na kůži „strie“ a zda dojde postupem času k jejímu zpevnění a vyhlazení. Vzhledem k tomu, že jsme každý jiný, tak i stav během hubnutí a po zhubnutí se u každého z nás může lišit. V tomto článku tedy sdílím svoji osobní zkušenost a zároveň i zkušenosti mých klientů.

Zobrazit celý článek

Co není program Metabolic Balance®

Bára Wolfová Balcarová - poradce metabolic balance

Protože se občas stává, že někteří klienti, kteří vstupují do programu Metabolic Balance®, očekávají něco jiného, než program Metabolic Balance® ve skutečnosti je, považuji za velmi důležité zodpovědět i tuto otázku a znovu, opakovaně, upřesnit, co program Metabolic Balance® NENÍ. Věřím, že díky tomu již nebude docházet k podobným nedorozuměním. Prosím, informace níže čtěte velmi pečlivě…

Zobrazit celý článek

Metabolic balance® a mých 18 tipů jak si užít vánoce v pohodě a nepřibrat

Bára Wolfová Balcarová - nutriční specialista, poradce metabolic balance®

Vánoce se blíží a tak se blíží i naše výzva – jak zvládnout a zároveň si plně užít vánoční čas i přesto, nebo právě proto, že dodržujete svůj program Metabolic balance®. Sestavila jsme pro vás seznam mých osvědčených tipů a triků, které vám pomohou udržet si svou váhu přes vánoční svátky. Pokud se podle těchto rad budete řídit, pravděpodobně se vám nepodaří zhubnout, ale rozhodně by číslo na váze mělo zůstat po Vánocích takové, jaké jste tam viděli před svátky.

Zobrazit celý článek

Změna stravy a myšlení mi pomohly zmírnit potíže v menopauze – vlastní zkušenosti

Bára Wolfová Balcarová - odborný výživový poradce Metabolic balance®

Trápí vás návaly horka a pocení typu, že jste během vteřiny mokré jako kdyby na vás někdo vylil celou konev vody? Zažíváte úzkosti, deprese, a změny nálad aniž byste k tomu měli důvod? A co noční pocení, a poruchy spánku a divné pocity „vnitřní prázdnoty“? Trápí vás nevysvětlitelné revmatické obtíže, bolesti svalů a kloubů a vnímáte zhoršení pohyblivosti? Máte suchou sliznici, vlasy bez lesku a lámou se vám nehty? Možná máte  nepravidelnou menstruaci, nebo se vám již nějaký čas vůbec neobjevila. No a to nemluvím o nepochopitelném přibírání na váze, i když jíte stále stejně a mnohdy i dietně! Zkoušíte zhubnout a místo toho stále přibíráte? Je vám tohle povědomé? Tak nejspíš vítejte v „klubu“…

Zobrazit celý článek

10 tipů na Metabolic Balance snídaně které zahřejí

Je vám zima při hubnutí? Začnětet den správnou snídaní podle Metabolic balance.

Když přichází podzim nebo zima, je fajn přizpůsobit přípravu jídel právě tomuto chladnějšímu období. A první, co určuje, jak se budete po celý den cítit, je samozřejmě první jídlo dne – tedy snídaně. Abyste se vyvarovali „zimomřivých“ stavů, měla by být snídaně v chladných dnech teplá, vydatná a mírně ostrá. Teplé jídlo k snídani byste neměli jen tak zhltnout, ale měli byste si jej pomalu vychutnávat. Pokud se tedy nechcete třást zimou, a to nejen při hubnutí, snažte se dbát na teplou a vydatnou snídani, a jezte ji pokud možno v klidném rozpoložení. Raději si o 15 minut přivstaňte, abyste na ni měli klid a čas. Toto vše totiž může ovlivnit termoregulaci těla, tedy to, zda vám bude během dne teplo, nebo zima a vaši celkovou pohodu. Chytře sestavená a připravená snídaně vám pomůže vyhnout se pocitům hladu mezi jídly, známým výkyvům energie ale i stavům „zimomřivosti“. V tomto článku se s vámi s radostí dělím o své nejoblíbenější metabolic balance podzimní snídaně, po kterých „hořím“.  Nechť jsou i pro vás inspirací. Zobrazit celý článek

Co mi přinesl program Metabolic balance® – rozhovor s Janou Paulovou

Díky programu Metabolic balance zase po létech dobře v noci spím a necítím tu věčnou únavu...

„Miluju svůj život a moje tělo je auto, které mě jím vozí…“ Herečka Jana Paulová má skvělou kondici, klidnou pozitivní mysl, nabitý program a velikost č. 38. Jsme moc rádi, že pomocníkem k její vitalitě a skvělé postavě se stal i náš výživový program Metabolic balance®. Jak se udržovat v pohodě, jaký je Janin oblíbený recept, čeho se vzdala a vůbec jí to nevadí a proč má smysl být na sebe hodná? To se dočtete v rozhovoru s ní…

Zobrazit celý článek

Celiakie a Metabolic Balance®|optimální bezlepková dieta

Tipy pro celiaky |Metabolic balance jako optimální bezlepková strava

Trápí vás celiakie nebo máte alergii na lepek? Dodržujete bezlepkový jídelníček a stále bojujete se zažívacími potížemi, únavou, neklidem, či apatií? Pečlivě si vybíráte pouze  bezlepkové potraviny a přesto máte neustálé problémy s trávením, pociťujete častou bolest břicha po jídle, trpíte na střevní potíže a na plynatost? Cítíte nevolnost po jídle, nebo vás obtěžuje nevysvětlitelná bolest kloubů či svalové křeče? Nemůžete se zbavit atopického ekzému nebo jiných kožních problémů? Všimli jste si, že po zařazení bezlepkových potravin přibíráte stále více na váze? Nebo jste již nabrali a nedaří se vám při bezlepkové dietě zhubnout? Máte pocit, že už nikdy nebudete moci jíst normálně a nikdy se nebudete cítit dobře? Pokud vás trápí celiakie a k ní přidružené problémy, a pokud nevíte co a jak při bezlepkové dietě jíst, abyste se začali cítit skutečně dobře a nepřibírali dále na váze – pak je tento článek určen vám.

Zobrazit celý článek

Jaké jsou rozdíly mezi Metabolic balance® a jinými dietními systémy?

Bára Wolfová Balcarová - poradce Metabolic balance®

Často se ptáte na odlišnosti programu Metabolic balance® od jiných dietních systémů. Vyzkoušeli jste již mnoho různých diet, na kterých jste i krásně zhubli, ale později váhu nabrali zpět…. Máte obavy, že Metabolic balance® bude „zase to samé“?  Cena za program vám přijde vysoká a vy se obáváte, zda to nebudou zase „vyhozené peníze“ za další módní dietu? V čem je  tedy  program Metabolic balance® tak odlišný od jiných dietích systémů? V čem tkví jeho unikátnost? A jak je možné, že na většinu lidí „zabírá“ tak jednoduše? V článku sdílím své osobní i profesní zkušenosti z mé dlouholeté praxe poradce Metabolic balance®, ale i zkušenosti našich klientů… Zobrazit celý článek

Strava a hubnutí v programu Metabolic Balance® a jeho vliv na funkci štítné žlázy

Metabolic balance a jeho vliv na štítou žlázu

Občas si v diskuzích na sociálních sítích všímám dotazů a příspěvků na téma, jak stravování podle programu Metabolic Balance® vlastně ovlivňuje funkci štítné žlázy. Někdo říká, že se mu štítá žláza po zhubnutí v Metabolic Balance® „rozhodila“, jiné ženy si pochvalují zlepšení stavu, kdy mohly snížit nebo zcela vysadit medikaci a ještě k tomu skvěle zhubly třeba i 20 a více kilo… Jak to tedy je? Máte se bát, že když s metabolicky vstřícnými principy zhubnete, rozhodíte si štítnou žlázu, nebo spíše podpoříte své zdraví i své hormonální reakce těla? Vzhledem k tomu, že naše letité zkušenosti s programem Metabolic Balance® jsou veskrze pozitivní, oslovila jsem naši lékařku, MUDr. Danu Maňaskovou, která je odborníkem na svém místě a požádala ji o vysvětlení a upřesnění této situace. Věřím, že tímto příspěvkem předejdeme tak zbytečným obavám či zkresleným informacím, které se na internetu vyskytují…

Zobrazit celý článek

Jak dodržovat Metabolic Balance® když pracuji na noční směny?

Metabolic balance a práce noční směny

Jak mám postupovat s pauzami mezi jídly, když mívám i noční směny a v tomto období i nedostatek spánku? Co dělat když pracuji jako zdravotní sestra a sloužím v noci? Noční služby mohou mít, bohužel, nepříliš vhodný vliv na tvorbu spánkových hormonů, negativně působí na naše cirkadiální rytmy a tak mají vliv i na to, jakým způsobem a jak rychle hubneme a zda máme nebo nemáme hlad či chutě mezi jídly. Ale to se nedá nic dělat, práce je práce a jak se říká: nemusí být vše dokonalé, lepší změnit něco, než nic.

Zobrazit celý článek

Metabolic balance® – skvělá bezlepková dieta i pro celiaky

Metabolic balance - skvělá bezlepková dieta

Dlouho jsem zvažovala, zda a jak popsat svůj příběh, a myslím si, že nejdůležitější pro mě byl jeho vliv na můj život s celiakií… Program Metabolic Balance® pro mě vlastně znamenal návrat do dětství, do let, kdy mě ještě nic nebolelo, kdy jsem byla zdravá. Pro program jsem se rozhodla prioritně ze zdravotních důvodů.

Zobrazit celý článek

Kurzy vaření Metabolic balance® – jak připravit zahradní párty

Jako poslední před letními prázdninami, proběhnul kurz vaření dle principů Metabolic balance®, zaměřený na téma Jak připravit metabolicky vstřícné zahradní párty, abyste si to užili vy i vaši přátelé… Setkání jsme si tedy skutečně ohromně užily, a věřím, že pro děvčata, která se kurzu zúčastnila, bylo inspirací a ukázkou, co vše a jakým způsobem lze připravit ve 3. a 4. fázi programu Metabolic balance®. Asi je zybtečné cokoli psát, stačí se jen „nedechnout“ vůní, které jsou cítit z obrázků… Jo, a přijďte příště také… Od září zase jedeme naplno! Termíny a témata dalších kurzů najdete v kalendáři akcí Cordeus zde>>

Zobrazit celý článek

O chlebu v programu Metabolic Balance

Žitný chleba a obiloviny v Metabolic balance

Proč mám doporučený jen žitný chleba a chleba z jiné mouky ne? Je chleba v programu Metabolic Balance povinný? Je nezbytný pro naši výživu v hubnoucí fázi? Mohu ho vynechat nebo ho musím jíst? Když ho vynechám, nebudou mi chybět sacharidy nebo jiné živiny? Jak to tedy je? Názorů je mnoho a také se velmi liší, a je jasné, že toto téma spustí další diskuzi… V tomto článku vyjadřuji svůj osobní názor a svoji zkušenost, ale i zkušenosti z praxe poradce a zkušenosti mnoha z mých klientů…

Zobrazit celý článek

Když vás začnou deptat chutě v Metabolic Balance – tipy jak zatočit s nutkavými chutěmi

Podváděcí den metabolic balance? Jak to udělat, abyste nepřibrali?

Dodržovali jste v pohodě delší dobu program Metabolic Balance® a najednou vás přepadly šílené chutě na nezdravá jídla? Snídani zvládnete dle doporučení, oběd jakžtakž také, ale večer se neudržíte a sáhnete po kdejakých nezdravých pochutinách? Je pro vás stále těžší a těžší se udržet a nepodlehnout svodům a vábení v podobě sladkostí, brambůrků nebo třeba jen „přejedení se“ oříšků a sušeného ovoce nebo večerní zmrzliny? Občas se s tímto problémem potkáme asi všichni. Divíme se, že dodržujeme již dlouho pečlivě metabolicky vstřícné principy a najednou, třeba po půl roce v programu, nás začnou pronásledovat chutě! No a my je „neustojíme“ a dostáváme se tak snadno do „začarovaného kruhu“, kdy se opakovaně snažíme vše dodržovat a opakovaně selháváme – a to jen proto, že se objevily ty šílené a neodolatelné chutě! Proč se to stává a co s tím? Proč jsme jako „křeček v kolečku“? O svoji osobní i zkušenost se dělím v článku níže… Zobrazit celý článek